Šokiruojančioje knygoje apie kviečius jis pagrindžia teiginį, kad daugelis sveikatos problemų, pradedant nuovargiu ir baigiant virškinimo sutrikimais bei nutukimu, susijusios su nekaltai atrodančiu sėlenų keksiuku ar riestainiu su cinamonu ir razinomis, kurį kas dieną suvalgote užsigerdami kava.

Pateikiame knygos ištrauką.

„Priklausomybė. Abstinencija. Kliedesiai. Haliucinacijos. Aš rašau ne apie psichinę ligą ir ne apie sceną iš filmo „Skrydis virš gegutės lizdo“. Kalbu apie maistą, kurį mielai gaminate virtuvėje, kuriuo dalijatės su draugais ar užkandžiaujate prie kavos.

Toliau aptarsiu, kodėl kviečiai išsiskiria iš visų maisto produktų keistu poveikiu smegenims, kuris panašus į opiatų poveikį. Tai paaiškina, kodėl kai kuriems žmonėms taip sunku pašalinti kviečius iš savo mitybos. Ši problema kyla ne dėl nepakankamo ryžto, nepatogumų ar dėl to, kad reikia atsisakyti senų gerų įpročių. Tai santykių nutraukimas su tuo, kas valdo jūsų psichiką ir emocijas, panašiai kaip heroinas pavergia beviltišką narkomaną.

Žmonės, kurie atsisako kviečių, paprastai praneša apie pagerėjusią nuotaiką ir mažesnius jos svyravimus, geresnį gebėjimą susikaupti, kietesnį miegą. Ir šie pokyčiai įvyksta praėjus vos kelioms dienoms ar savaitėms po to, kai jie suvalgė paskutinį ragelio ar keptos lazanijos kąsnį. Tačiau šią švelnią subjektyvią patirtį mūsų smegenims labai sunku įvertinti. Taip pat suveikia placebo efektas, t. y. žmonės tiesiog mano, kad jie jaučiasi geriau. Vis dėlto man padarė įspūdį tai, kad toks poveikis pastebimas nuolat ir jį patiria dauguma žmonių, kurie pradžioje pašalino smegenų miglą ir nuovargį sukeliantį veiksnį. Aš pats tai išgyvenau ir galiu patvirtinti, kad jį patyrė ir tūkstančiai kitų žmonių.

Labai lengva nuvertinti psichologinę kviečių trauką. Juk galiausiai, kas gali patikėti, kad nekaltas keksiukas su sėlenomis galėtų būti pavojingas?

Apetito stimuliatorius – kviečiai

Kokainą ir heroiną vartojantys narkomanai, kurie šaudo tamsiuose miesto užkampiuose, dažnai nesidomi tuo, kokios medžiagos kelia sumaištį jų prote. Bet ką galima pasakyti apie įstatymus gerbiančius piliečius, tokius kaip jūs ir jūsų šeimos nariai? Lažinuosi, kad mąstydami apie apsvaigimą jūs pirmiausia galvojate apie stiprų alų, o ne apie tokius nekaltus dalykus kaip savaitgalio apsilankymas „Starbucks“ arba viename iš „Heineken“ barų. Visgi, valgydami kviečius, jūs nesąmoningai nuryjate vieną iš labiausiai psichiką veikiančių maisto produktų.

Tiesą sakant, kviečiai yra apetito stimuliatorius. Tai reiškia, kad norite jų vis daugiau – vis daugiau sausainių, keksiukų, riestainių, saldainių ir gaiviųjų gėrimų. Daugiau didriestainių, takų, suvožtinių ir picų. Taigi jums reikia daugiau ir kvietinio maisto, ir maisto, kuriame nėra kviečių. Galiausiai kai kuriems žmonėms kviečiai tampa narkotikais ar bent jau sukelia tam tikrą narkotikus primenantį poveikį, kurį galima panaikinti kovai su narkotikų potraukiu skiriamais vaistais.

Jei jūs sužinotumėte, kad jums skiriami tokie vaistai kaip naloksonas, galėtumėte paklausti: „O kas atsitiks, jei, užuot cheminiu būdu blokavęs kviečių poveikį, tiesiog visiškai atsisakyčiau kvietinių produktų?“ Aš irgi užduodu tą patį klausimą. Jeigu galite ištverti abstinenciją (abstinencijos sindromo poveikis nemalonus, tačiau paprastai visiškai nekenksmingas, išskyrus pagiežą, kurią išlieja susierzinęs sutuoktinis, draugai ar bendradarbiai), alkis ir potraukis sumažėja. Taip pat mažiau suvartojama kalorijų, o nuotaika ir savijauta labai pagerėja. Be to, ima kristi svoris ir nyksta „kviečių pilvas“.

Suprasdami, kad kviečiai, ypač glitimo išskiriami egzorfinai, gali sukelti euforiją, priklausomybę ir stimuliuoja apetitą, mes tampame pajėgūs valdyti savo svorį: atsisakykite kviečių, meskite svorį“.

W. Davis - „Kviečių pilvas“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)