Brightside.me pateikia sąrašą simptomų, kurių negalima ignoruoti, jei norite išvengti rimtų sveikatos problemų.

Nuovargis ir dirglumas

Skydliaukės negalavimas gali paveikti energijos lygį ir nuotaiką. Skydliaukės hipofunkcija sukelia nuovargio jausmą, jaučiamės neturintys jėgų, taip pat kyla miego problemų. Kai skydliaukės veikla pernelyg suaktyvėja (vadinamoji skydliaukės hiperfunkcija), jaučiamės neadekvačiai sudirgę.

Pulso pokyčiai

Skydliaukės hormonai veikia kone kiekvieną kūno organą ir gali pakeisti širdies pulsą. Pacientai, kuriems pasireiškia skydliaukės sutrikimai, gali pastebėti, kad labai sulėtėjo arba atvirkščiai, smarkiai padažnėjo širdies plakimas. Normalus pulso dažnis yra 60-100 dūžių per minutę.

Staigus svorio sumažėjimas arba padidėjimas

Drastiški svorio pokyčiai yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių skydliaukės sutrikimo simptomų. Per trumpą laiką staigiai nukritęs arba išaugęs svoris gali nurodyti, kad skydliaukė gamina per daug arba per mažai hormonų.

Sausa oda ir lūžinėjantys nagai

Sausa, niežtinti oda gali būti ženklas, kad sutriko skydliaukės veikla. Taip pat nereikėtų numoti ranka į tokį simptomą, kaip lūžinėjantys nagai, ypač jei ant jų paviršiaus pasirodo pastebimos vertikalios linijos.

Kūno temperatūros reguliavimo problemos

Sutrikus skydliaukės veiklai, gali sutrikti organizmo gebėjimas reguliuoti temperatūrą. Jums gali būti šalta šiltame kambaryje arba atvirkščiai, galite prakaituoti, kai visiems kitiems šalta.

Kaklo patinimas

Padidėjusi, patinusi priekinė kaklo sritis yra akivaizdus ženklas, kad yra skydliaukės problemų. Nenumokite ranka į tokį simptomą!

Raumenų skausmai

Skydliaukės hipofunkcijos atveju gali imti skaudėti raumenis įvairiose kūno vietose. Daugeliu atvejų šie simptomai susiję su raumenų tinimu arba dariniu, kuris spaudžia nervus.

Kaip pasitikrinti skydliaukės funkciją namuose

Nors šis skydliaukės veiklos tikrinimo metodas nėra tobulas, jį lengva atlikti, be to, jis visiškai nekenkia sveikatai. Paimkite jodo tirpalo ir nuo 22:00 iki 00:00 val. užtepkite jo ant riešų (tarsi pieštumėte grotas). Ryte patikrinkite, ar jodas vis dar yra ant riešų. Jei tinklelis išnyko, tai parodo, kad organizme trūksta jodo.

Išvardytieji simptomai pavieniui nebūtinai reiškia, kad iš tiesų sutriko skydliaukės veikla, nes panašūs simptomai būdingi ir esant kitiems negalavimams. Tačiau jei pastebėjote bent vieną iš jų, jokiu būdu nenumokite ranka – pasikonsultuokite su savo gydytoju ir paprašykite atlikti nuodugnų patikrinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)