Klausimas. Jau apie dvejus su puse metų skauda dešinį šoną, konkrečiai negalėčiau pasakyti, kur, tai daugiau į nugarą, tai iš šono po šonkauliais. Su echoskopu buvo atlikta apžiūra ir nieko nerado, viskas gerai – tiek kepenys, tiek inkstai, nieko nėra. Kas čia galėtų būti? Nes atsigulusi ant dešinio šono ilgai pagulėti negaliu, pradeda skaudėti. Ką reiktų dar išsitirti? Erida, 49 m.

Atsako šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė:

Dvejus su puse metų trunkantis skausmas yra lėtinis skausmas. Lėtinis nuo ūminio skiriasi tuo, kad pirminės skausmo priežasties gali ir nebebūti. Kai skausmas tęsiasi ilgiau kaip 3 mėnesius, susiformuoja skausmo atmintis ir skauda tiesiog todėl, kad smegenys prisimena skausmą. Jūsų atveju, kuomet gydytojai neranda priežasties, gali būti šis atvejis.

Dažnai vieno ar kito šono ilgalaikį skausmą sukelia stuburo patologija dėl nejudraus gyvenimo būdo. Jei būtų buvusi gyvybei pavojinga situacija, per tiek metų tyrimai būtų tikrai parodę. Todėl patarčiau nebeieškoti priežasties, o ieškoti būdų, kaip padėti sau, kad neskaudėtų.

Išbandykite kalanetiką, jogą ar kitą jums priimtiną sportą, ir pamiršite visus skausmus.