Ciberžolėje yra daug antioksidantų, ji padeda kovoti su virusais, uždegimais, grybeliais, pasižymi antikarcenogeninėmis savybėmis. Taip pat šiame prieskonyje gausu naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, maistinės skaidulos, niacinas, vitaminas C, vitaminas E, vitaminas K, kalis, kalcis, varis, geležis, magnis ir cinkas. Dėl visų šių veiksnų ciberžolė visame pasaulyje dažnai vartojama sveikatos problemoms spręsti.

Ciberžolė kilusi iš Pietinės Azijos, rašo purewow.com, ji artima imbiero pusseserė. Ciberžolės šaknį galima valgyti ir šviežią, bet įprastai ji apverdama, pakepinama orkaitėje, o tada sumalama į miltukus. Ciberžolė – nepamainomas prieskonis Azijos, Indijos, Bangladešo ir Pakistano kulinarijoje. Dėl aktyvaus komponento kurkumino ciberžolė turi ir gydomųjų ypatybių.

Ciberžolės nauda sveikatai

Ciberžolė turi antiuždegiminių ypatybių, todėl nuo senų laikų ajurvedos ir kinų medicinoje ja gydomos įvairios ligos – astma, skrandžio veiklos sutrikimai, opos ir bakterinės ligos. Tyrimais įrodyta, kad ciberžolė saugo nuo tiesiosios žarnos, skrandžio ir odos vėžio, švelnina artrito simptomus, saugo kepenis, o sergantiems Alzheimeriu gerina atmintį.

Ciberžolė virtuvėje

Atsižvelgiant į tai, kiek daug naudos sveikatai gali duoti ciberžolė, norėdami pagerinti savo gyvenimo kokybę turėtumėte ją įtraukti į savo mitybą. Ciberžolė, turinti citrinų, pipirų prieskonį, tinka į kiaušinių, žiedinių kopūstų, ryžių ir mėsos patiekalus. Ja galima pagardinti įvairius karštus gėrimus, sultinius.

Vis dėlto, ciberžolės neturėtų vartoti žmonės, turintys tulžies akmenis ar tulžies latakų obstrukciją.

Siūlome keletą receptų su ciberžole:

Ciberžolės sultys

Jums reikės 1 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių arba 1 cm šaknies sulčių, pusės citrinos sulčių ir jūros druskos. Viską sumaišykite ir išgerkite.

Ciberžolės arbata

Pusė arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuotos ciberžolės
Medaus dėl skonio
Išspausto laimo sulčių (pagerina ciberžolės biologines savybes)
Žiupsnelis juodojo pipiro
1 puodelis karšto vandens

Užvirinti vandenį, įdėti ciberžolės ir 5 minutes kaitinti ant vidutinės ugnies, tačiau nevirinti. Įpilti vandens per sietelį į puodelį ir įdėti likusius ingridientus.

Omletas su ciberžole

Paprasčiausiai įmaišyti truputį ciberžolės į įprastai kepamus kiaušinius.

Svarbu atminti, jog nepratusiems prie šio prieskonio, geriau jo dėti mažiau nei padauginti ir sugadinti visą patiekalą.

Auksinis pienas

Jei trūksta laiko, galima sumaišyti šiek tiek šilto kokosų pieno su 1 arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių. Tai Indijoje itin įprastas receptas vaikų ligoms gydyti.

Jei norisi turtingesnio skonio gėrimo, receptas toks:

1 puodelis kokosų arba migdolų pieno
Ketvirtis puodelio vandens
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba tarkuotos šaknies
Ketvirtis arbatinio šaukštelio imbiero miltelių arba tarkuotos šaknies
Ketvirtis arbatinio šaukštelio vanilės
Žiupsnelis kardamono
Žiupsnelis cinamono
Žiupsnelis gvazdikėlio
2 arbatiniai šaukšteliai medaus

Visus ingredientus sumaišyti puode ir pakaitinti ant vidutinės, ne virimo, ugnies 1 minutę.

Ciberžolės kefyras

Paprasčiausiai pagardinti kefyrą vienu arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių ir gerti. Kefyras taip pat itin naudingas virškinimui, tad šio gėrimo nauda visokeriopa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)