Žinios padėjo ligą pastebėti laiku

Per televiziją stebėdama kitų moterų pasakojimus apie krūties vėžį, Vaida nenorėjo pagalvoti, kad kada nors ir ji kitiems pasakos savo ligos istoriją. Dar nesulaukusi 35 metų, ji kaskart maudydamasi pasitikrindavo, ar nėra žymesnių pakitimų krūtyse, neatsirado guzelių. Po beveik dešimties metų, įpročiu tapusio tikrinimosi, vieną rytą ji apčiuopė nelemtą guzelį.

„Iš pradžių išsigandau, bet tada prisiminiau visas žiūrėtas laidas, skaitytus straipsnius apie krūties vėžį. Nieko nelaukdama nuvykau pas onkologą. Po atliktų tyrimų išgirdau diagnozę – antros stadijos krūties vėžys. Buvo sunku išgirsti tokią žinią, bet jau tada suvokiau, kad tai yra tik liga, kurią galima išsigydyti ir gyventi toliau“, - apie lemtingą dieną pasakojo kaunietė.

Pradėjus gydymą, moteriai teko iškęsti du chemoterapijos kursus, po kurių auglys sumažėjo ir buvo išoperuotas. Po operacijos Vaidai dar buvo atlikti 6 chemoterapijos kursai ir mėnuo švitinimo procedūrų. Iš ligoninės moteris keliavo namo, kur tęsė gydymą savarankiškai, palaikoma mylimiausių žmonių.

„Artimieji, kaip ir aš, buvo daug girdėję apie šią ligą dar prieš man susergant, tad jie neišsigando ir nenusisuko nuo manęs. Tiesa, suvokdami, kad liga dar ne pasaulio pabaiga, jie manęs nelepino. Iš pradžių padėjo, rūpinosi, o paskui po truputį pratino prie įprasto gyvenimo ritmo. Po pusės metų jau buvau sugrįžusi į „senas vėžes“, - pasakojo moteris.

Su vėžiu galima gyventi

Vaida tiki, kad yra svarbu ne tik domėtis šia liga, tikrintis, bet ir nepamiršti, kad tai yra tik dar viena bjauri liga, kurią galima prislopinti ir gyventi lyg niekur nieko. Pasak jos, vėžiu sergančios moters savijautai ir gijimui didelę įtaką turi artimų žmonių požiūris ir elgesys.

„Man patiko, kad namiškiai neakcentuodavo mano ligos, nesielgdavo perdėtai rūpestingai. Man reikėjo, kad artimieji tikėtų, jog aš galiu viską pasidaryti pati. Sergant nenorėjau jausti, kad liga padarė manę priklausoma nuo kitų malonės. Gyvenome lyg niekur nieko, apie pačią ligą taip pat retai kalbėdavomės ir nuo to man buvo tik geriau“, - pasakojo 8 metus su liga gyvenanti Vaida.

Moteris tiki, kad sėdėjimas namuose ir savęs gailėjimas niekam nepadeda. Nors po ilgo gydymo Vaida jautė nuolatinį nuovargį, emocijų kaitą, ją dažnai prislėgdavo niūrūs jausmai, ji nepasidavė ir stengėsi blogas emocijas išvaikyti aktyviu gyvenimu. Iki šiol moteris stengiasi daug vaikščioti, važinėti dviračiu po miestą ir jo apylinkes. Pasak moters, tokie pasivaikščiojimai būna itin efektingi, jei būni ne viena, o su panašaus likimo draugais.

Kitų pavyzdys padeda

Apie kitų žmonių būvimą šalia ir jų rodomo pavyzdžio, kaip kovoti su liga, naudą moteris tikina pastebėjusi jau per pirmą apsilankymą onkologijos skyriuje. Ją prieš visas procedūras padrąsindavo į skyrių užsukančios krūties vėžiu susirgusių moterų draugijos „Alma“ narės.

„Man labai padėjo galimybė išklausyti kitų moterų istorijas ir pasidalinti savo patirtimi. Kai pamatai, kad kitos su šia liga gyvena daug metų, bet yra linksmos, optimistiškos, ligai neteikia per daug dėmesio ir gyvena normalų gyvenimą, supranti, kad vėžys dar nėra gyvenimo pabaiga“, - Vaida taip pat priduria, kad prisidėjus prie „Almos“ bendruomenės ji gauna daug naudingos informacijos apie naujus gydymo būdus, vykstančius projektus.

Siekdami padėti krūties vėžiu sergančioms moterims ir atkreipti dėmesį į ligos profilaktiką, tarptautinio renginio „Kauno maratonas“ organizatoriai spalio 26 dieną rengia 5 km bėgimą - „Pink Run su BENU“. Visi renginio metu surinkti pinigai bus skiriami moterų reabilitacijai sanatorijoje. Pinigus aukoja kiekvienas užsiregistravęs dalyvis, nes pusė startinio mokesčio sumos automatiškai skiriama moterų reabilitacijai.

Prie labdaringos akcijos prisijungti gali visi norintys: vyrai, moterys, vaikai. Dalyvauti renginyje galima ne tik bėgant, bet ir einat pėsčiomis ar su šiaurietiškomis lazdomis, svarbiausia dalyvauti ir palaikyti sergančias moteris. Įveikti 5 km gali visi - nesvarbu nei amžius, nei fizinis pasirengimas. Oficialioje renginio internetinėje svetainėje yra galimybė paaukoti norimą sumą ir nedalyvaujant bėgime.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)