Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) duomenimis, 2013 metais Panevėžio apskrityje sergamumas niežais siekė 9,61 atvejo/10 000 gyventojų, kur buvo užregistruotas 231 susirgimas, tuo tarpu 2012 metais sergamumas šia liga buvo mažesnis ir siekė 7,6 atvejo/10 000 gyventojų (187 susirgimai niežais). Praėjusiais metais didžiausias sergamumas niežais registruotas Panevėžio ir Pasvalio rajonuose (atitinkamai 18,07 ir 15,23 atvejo/10 000 gyventojų).

Niežus sukelia smulki erkė Sarcoptes scabiei va. hominis, vos matoma paprasta akimi. Suaugusi patelė yra 0,4 mm ilgio ir 0,3 mm pločio, patinai truputį mažesni. Patelė įsirausia į paviršinius odos sluoksnius ir joje gyvena, dauginasi, maitinasi, deda kiaušinius, kasdien po 2-3. Niežinės erkės neskraido, nešokinėja, jos gali šliaužti šilta žmogaus oda 2,5 cm per minutę greičiu.

Asmenys, kurie niekada nebuvo užsikrėtę niežais, pirmuosius simptomus pastebi praėjus 4-6 savaitėms nuo sąlyčio su sergančiuoju niežais. Pakartotinai niežais užsikrėtę asmenys pirmuosius simptomus gali pajusti greičiau, t. y. 1-7 dieną po užsikrėtimo. Inkubacinis ligos periodas gali trukti labai įvairiai, priklausomai nuo niežinės erkės vystymosi ciklo etapo. Pagrindinis niežų požymis yra stiprus niežulys, dažniausiai pasireiškiantis vakare ir naktį. Erkė gali išplisti viso kūno odoje, bet paprastai pakenkia rankų, riešų, alkūnių, krūtinės, pažastų, juosmens ir kirkšnių odą.

Niežų profilaktikai ypač svarbi yra asmens higiena bei naudojimasis individualiomis kūno priežiūros priemonėmis. Sergantis niežais asmuo namuose turi turėti asmeninį rankšluostį, lovos skalbinius ir atskirą nuo kitų šeimos narių miegamą vietą. Niežais užsikrėtęs asmuo turėtų vengti artimo sąlyčio su kitais asmenimis.

Ypač svarbu išaiškinti sergančius niežais vaikų kolektyve ir izoliuoti sergančiuosius bei turėjusius tiesioginį sąlytį su ligoniu nuo sveikų vaikų. Patariama patalpas valyti drėgnu būdu, naudojant 1-2 proc. sodos tirpalą. Minkštus baldus ir kilimus siurbti dulkių siurbliu. Žaislus plauti karštame vandenyje su muilu. Minkštus žaislus džiovinti 20 min., mažiausiai 60°C temperatūroje. Niežų plitimui svarbus faktorius yra ir savalaikis gydymas, todėl susirgus būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)