Dabar, kai spustelėjo šaltukas, daugelis iš mūsų prisiminė liepžiedžių, aviečių ūglių arbatą. Pastarieji augalai per savo nektarą, kurį surenka bitės, perduoda išskirtines savo savybes ir medui. Šis bičių produktas ne tik stiprina mūsų organizmo atsparumą, bet ir gydo. Medų plačiai naudoja šeimininkės, gamindamos įvairius patiekalus.
Medus
© Corbis/Scanpix
Gydo tik natūralus medus

Anot Kauno bitininkų draugijos pirmininko Juozo Jankausko, miesto gyventojai be reikalo baiminasi dėl margų medaus “raštų”, kuriuos nesunku pastebėti pro skaidrią stiklainio sienelę.

“Tai tik vienas iš požymių, kad medus yra natūralus, - tvirtino J.Jankauskas. - Tie balti “raštai” atsiranda, kai į sukietėjusio medaus paviršių iškyla gliukozė. Tai atsitinka tuomet, kai gliukozės esti daugiau nei fruktozės.”

Parduotuvėse galima nusipirkti importinio skysto, nesusikristalizavusio egzotiškų augalų medaus, tačiau tik retas pirkėjas žino, kad tai pasiekiama medų kaitinant aukštoje temperatūroje. Anot J.Jankausko, toks medus yra skanus, tačiau tinka tik kepiniams saldinti, be to, jis netenka baktericidinių savybių. Įvairioms ligoms gydyti bei jų profilaktikai tinka tik natūralus bičių medus.

Medaus spalva priklauso ne tik nuo augalų, iš kurių bitutės nešė nektarą, bet ir nuo vasaros karščio. Kuo karštesnė vasara, tuo tamsesnis medus. Mat per karščius ant augalų atsiranda daugiau lipčiaus. Beje, Vakarų Europoje lipčiaus medus vadinamas miško ir vertinamas labiau nei žiedų.

Kasdien po šaukštą

Medus
© Corbis

J.Jankauskas pataria vartoti po šaukštą medaus kasdien, o ne tada, kai liga prispiria. Be to, negalima gerti verdančiu vandeniu užpiltos arbatos su medumi, nes aukštoje temperatūroje žūsta daug naudingų organizmui medaus medžiagų.

“Mėgstantieji ar profilaktiškai vartojantieji medų turėtų žinoti, kad jis, geriamas su šaltu vandeniu, didina skrandžio rūgštingumą, o su šiltu - mažina. Diabetikai, prieš vartodami medų, turėtų pasitarti su gydytoju”, - perspėjo bitininkas.

Tvirtinama, kad vandeniniu medaus tirpalu galima sureguliuoti skrandžio sulčių rūgštingumą.

Anot doc. dr. Algirdo Baltuškevičiaus, sergant skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige, dideliam skrandžio rūgštingumui sumažinti geriau tinka pavasario ar rapsų medus, o sergant lėtiniu gastritu bei sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui padidinti rekomenduojamas dobilų medaus vandeninis tirpalas.

Taip pat medus tinka tiems, kurie dirba sėdėdami ir kurių žarnyno veikla vangi. Vyresnio ir senyvo amžiaus žmonėms medaus vandeninis tirpalas turėtų padėti nuo vidurių užkietėjimo. Pažymėtina, kad vertingų medaus fermentų nesuardo virškinamojo trakto fermentai.

Turi daug gydomųjų savybių

Pastebėta, kad natūralus bičių medus teigiamai veikia ne tik kepenis, inkstus, bet ir kasą. Beje, anksčiau ligoniai su pažeista kasa, o ypač sergantieji cukralige, negalėjo vartoti medaus. Dabar tokiems asmenims leidžiama naudoti medų, tačiau prieš tai būtina pasitarti su endokrinologu.

Natūraliu bičių medumi gydomos blogai gyjančios, pūliuojančios odos žaizdos. Medus, kaip vaistinė žaliava, naudojamas kataraktos, glaukomos, trumparegystės ir kitoms akių ligoms gydyti.

Patariama kelis kartus per dieną suvalgyti po desertinį šaukštą medaus, ištirpinto burnoje (esant gerklės ar burnos gleivinės uždegimams, ryti mažais gurkšneliais). Šiam tikslui tiks ir korių medus, kurį sukramčius su vašku, pastarąjį reiktų išspjauti.

Lietuvos vaistinėse turėjo pasirodyti vitaminizuoto medaus, kuris labai tiktų vartoti žiemą. Deja, tokio medaus aptikti dar nepavyko.

Liaudiškos priemonės

Medus
© Corbis

Gerti pieną su pavasariniu medumi.

Tarkuotus krienus sumaišyti su medumi santykiu 1:1 (krienuose labai daug vitamino C).

Į stiklinę užvirinto vandens įdėti šaukštą mažalapės liepos žiedų. Nukėlus nuo ugnies, po 20 minučių perkošti ir įdėti šaukštą medaus. Gerti 2-3 kartus per dieną po 1/4 ar 1/2 stiklinės.

Užvirinti stiklinę vandens su dviem šaukštais džiovintų arba 100 g šviežių aviečių uogų. Nukelti nuo ugnies ir po 15 minučių įdėti šaukštą medaus. Gerti šiltą prieš miegą.

Juodajame ridike išpjauti nemažą duobutę, pridėti medaus ir uždengti ridiko gabalėliu. Palaikyti 4 valandas šaltoje vietoje. Susidariusias ridiko sultis vartoti po šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Šaukštą džiovintų ramunėlių žiedų užpilti stikline verdančio vandens, perkošti ir pridėti šaukštą medaus. Šiuo mišiniu skalauti burną ir gerklę.

Sutrinti česnaką, sumaišyti su medumi santykiu 1:1. Užpilti šiltu vandeniu ir vartoti prieš miegą.

Sutrinti česnakus, užpilti stikline verdančio vandens ir, pasaldinus medumi, gerti.

Stiklinę karšto (50-60 laipsnių) pieno ar arbatos pasaldinti šaukštu medaus. Kasdien gerti prieš miegą, kol pasveiksime.

Peršalus ir kosint tinka ropių sultys su medumi.

Kasdien gerti (per 2-3 kartus) stiklinę šilto pieno su šaukštu medaus ir 80 g riebalų.

Džiovintų putino uogų nuovirą pasaldinti medumi - padeda net ir balsą praradus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Perspėja: šių specialistų Lietuvoje jau ieškoma masiškai (350)

Nors valdžios atstovai vis kartoja, kad mokytojų skaičius Lietuvoje turi mažėti, situaciją darbo...

Naujoji Mokesčių inspekcijos vadovė žada išieškoti daugiau mokesčių (231)

„Šuniui uodegą geriau iš karto nukirsti, negu kapoti kelis kartus“, – apie būsimas...

Tragiška avarija Trakų rajone: susidūrė trys automobiliai, žuvo žmogus papildyta 7.41 (45)

Ketvirtadienį 06.41 valandą ryte Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112...

Apklausa: gyventojai abejoja dėl koalicijos ateities (56)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicija su socialdemokratais Lietuvos...

Kas apsaugos mūsų darbo vietas? (17)

JAV ir Europos politikos lyderiai nerimauja dėl kokybiškų darbo vietų likimo. Ta proga jiems...

Ateities perspektyvos: protingėjantys automobiliai ir kvailėjantys vairuotojai (18)

Jeigu jūsų automobilis geba kritinėje situacijoje sustoti ir mato aplinką geriau, nei jūs pats,...

J. Arlauskaitė – Jazzu rengiasi išleisti poezijos knygą (24)

Besirengdama savo ir Leono Somovo koncertams Kaune ir Vilniuje DELFI TV konferencijoje...

Po rekonstrukcijos atidaromas Vilniaus oro uostas (14)

Ketvirtadienį Vilniaus oro uostas atnaujina savo veiklą po 35 dienas trukusios kilimo ir tūpimo...

„Real“ futbolininkai antrą kartą pranoko „Barceloną“ ir iškovojo Supertaurę (4)

Ispanijos Supertaurės atsakomose rungtynėse Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione vietos klubas...

Pakistanietis turi ką papasakoti apie gyvenimą Lietuvoje (19)

Į Lietuvą pakistanietis elektronikos inžinierius Muhammadas Rohanas atvyko patartas dėdės ir...