Daugelis norinčių maitintis sveikiau atsisako cukraus ir saldumynų, o košes gardina džiovintais vaisiais, valgo juos vietoje užkandžių. Saujelė čia, saujelė ten… Juk tai sveika! Tačiau dažnai pamirštama pažvelgti į perkamos pakuotės ženklinimą. Ar tikrai perkate džiovintus vaisius? O gal juose pridėtinio cukraus daugiau, nei jūsų mėgtuose sausainiuose?
© Shutterstock nuotr.

Jau anksčiau esu rašiusi apie avižinius sausainius, kurių sudėtyje pirmoje vietoje puikavosi… cukrus! O tai reiškia, kad cukrus ir sudaro didžiausią šių sausainių dalį. Tiesiog avižiniai saldainiai. Šį kartą nustebino kolegės taip mėgiamos džiovintos spanguolės. Jose natūralaus ir pridėtinio cukraus kiekis buvo beveik 77 %!!! Septyniasdešimt septyni! Štai kur slepiasi cukrus. Taigi, patyrinėkime šiuos nekaltus sveikuolių užkandžius detaliau.

Džiovintos spanguolės, kuriose net 76,6 % cukraus
Džiovintos spanguolės, kuriose net 76,6 % cukraus
© Foto / Daigintos mintys

Džiovintos spanguolės, kuriose net 76,6 % cukraus. Džiovinti abrikosai, kuriuose 45,4 % cukraus.

Džiovinimo metu vaisiai netenka daug drėgmės, todėl juose atsiranda santykinai daugiau mikro ir makroelementų, vitaminų, taip pat vaisiuose natūraliai esančių cukrų. Tačiau cukraus, kuris jau yra džiovintuose vaisiuose ir uogose, nepakanka, kad jis apsaugotų gaminį nuo pelėsinių grybų ir kitų mikroorganizmų veiklos, tai yra, gedimo. Todėl vartojimo laikas prailginamas naudojant pridėtinį cukrų kaip konservantą. Beje, jei palyginsime džiovintų vaisių ir paprasto cukraus kilogramo kainą, suprasime, kad cukrus dedamas ne vien tik dėl šios priežasties…

Šiltuose kraštuose nuo seno tradiciškai būdavo gaminamos vaisių cukatos, dabar dar vadinamos cukruočiais. Jas gamina vaisius cukraus sirupe verdant, o paskui išdžiovinant. Arba tiesiog gerai išmirko vaisius sirupe ir vėliau pašalina drėgmę. Taigi, cukatos gali būti ir po terminio apdorojimo.

Beje, spalvai paryškinti leidžiama naudoti sintetinius dažiklius. Tai patikrinti lengva – jei pamerksite dažytas cukatas į karštą vandenį, jis pakeis spalvą. Parduotuvėje nė ant vieno pakelio neteko matyti pavadinimo „cukatos“ – produktai buvo įvardinti arba kaip džiovinti vaisiai ar uogos, arba cukruoti vaisių kubeliai ir gabaliukai.

Cukruoti ananasų gabaliukai, kuriuose 74,0 % cukraus
Cukruoti ananasų gabaliukai, kuriuose 74,0 % cukraus
© Foto / Daigintos mintys

Cukruoti ananasų gabaliukai, kuriuose 74,0 % cukraus.

Džiovintos goji uogos, kuriose 17,3 % cukraus
Džiovintos goji uogos, kuriose 17,3 % cukraus
© Foto / Daigintos mintys

Džiovintos goji uogos, kuriose 17,3 % cukraus.

Vaisių ar uogų džiovinimui gali būti taikomos įvairios džiovinimo technologijos. Kartais vaisiai pramoniniu būdu džiovinami džiovyklose, kurios kaitinamos dujomis ar kitokiu kuru. Tačiau valgant neturėtumėte pastebėti neįprasto prieskonio arba benzino ar dūmų kvapo. Jei taip nutiko, produktas nekokybiškas.

Ilgesniam vartojimo terminui bei patrauklesnei prekinei išvaizdai gauti, džiovinant vaisius naudojamas ne tik cukrus, bet ir kiti priedai, pavyzdžiui, sieros dioksidas (E220), kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines reakcijas, kalio sorbatas (E202), naudojamas prieš pelėsinius grybus bei mieliagrybius, citrinų rūgštis (E330), kuri sumažina fermentinį vaisių patamsėjimą, reguliuoja rūgštingumą.

Nenustebkite etiketės ženklinime išvydę augalinį aliejų. Jis suteikia džiovintoms uogoms ar vaisiams blizgesio, odelė tampa minkštesnė, pačio produkto tekstūra elastingesnė.

Džiovintos vyšnios, kuriose 66,6 % cukraus
Džiovintos vyšnios, kuriose 66,6 % cukraus
© Foto / Daigintos mintys

Džiovintos vyšnios, kuriose 66,6 % cukraus.

Bet mums šį kartą įdomus cukrus. Ėmiau ir pasvėriau, nes skaičiai dažnai neatrodo taip gluminančiai kaip cukraus gabalėlių virtinė. Nuotraukose cukraus pasverta tiek, kiek jo yra šalia esančiuose džiovintuose vaisiuose ar uogose. Nors mane truputį glumina saldintų bananų traškučiai. Nė už ką nepatikėsiu, kad nesaldintuose džiovintuose bananų traškučiuose tik 0,8 % natūralaus cukraus.
Gamintojai deklaruoja, kad populiariuose saldainiuose „Nomeda“ yra 61 % cukraus. Tad tampa sunku rinktis – saldainis ar džiovintų uogų sauja?

Apačioje pridėta lentelė palyginimui.

Daigintos mintys
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: vasara pasiduoda (9)

Artimiausiomis dienomis vasara nepažers jokių staigmenų: dangumi vis plauks debesų virtinės, tad...

3 milijardų apyvartą valdančios bendrovės prezidentė: pinigus pradėjau uždirbti vos 12 metų (29)

Iš Glazgo kilusi Allison Kirkby – nedidutė, tvirto sudėjimo šviesiaplaukė valdo kompaniją,...

Lietuviškos kainos galioja ne visiems: pasiūlė mokėti gerokai brangiau (45)

Lietuvoje įdarbinus profesionalę iš užsienio, paaiškėjo labai nemalonus dalykas: visus leidimus...

Akušerė-ginekologė: šlapimo pūslės uždegimas gali turėti baisių pasekmių (11)

„Daugeliu atveju, negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali praeiti savaime, be gydymo, jei tik...

M. Kuzminskas įsikūrė D. Sabonio ir V. Mačiulio kaimynystėje (23)

Aistringas Lietuvos krepšinio gerbėjas iš Rygos (Latvija) Normundas Macis papildė savo asmeninę...

Dėl planų griauti pajūrio tualetus ginklus surems teisme: tai – absurdas (101)

Rugpjūčio pradžioje naujieji Palangos paplūdimio tualetai buvo pripažinti neteisėtais...

„Napoli“ sulaužė Nicos įtvirtinimus ir žengė į UEFA Čempionų lygos grupių etapą džiaugiasi škotai, slovėnai, graikai ir ispanai

Į UEFA Čempionų lygos grupių varžybų etapą užtikrintai žengė Italijos vicečempionė...

Tiesiog atėmė žadą: 70 eurų kainavusio bilieto pareikalavo ir iš 4 mėnesių kūdikio (504)

DELFI skaitytoja Virginija pasakoja patekusi į absurdišką situaciją – už galimybę stebėti...

Kuriantiems savo namus – vertingi interjero architektės patarimai (22)

Nemažai apie savo būsto interjerą galvojančių žmonių vis dar iki galo nesupranta, ko gali...

Vyro išradingumas stebina: internautai pametė galvas dėl kambario šuniui (10)

Vienas vyras sumąstė savo šuniui įrengti kambarį po laiptais. Kai jis pasidalino nuotraukomis...