Sveiki. Man tik 14, bet nuolat šąla rankų ir kojų pirštai, taip smarkiai, kad pradeda tinti ir labai skauda. Buvau pas gydytoją, sako, kad gali būti šalčio artritas. Kas tai yra?

Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Dalia Adomaitienė:

- Laiške aprašyti požymiai primena Reino sindromą, kurį XIX a. aprašė Prancūzų gydytojas A.Reino. Tai trumpalaikiai periferinių (plaštakų, pėdų) arterijų spazmai, kuriuos gali išprovokuoti šaltis, drėgmė arba nervinis stresas. Dėl vienos šių priežasčių staiga pabąla, raudonuoja, tinsta rankų bei kojų pirštai, gali prasidėti galūnių sąnarių skausmai. Ypač retai gali pasireikšti nosies ar ausų arterijų spazmai.

Priepuoliai, kuriuos provokuoja šaltis, paprastai trunka 5-15 minučių, kartais šiek tiek ilgiau.

Jie gali kartotis keletą kartų per parą ar kartą per mėnesį ir rečiau.

Jei tokių kraujagyslių spazmų priežasties nepasiseka rasti, tuomet sakoma, jog žmogus serga Reino liga.

Tokie negalavimai dažnai pasitaiko, kai keičiasi orai, atsiranda drėgmė arba šaltis. Dažniausiai šis sindromas nesusijęs su kitomis ligomis, tačiau gali būti ir kokios nors reumatinės ligos dalimi. Tai pakankamai dažna jaunų žmonių bėda.

Reino ligos požymiai gali atsirasti ne tik dėl padidėjusio jautrumo šalčiui ir drėgmei, bet ir dėl patiriamo nervinio streso, ypač prasidėjus brendimo laikotarpiui, vykstant hormonų pasikeitimams, kai paaugliai tampa jautresni, juos dažniau “puola” įvairios ligos.

Jei priepuoliai reti ir lengvi, vaistų gerti nereikia, bet labai svarbu saugotis šalčio ir drėgmės.

Pastebėjus, jog galūnės stipriai reaguoja į šaltį, ir tai pradeda varginti, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, nes tik specialistas gali diagnozuoti ligą ir skirti reikiamą gydymą.

Jei reikės, šeimos gydytojas nusiųs konsultacijai pas gydytoją reumatologą ar odos ligų specialistą, kurie padės nustatyti tikslią diagnozę, atliks reikalingus tyrimus - gydymui gali būti paskirti priešuždegiminiai tepalai, jei reikės ir kitokie medikamentai.

Ligą gali išprovokuoti:

įvairios nervų ligos bei stresas,
traumos,
galūnių nušalimas,
arterijų ligos,
padidėjęs jautrumas šalčiui, l kai kurių medikamentų vartojimas,
apsinuodijimas toksinėmis medžiagomis.