Svarbiausia – dvasinis augimas

Viskas kas vyksta su žmogumi, vyksta natūraliai, taip ir turi būti, - pasakoja V. Skirkevičius. Taigi ir osteochondrozė, kaulų retėjimas ar kitos atramos sistemos bėdos atsiranda natūraliai, senstant organizmui, kai žmogui trūksta minčių ir kūno judėjimo, kai jį kausto įtampos.

„Bėda yra įtampose. Kai įsitempia raumenys, raiščiai, stuburas, organizme atsiranda apsauga, pasireiškianti ligomis. Pavyzdžiui, mažėjant kalcio, stuburas stengiasi išauginti ataugas. Ką daryti? Reikia kuo daugiau judėti, kvėpuoti, nepasiduoti sunkioms mintims apie gyvenimą, nesirūpinti vien vaikais, kurie neranda darbo, ir pan. Rūpesčiai turi būti, nepabėgsi nuo to, bet su amžiumi turi daugėti „komunizmo“: į žmogų reikia žiūrėti kaip į draugą, brolį, būti atlaidžiam, pilnam užuojautos. Tai reiškia – nuimti nuo galvos sunkumą, pyktį, pavydą. Toks yra Rytų kultūros požiūris.“

Rytų ir liaudies medicinos žinovas pateikia kitą vaizdingą palyginimą: žmogus turi kvėpuoti – judėti, domėtis gyvenimu, nepasiduoti sunkumui, rūpesčiams, neįstrigti mintyse, kad viskas yra blogai. Jis turi ne tik įkvėpti („kokia maža pensija“, „kaip ten sunku vaikui Anglijoje“ ar pan.), bet ir iškvėpti – „Kiek daug gražių dalykų yra“, turi atleisti, laiminti, būti išmintingas. Antraip besikaupiantis pyktis ir kitos neigiamos emocijos spartins kietėjimo, sklerotinius procesus, stings ir retės kaulai.

Jis primena, kad vidinį mūsų gydytoją gali pažadinti ir malda, tikėjimo dalykai.

Pagalbininkai augalai

Nors ir akcentuodamas dvasinį aspektą, V. Skirkevičius neneigia, kad šiuo atžvilgiu gali padėti ir augalai.

Geriausiai tinka adaptogenai augalai, kaip ženšenis, eleuterokokas, leuzėja, citrinvytis, augalai, kurie turi estrogeninės kilmės medžiagų, - raudonasis dobilas, liucerna, saldymedžio šaknis.

Labai palanku valgyti maistą, kuriame yra omega-3 riebalinių rūgščių - sėklas, kanapes, pankolius, krapus.

„Riebalinės rūgštys, aliejingos sėklos, žuvų taukai išties pagerina situaciją. Bet, - grįžta pokalbininkas prie dvasinio aspekto, - jei būsi piktas, susiraukęs, piktas ant kaimyno ir pan., vargu ar tai padės. Būk kaip ta geroji močiutė, kuri myli anūkus, bučiuoja, glosto juos, skaito pasakas ir pati sveiksta.“

V. Skirkevičius rekomenduoja

Receptas su varnalėša. Smulkiai susmulkintą varnalėšos šaknį sumaišyti su imbiero šaknimi lygiomis dalimis. Suvalgyti kasdien arbatinį šaukštelį mišinio užsigeriant šiltu vandeniu. Arba šaukštelį mišinio užpilti stikline karšto vandens, išgerti su medum. Senatvės procesams, kai organizmas šąla (šaltos galūnės), skauda nugarą, palengvinti, pristabdyti medus labai svarbus. Bet jei rankos nuolat karštos, medaus nereikėtų.

Imbiero rutuliukai. V. Skirkevičius pataria kasdien du kartus prieš valgį suvalgyti du žirnio dydžio imbiero rutuliukus, užsigeriant šiltu vandeniu. Kaip juos pasigaminti?

Susmulkiname imbiero šaknį, išspaudžiame sultis, jas sumaišome su džiovinto imbiero milteliais (prieskoniais). Iš gautos košelės formuojame žirnio dydžio rutuliukas, sudedame džiūti ant sugeriamojo popieriaus ar ant marlės.

Ypač šie žirneliai tinka tiems, kuriems svaigsta galva, sutrikęs virškinimas. Jie padės pašalinti besikaupiančius nuodus, nes valymą skatina aštrus ir kartus skonis.

„Valgykite tuos rutuliukus, kad liežuvis neapsineštų, kojos nepavargtų, kad labiau norėtųsi gyventi. Juk viskas priklauso nuo virškinimo. Kas nesusivirškinama, sukelia ligas“, - sako žolininkas.