- Kada reikalinga riebalų nusiurbimo operacija?

- Dauguma klaidingai mano, kad ši procedūra padeda atsikratyti antsvorio. Iš tiesų riebalų nusiurbimas šios problemos neišsprendžia, nes per šią procedūrą nenusiurbiama tiek riebalų, kad antsvoris stebuklingai išgaruotų. Ši procedūra padeda koreguoti tik tam tikras problemines kūno vietas, pavyzdžiui, nukarusį pagurklį, žastus ir kt., kurių neįmanoma pašalinti sportuojant arba laikantis dietos.

- Kiek riebalų vidutiniškai nusiurbiama vienu metu? Kiek jų daugiausia galima nusiurbti?

- Viskas priklauso nuo konkretaus atvejo ir vietos, nuo kurios šalinami riebalai. Tačiau optimalus variantas yra 1–2 l. Daugiausia galima pašalinti 5–6 l riebalų. Tačiau tai gali sukelti komplikacijų ar netgi pavojų gyvybei. Per šią procedūrą netenkama ne tik riebalų, bet ir dalies skysčių, kraujo. Kuo daugiau riebalų nusiurbiama, tuo didesnė komplikacijų rizika. Todėl stengiamasi pašalinti ne daugiau negu 3 l riebalų.

- Riebalai nusiurbiami vienu metu ar gali prireikti kelių procedūrų?

- Viskas atliekama per vieną procedūrą.

- Ar šią operaciją galima atlikti visiems?

- Ne. Šios procedūros negalima taikyti sergantiesiems cukriniu diabetu, turintiems nusilpusį imunitetą, kenčiantiems nuo kraujotakos sutrikimų ir kt. Todėl prieš operaciją būtina pasikonsultuoti su gydytoju ir aptarti sveikatos būklę. Tačiau žmonių, kuriems negalima atlikti riebalų nusiurbimo, nėra daug.

- Nuo kokių vietų galima ir dažniausiai nusiurbiami riebalai?

- Riebalus galima nusiurbti nuo įvairių kūno vietų, pavyzdžiui, skruostų, pagurklio, pilvo, nugaros, krūtų, sėdmenų, klubų, šlaunų, blauzdų, žastų ir kt. Dažniausiai žmonės pageidauja nusiurbti riebalus nuo pagurklio, juosmens, sėdmenų, klubų ir šlaunų sričių.

- Ar po šios procedūros lieka odos perteklius?

- Tai priklauso ne tik nuo nusiurbto riebalų kiekio, bet ir odos elastingumo bei kitų individualių organizmo savybių. Jeigu įtariama, kad oda nesusitrauks, nusiurbiant riebalus atliekama ir tos srities plastika. Įprastai pati susitraukia tik jaunų pacientų oda.

- Ar po riebalų nusiurbimo galima tikėtis ilgalaikio rezultato, jeigu žmogus nekeičia gyvenimo būdo?

- Per šią operaciją pašalinamos riebalinės ląstelės, kurios niekada neatsinaujina. Tačiau netinkamai maitinantis, nesportuojant, riebalai kaupiasi kitose kūno vietose.

- Kaip vyksta operacija?

- Priklausomai nuo kūno vietos koregavimo, gali būti taikoma bendroji arba vietinė nejautra. Pastaroji taikoma tada, kai reikia pašalinti nedidelį poodinį riebalų sluoksnį, pavyzdžiui, esantį pasmakrėje. Ši operacija atliekama darant nedidelį pjūvį riebalų nusiurbimo vietoje. Tada pro jį įstatoma kaniulė, per kurią ir nusiurbiami riebalai. Paskui jie per kaniulę patenka į specialų rezervuarą. Ši procedūra trunka 1–1,5 val. Viskas priklauso nuo šalinamų riebalų kiekio.

- Kur dedami pašalinti riebalai?

- Jie gali būti panaudoti to paties žmogaus kūnui koreguoti. Tarkime, persodinant riebalus galima koreguoti krūtinę, kuri pakito po onkologinių operacijų, arba kitas kūno vietas, pakitusias po įvairių traumų ir pan. Nusiurbti riebalai gali būti naudojami ir veido raukšlėms lyginti arba lūpoms koreguoti.

- Kokia priežiūra taikoma po operacijos ir kada išryškėja rezultatas?

- Norint sumažinti skausmą, patinimus ir kraujosruvas, po operacijos suleidžiami specialūs vaistai. Be to, pacientas kurį laiką privalo nešioti specialią aprangą arba tvarsčius. Tačiau netgi tuomet patinimai ir kraujosruvos neišvengiami. Pastarosios išnyksta po 1–2 savaičių. Patinimai atslūgsta šiek tiek vėliau. Žmogus visiškai atsigauna tik po trijų mėnesių.

Kartais pacientai ateina pavasarį ir nori pakoreguoti kūno linijas, kad šiltymečiu būtų gražūs. Tuomet rezultatai išryškės tik baigiantis vasarai. Todėl riebalų nusiurbimą patarčiau daryti rudenį arba žiemą. Tačiau tose vietose, kur jų nusiurbiama nedaug, pavyzdžiui, pasmakrėje, rezultatas išryškėja iš karto po operacijos.

- Ar po riebalų nusiurbimo lieka randų?

- Tose vietose, kur buvo įstatytos kaniulės, lieka mažų randelių. Pamažu jie blanksta, išsilygina ir tampa visiškai nematomi.

- Kokie galimi šios procedūros šalutiniai poveikiai?

- Kaip ir atliekant bet kokią operaciją, padidėja infekcijos rizika. Todėl kurį laiką po riebalų nusiurbimo būtina gerti antibiotikus. Taip pat galimos alerginės reakcijos, kurias sukelia per operaciją naudoti medikamentai. Kartais pažeidžiami poodiniai nervai. Retkarčiais lieka didesnių negu tikėtasi randelių.

- Kiek vidutiniškai kainuoja riebalų nusiurbimas?

- Viskas priklauso nuo nusiurbiamų riebalų kiekio. Lietuvoje ši operacija kainuoja nuo 400 iki 3 000 Lt.

Įdomu

· Moksliškai riebalų nusiurbimas vadinamas liposakcija.

· Riebalų nusiurbimo operacijos – vienos populiariausių. Daugiausia jų atliekama JAV – apie 330 000 per metus.

· Pirmoji riebalų nusiurbimo operacija atlikta 1920 m. prancūzų balerinai Mademoiselle Geoffre. Deja, ji baigėsi nesėkmingai – dėl infekcijos šokėjai buvo amputuotos kojos. Tačiau netgi tai neišgelbėjo moters nuo tragiškos mirties.

· Šiais laikais riebalų nusiurbimas atliekamas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Tai itin populiaru Amerikoje. Tokios operacijos neišvengė Paris Hilton ir Elton’o John’o augintiniai.

· Daugiau nei 90 % riebalų nusiurbimo operacijų atliekama dailiosios lyties atstovėms.

· Europoje ši procedūra kainuoja nuo 100 iki 8 000 eurų. Brangiausiai riebalų nusiurbimas kainuoja Šveicarijoje ir Vokietijoje, pigiausiai – Lietuvoje, Lenkijoje bei Rumunijoje.

· Jauniausia pacientė, kuriai buvo atliktas riebalų nusiurbimas, buvo dvylikametė Brooke Bates. Vyriausia – 87 m. moteris, kurios vardas ir pavardė nenurodomi.