Pateikiame rašytojos Jolantos Sungailienės knygos „Maisto naikinimo mašina“, kurią išleido leidykla „Didakta“, ištrauką.

*********************

Žinoma, jei neėstumėme, o valgytume, labai sau padėtume. Deja, deja, maistoholikams, kaip ir alkoholikams, darboholikams ar kitiems –holikams, ribos neegzistuoja. Jos nejaučiamos ir peržengiamos labai laisvai vis labiau artinant save prie susinaikinimo, lėtos savižudybės. Protu žmogus tai suvokia, bet susitvarkyti su maišatim galvoje negali. Užribis gali pavojingai priartėti prie nebūties. Tuomet žmogus arba pasiekia dugną ir kyla, arba palieka šį pasaulį.

Priklausomybių kamuojami žmonės vaikščioja paribiu, ir jie tai žino. Taigi, maistoholikai, pasiekę savo svorio piką (viršūnę), aiškiai jaučia, kad daugiau nebeatlaikys. Vienam tai gali būti dvi dešimtys kilogramų antsvorio, kitam – keturios dešimtys, o kai kuriems tai keli šimtai kilogramų. Galvoje netelpantys skaičiai. Tačiau taip yra.

Mūsų kūnas toks unikalus, kad sugeba apsivynioti keliais šimtais kilogramų, priverčia žmogų gyventi kalėjime– nejudant, nepakylant, nebesijaučiant žmogumi. Kas tai padaro? Patys žmonės? Galima ir taip sakyti. Jei truputį vaizdžiau – tai susirgę jų protai, davę valią maisto naikinimo mašinoms užvaldyti kūnus... Tačiau mes – ne maisto naikinimo mašina. Neturime tapatintis su ja ar šunkeliais nukeliavusiu protu. Mes – siela, turinti dvasinį ryšį su Aukščiausiuoju.

Sėkmės paukštė

Savikontrolė dažnai pasiduoda kritikos balsui. Norėdami save sutramdyti, ne tik save žeminate ir netenkate savivertės, bet taip skatinate žalingų įpročių formavimąsi. Psichologiškai uždarote save neapykantos sau ir saviplakos rate ir taip užsiimate lėtu savęs žudymu. Nesėkmė, užslopinta ne tik maistu, bet ir kitomis priemonėmis, skatina kitą nesėkmę, sukeldama negatyvias emocijas.

Taip įsisuka užburtas ratas, o mes ir nesuprantame, kodėl negalime iš jo ištrūkti, kodėl sėkmė nusigręžė nuo mūsų. Sėkmė lydi besidžiaugiančius gyvenimu, trykštančius pozityvu. Jei galvojate, kad toks ir esate, bet sėkmė jūsų nelanko, vadinasi, pasąmonėje liko daug emocinių šiukšlių, kurios kaip grimzlė laiko vidinį potencialą ir neleidžia jam pasireikšti visu pajėgumu.

Neprisirišimo galia

Gyvenime mes esame nelaisvi tol, kol prisirišame, savinamės, nesugebame paleisti. Gauname tiek, kiek atiduodame. Gausa aplanko tuomet, kai ištiesiame rankas ir atveriame delnus. Į save atsuktus sugniaužtus kumščius niekas nieko įdėti negali. Visatos principas – atiduok viską ir gauk viską – veikia. Kartais visą gyvenimą jo mokomės, nes nesugebame ištiesti rankų ir atgniaužti pirštų.

Prisirišame prie įvairių dalykų ir bijome juos paleisti. Mūsų mintys sulipusios su tuo, ką bijome prarasti. Kai paleidi situaciją, viskas vyksta savaime. Mes taip pripratę kontroliuoti. Įvairiose situacijose matome, kaip kontroliuoti nepavyksta. O jei kontroliuodami pasiekiame tikslą, galiausiai gauname pamoką – suvokiame, kad tai, ką darome su didžiule jėga bei pastangomis, netenka prasmės. Kai leidi vykti savaiminiams veiksmams, tuomet viskas dėliojasi ramiai, ir galiausiai sulaukiame puikaus rezultato.

Mygtukas stop – mūsų sąmonė

Numalšinti viduje siautėjantį nuolatinį stresą – tai susivokti.
Ramybė – tai, kas išgydo mus ir sureguliuoja organizme vykstančius procesus. Išbalansuotos organų funkcijos susiderina.

Nuolatos budėti stebint save iš šono – tai nuolatos būti čia ir dabar. Įjungus mygtuką stop, mūsų sąmonę, stebime maisto naikinimo mašiną nesitapatindami su ja, neleisdami jai žlugdyti mūsų sielos ir griauti gyvenimo. Nepasiduodant nežmoniškam tempui, nesusiliejant su nešančia srove, o ramiai sėdint ant kranto ir stebint, kaip visa tai, kas nori mus sunaikinti, praeina pro šalį... Tegu plaukia. Jūs išliekate emociškai tvirti, nes nesitapatinate su maisto ir gyvenimo naikinimo mašina.

Viskam savo laikas

Sąmoningumas negimsta per dieną. Sąmoningumas – tai kelias. Kai ateisite iki taško, kuriame suvoksite, kad norite būti lieknas ir sveikas, jūs pats rasite, kaip tai padaryti. Ši knyga paskatins mąstyti ir nusiraminti suvokus tiesą, jog viskam savo laikas. Mokykitės išlaukti, atrasti ramybę savyje ir panaudoti jus pasiekusias žinias. Jei jau pribrendote pokyčiams, mygtukas stop jūsų rankose. SĖKMĖS visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)