“Aš gaunu tiek daug laiškų, prašančių natūralių raudonplaukių”, - sako Lesley Middlemiss, “Tyne Tees Models” direktorius, kuris intensyviai ieško naujo, raudonus plaukus turinčio talento.

“Dabar yra didžiulė jų paklausa, o aš turiu tik vieną natūralią raudonplaukę. Ir paskutinį kartą, kai ji buvo pakviesta dirbti, ji buvo nusidažiusi plaukus šviesiai. Daugelis moterų, kurios turi raudonus plaukus, nesupranta, kaip tai gražu. Aš manau, kad jos taip ilgai buvo pašaipų objektu, jog savęs jau negali vertinti kaip modelio”.

Baimės skaičiai

Mokslininkai apskaičiavo, kad pirmoji raudonplaukė į pasaulį atkeliavo maždaug prieš 20 000 metų, bet istorija rodo, jog į tokias moteris visuomet buvo žiūrima su išankstiniu nusistatymu, įtarumu ir panieka.

Senovės egiptiečiai degindavo jas gyvas kaip aukas saulės dievui. Taip buvo daroma dėl Kornvalio pieno produktų, nes tikėta, kad šie gali tapti rūgščiais. Pagonių raganos manė, kad raudonplaukių riebalai yra tai, kas padeda apsaugoti nuo beskonių produktų kerų. Moderniais laikais “ryžagalvės” mokyklose tapo pajuokos objektais, o vyrai visuomet maloniau rinkosi blondines.

O galų gale dar įsikalėme stereotipą, kad raudonplaukės yra karštakošės ir temperamentingos. Šis įvaizdis ko gero atkeliavo dėl asociacijų su Škotija, kurioje gyvena daugiausia raudonplaukių – apie 13 procentų gyventojų, palyginti su Amerika, kur gyvena apie 2 procentus. O škotai yra kilę iš keltų, kurie buvo žiaurūs kariai.

Tačiau reiktų pažymėti, kad keltai į Britaniją atsikėlė maždaug 1180 m. pr. Kr., ir jokiose studijose nerašoma apie raudonplaukius, jų charakterį nuo seniausių laikų iki dabar.

Taigi, viso pasaulio raudonplaukės, atėjo laikas, kuomet pagaliau švenčiame savo dieną. Bet kodėl gi reikėjo laukti 2004-ųjų, kol raudonplaukės buvo pripažintos?

Ryškiausios žvaigždės

Įžymybių kirpėjas Andrew Jose mini įspūdingas žvaigždes kaip Nicole Kidman, Patsy Palmer, Julianne Moore ir Gillian Anderson privertė visuomenę į raudonplaukes pažvelgti kitu kampu.

Staiga būti raudonplauke tapo labai madinga. Raudoni plaukai visuomet buvo retas reiškinys, o pastaruoju metu kažkodėl jų tapo dar mažiau. Tačiau daug žmonių nori nusidažyti plaukus šia spalva. Jie mato, kaip fantastiškai su raudonais plaukais atrodo Nicole Kidman, taip pat suprato, kad raudona spalva atkreipia dėmesį, nesvarbu, koks atspalvis. Dabar ne tie laikai, kai raudonplaukiai automatiškai būdavo traktuojami kaip apkiautėliai. Jie į save atkreipia dėmesį tik iš gerosios pusės. Į madą ateina blyškesnė oda ir makiažas, kuris priverčia odą spindėti ir dėl to plaukų spalva dar labiau išryškėja..

“Bendras vaizdas yra natūralus, unikalus ir be galo ypatingas, - sako grožio salono vadovas Andrew. – Turint raudonus plaukus, nereikia jokio įspūdingo drabužių stiliaus – plaukai kalba patys už save. Kiekvienas šešėlis yra nepakartojamas”. Ir priduria: “Dar vakar pro salono langą mačiau berniuką su kupeta raudonų plaukų. Prieš keletą metų žmonės būtų į jį spoksoję ir galvoję: “Kaip nenorėčiau, kad mano sūnus turėtų tokius plaukus”. Bet šis berniūkštis tikrai atrodė įkvepiančiai, ir kiekvienas, jį pamatęs, ėmė šypsotis. Raudona spinduliuoja šilumą”.

Reklamos užsakovai ir modelių atrankos vadovai kažkada raudonplaukius naudodavo tik kvailiems, nerangiems vaidmenims. Jums tereikia prisiminti Bonnie Langford, atlikusią Justo Williamo švepluojančią, įkyrią draugę Violetą Elizabeth, ir suprasite, koks buvo raudonplaukių vaidmuo. Bet skonis dramatiškai pasikeitė. Italų “Vogue” neseniai nufotografavo drauge penkias ugninių plaukų sirenas, o karšti modeliai Lily Cole, Maggie Rizer ir Karen Elson buvo pionierės.

Raudonplaukės paklausios

Modelių industrija siekia nuolat atitikti poreikius. Londone esančioje modelių agentūroje “Storm” iš 160 Didžiosios Britanijos modelių yra tik 17 raudonplaukių.

Gavinas Boardmanas, agentūros vyriausias moterų modelių atrankos specialistas sako, kad raudoni plaukai dabar yra “mados klyksmas”.

“Raudona visuomet atrodė truputį anarchiška. Dabartinis kontekstas yra natūralesnis ir prerafaelitiškas”.

Simonas Pepperis, kuris dirba modelių atrankos srityje Sandros Reynolds modelių agentūroje, sakė, kad kavinukų gamintojai “Bodum” neseniai paprašė raudonplaukės, bet agentūra jiems niekuo negalėjo padėti, nes jų neturėjo.

“Yra neabejotinas jų trūkumas, bet tai – labai populiarus įvaizdis. Tai klasikinis atvejis, kuomet paklausa viršija pasiūlą. Ir populiarios ne tik moterys. Raudonplaukių vyrų paklausa taip pat didelė”. Kažkada raudonplaukiai vyrai, tokie kaip Mickas Hucknallas ir Chrisas Evansas kūrė gėdingą raudonplaukio įvaizdį. Mickas buvo išjuoktas, kuomet jis, eidamas į paplūdimį apsitempė per siauromis glaudėmis, o Chrisui įjungus “Nekaltybės” radiją, jis tapo žinomu kaip “inkščiantis ryžius”. Jie ne tik patvirtino blogą raudonplaukių reputaciją, bet ir išpopuliarino mitą, kad raudonplaukiai yra nepilnaverčiai menki sutvėrimai, nes jų oda blyški ir jautri.

Dabar filmų “Brolių grupė” ir “Forsaitų saga” žvaigždė, britų aktorius Damian Lewis, kuris pastaruoju metu susitikinėjo su “Sekso ir miesto” gražuole Kristin Davis, yra tituluojamas vienu geidžiamiausių pasaulio viengungių. Vadinasi, ne tik moterys išgyvena raudonos spalvos renesansą. Galų gale atėjo laikas ir raudonplaukiams pasimėgauti šlovės spinduliais.

Nykstanti rūšis

Kai daugybė žmonių dažosi plaukus raudonai, natūrali rūšis sparčiai nyksta. Pasak ekspertų, raudonplaukiai gali išnykti iki 2060 metų, nes paprasčiausiai nėra jų tiek, kad jie galėtų išlaikyti šią plaukų spalvą.

Plaukų tyrimų specialistas dr. Johnas Gray sako: “Įvykiams taip klostantis, raudonplaukiai bus arba labai reti, arba išnyks”.

Problema ta, kad tik keturi procentai populiacijos turi raudonų plaukų geną, žinomą kaip MC1R. Kadangi genas yra besitraukiantis, jis kaskart sumažėja, kai jo savininkas susilaukia vaikų su žmogumi, kuris turi stipresnį rudų plaukų geną.

Airijoje gyvena 320,000 natūralių raudonplaukių, bet visame pasaulyje raudonplaukių yra tik 1 procentas.

Šiuo metu raudonų plaukų dažų pramonė klesti, ypač Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Meksikoje pardavimai pernai išaugo 21 procentu, o Japonijoje kasmet kiekvienai moteriai, kuriai daugiau nei 15 metų, parduodama po pusę kilogramo raudonų dažų. “Korea Times” pranešė, jog tarp dvidešimtmečių korėjiečių, beveik aštuonios iš dešimties nusidažiusios plaukus raudonai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją