Pasak tyrėjų, patogeno Propionibacterium acnes, siejamo su lėtine uždegimine odos liga – akne (paprastaisiais spuogais), išskiriami baltymai iš tiesų gali būti ir naudingi. Studijoje, publikuotoje žurnale „Scientific Reports“, įrodoma, kad P.acnes išskiriamas specifinis proteinas RoxP turi nuo oksidacinio streso saugantį poveikį.

Oksidacinis stresas – procesas, kurio metu susidarę laisvieji radikalai puola ląsteles ir sukelia jose negrįžtamus pakitimus. Egzistuoja tam tikri rizikos veiksniai (aplinkos užterštumas, rūkymas, netaisyklinga mityba, nuolatiniai stresai, infekcinės ligos), tačiau iš esmės laisvieji radikalai susidaro nuolat: kai mes kvėpuojame, dirbame, ilsimės, valgome ar deginamės saulėje. Svarbiausia, kad nesutriktų pusiausvyros mechanizmai tarp jų susidarymo ir sunaikinimo. Atrodo, kad prie medžiagų, kurios turi antioksidacinį poveikį (pavyzdžiui, seleno, vitaminų C, A, E, kofermento Q10), galėsime pridėti ir P.acnes išskiriamą baltymą.

„Sekretuodama specifinį baltymą P.acnes visų pirma susikuria palankią sau aplinką, tačiau kartu pagelbėja ir žmogaus organizmui“, – aiškino tyrėjai.

Oksidacinis stresas jau seniai žinomas kaip ląstelių, o kartu ir viso organizmo senėjimo kaltininkas. Taip pat jis siejamas su tam tikromis ligomis: vėžiu, reumatoidiniu artritu, uždegiminėmis ir kardiovaskulinėmis ligomis.

Mokslininkai, bedeguoninėmis sąlygomis auginę P.acnes bakteriją, jau išskyrė jos gaminamą specifinį baltymą, tačiau planuoja atlikti daugiau tyrimų su gyvūnais bei žmonėmis ir įrodyti RoxP bei UV spindulių tarpusavio sąveikos mechanizmus.

„Jei mums pavyks įrodyti savo hipotezes, ateityje šis specifinis baltymas turėtų įeiti į apsauginių kremų nuo saulės sudėtį, būtų vartojamas žvynelinės bei atopinio dermatito gydymui“, – tyrimo svarbą pabrėžė autoriai.