Vitaminas C

Cukinijose daug vitamino C. Antioksidantas vitaminas C kūne ištirpsta, saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, kurie oksiduoja DNR, lipidus, baltymus ir žaloja ląsteles. Pakankamas C vitamino kiekis reikalingas nervų ląstelių komunikacijai, stiprina audinius. Stiklinėje smulkintų cukinijų yra 22 mg vitamino C, t. y. 24 proc. rekomenduojamos dienos normos vyrams ir 29 proc. – moterims.

Liuteinas ir zeksantinas

Cukinijose yra ir liuteino bei zeksantino – dviejų fitomaistinių medžiagų, kurios priklauso karotenoidams. Liuteinas ir zeksantinas užtikrina gerą regėjimą. Jie filtruoja šviesos spindulius ir užtikrina, kad šviesa nesužalotų akių.

Medikų teigimu, bent 6 miligramai liuteino ir zeksantino per dieną sumažina su amžiumi atsirandančią raumenų degeneraciją, dėl kurios galima apakti. Stiklinėje smulkintos cukinijos yra 2,6 miligramo liuteino ir zeksantino – 43 proc. rekomenduojamos normos.

Manganas

Cukinijose yra mangano. Kaip ir vitaminas C, manganas saugo audinius nuo laisvųjų radikalų. Manganas padeda organizmui gaminti kolageną, kurio reikia, kad greitai gytų žaizdos. Smulkintų cukinijų stiklinėje yra 0,22 miligramo mangano, t. y. 12 – 10 proc. rekomenduojamos dienos normos atitinkamai moterims ir vyrams.

Valgykite daugiau cukinijų

Cukinijos skanios tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Supjaustykite žalią cukiniją šiaudeliais ir ragaukite su avinžirnių pasta ar avokadų užtepėle. Galite skustuku supjaustyti cukiniją ilgais, plonais šiaudeliais, sumaišyti juos su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, pipirais – bus skanios, greitai pagaminamos salotos, ant kurių dar galima užbarstyti šviežių smulkintų bazilikų, mėtų. Galima cukiniją supjaustyti griežinėliais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir iškepti ant grotelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)