Česnakas

Ši daržovė Lietuvoje yra populiari ne tik dėl nesudėtingo auginimo, bet ir nuo senų laikų garsėja gydomosiomis galiomis, yra naudojama profilaktiniam gydymui ir imuniteto stiprinimui. Liaudies medicinoje česnakas naudojama gydyti slogai, bronchitui, gripui, kraujagyslių ir kraujotakos ligoms.

Žuvis

Daugeliui žinoma, kad žuvyse yra gausu mineralinių medžiagų, vitaminų ir ypač naudingų žmogui omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį, slopina trombų susidarymą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Taip pat yra pastebėtas teigiamas poveikis gerinant atmintį, kovojant su stresu ir stiprinant imunitetą. Žuvyse taip pat gausu seleno, kuris lėtina senėjimo procesus, teigiamai veikia skydliaukės veiklą, mažina tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis. Jo ypač daug yra tunuose, krevetėse, omaruose, raudonajame lyne.

Greipfrutas

Tai vaisius, kuris išsiskiria vitaminų gausa ir yra žinomas kaip puikus imuniteto stiprintojas. Šiame vaisiuje yra gausu vitamino C ir ypač naudingų bioflavonoidų, kurie dar yra žinomi kaip vitaminas P. Šie vitaminai pasižymi priešalerginėmis, antivirusinėmis savybėmis, todėl juos itin patartina vartoti prieš šaltąjį metų laikotarpį.

Greipfrutuose esantys vitaminai padeda išvengti kraujagyslių ligų, teigiamai veikia regėjimą. Visgi žiemą vien šiame vaisiuje esančių vitaminų gali nepakakti, nes didžiausia bioflavonoidų koncentracija – žievelėje ir sėklose, kurios lieka nesuvalgytos. Dėl šios priežasties dažnai yra rekomenduojama imunitetą stiprinti maisto papildais, tarp kurių galima išskirti ekologišką greipfrutų sėklų ekstraktą "Citroplus", kuriame esantys bioflavonoidai ir vitaminas C yra stiprūs antioksidantai. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, dalyvauja įvairių svarbių medžiagų sintezėje organizme (hormonų, karnitino).

Jogurtas

Jogurtai yra ne tik skanūs, mėgiami žmonių, kurie laikosi dietos, bet ir padeda kovoti su bakterijomis, teigiamai veikia žarnyno veiklą. Taip pat jogurtuose gausu probiotinės mikrofloros, dar žinomos kaip "gyvoji aktyvi kultūra", kuri padeda atkurti normalią žarnyno mikroflorą, kai organizmas yra nusilpęs.

Probiotikai yra prisotinti oligosacharidų, fermentų ir rūgščių, aktyvuojančių žarnyno mikroflorą. Jie ypač naudingi sergant disbakterioze ir kitais virškinimo sutrikimais. Jogurtas taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis ir B grupės vitaminus aktyvizuojančiomis savybėmis.

Grybai

Dar vienas itin populiarius maisto produktas Lietuvoje, praturtinantis mitybos racioną. Juose gausu angliavandenių, mineralų, baltymų, druskų ir vitaminų. Grybuose yra B1, B2, D, PP vitaminų. Juose esantis lecitinas trukdo cholesteroliui kauptis organizme. Manoma, kad grybai teigiamai veikia prostatą, padeda išvengti vėžinių susirgimų bei teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)