Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Stresą nugalėti padės 1 minutės meditacija (5)

Studijos „ENSO“ meditacijos trenerė Elžbieta Ananda šiandien pademonstruos „kuprinės meditaciją“. Tai technika, kurią galima daryti bet kur ir ji užtrunka mažiau nei 1 minutę.

Žinių apie kosmetiką lietuvės dažniausiai semiasi internete (2)

Kovo mėnesį atliktos apklausos duomenimis, net 4 iš 5 Lietuvoje gyvenančių moterų susiduria su kuria nors dažniausiai pasitaikančių odos priežiūros problemų. Kaip parodė apklausos rezultatai, 42 proc. kamuoja riebiai odai būdingi bėrimai, beveik 20 proc. – odos išsausėjimas, dar kiek daugiau nei 15 proc. – padidėjęs jautrumas. Dažniausiai šias problemas moterys linkusios spręsti ieškodamos informacijos internete, sakoma pranešime spaudai.

Ką apie jūsų sveikatą pasako lūžinėjantys nagai (7)

Sakoma, kad akys yra sielos veidrodis, o nagai, galima sakyti, yra sveikatos veidrodis.

Skaudūs pavasarinės saulės bučiniai (9)

Nors pavasaris dar šykšti šilumos, bet aktyvios saulės spinduliai jau gali būti pavojingi mūsų odai. Specialistai įspėja pirmosiomis saulės voniomis mėgautis atsargiai.

Suvalgėte šokolado batonėlį? Teks paėjėti 42 minutes (15)

Šiais metais Pasaulinė sveikatos diena buvo skirta diabetui. Sveikatos specialistai D. Britanijoje atsižvelgdami į šių metų temą pasiūlė naują būdą kovoti su nutukimu.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.