Produktai - baltymų šaltiniai

 (12)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
Foto: Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Registruoti (0) Anonimiški (12)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Tyrimas: lietuviai tingi sportuoti, bet labiau rūpinasi mityba (5)

Visame pasaulyje stiprėjanti kova prieš viršsvorį kartu reiškia ir realias galimybes verslui, Lietuva – ne išimtis. Turintys viršsvorio jaučiasi net 56 proc. lietuvių, o 37 proc. sako besistengiantys numesti svorio.

Tiesiogiai per DELFI TV – mankštos su profesionaliais treneriais

Lietuvos gyventojus sportuoti skatinantis socialinis projektas „Judekim.lt“ pristato naują iniciatyvą – pirmą kartą Lietuvoje vyksiančias tiesiogines mankštų laidas internetinės televizijos DELFI TV eteryje su profesionaliais sveikatingumo klubo „Impuls“ treniruočių treneriais bei žymiais Lietuvoje žmonėmis.

Asmeninis treneris – prabanga ar būtinybė? (18)

Apie asmeninius trenerius ilgą laiką žinojome tik iš Holivudo gyvenimą sekančios geltonosios spaudos. Atrodo, kad vien jų buvimas žvaigždėms padėdavo sėkmingai lieknėti, užsiauginti raumenis ar pasiruošti atletiško kūno reikalaujantiems vaidmenims.

Kardiologas prof. P. Šerpytis: tikrai gaila, kad dėl infarkto kreipiasi pavėluotai daugiau kaip 50 proc. pacientų (12)

„Pacientai manęs niekada nevargina“, - sako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kardiologas profesorius Pranas Šerpytis (58), atsisakęs direktoriaus medicinai pareigų, kad galėtų būti kuo arčiau pacientų. Skubią medicinos pagalbą, kur grieš pirmuoju smuiku, kardiologas vadina tikru gyvenimo iššūkiu.

Kam naudingos prieskoninės žolelės: kas žadina apetitą, kas nervus ramina (3)

Daugelį kvapių prieskoninių žolelių galima užsiauginti tiesiog balkone arba ant palangės. Tai nereikalauja daug laiko ir pastangų. Anot žolininkų, kai kurių žolelių derliaus galima sulaukti net po kelių dienų. Itin mėgstantiems auginti žalumynus patariama pagalvoti apie vertikalų daržą, kuris gali būti įkurdintas tiesiog jūsų namuose ant sienos!
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.