Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Grožis ir sveikata

Grabūzdų šaltsriubė ir kiti receptai, kurių nei ragavote, nei sapnavote

Iš laukų – į namus – taip trumpai būtų galima nusakyti mūsų tėvų ir protėvių gebėjimą pažinti juos supančią aplinką, subtiliausias gamtos ypatybes ir jų teikiamą dvasinę bei gyvenimiškąją naudą žmogui.

Apie lėtinę odos ligą praneša niežulys: kenčia ir vaikai, ir suaugusieji

Ramybės neduodantis niežulys, bėrimai, išsausėjusi ir trūkinėjanti oda – pagrindiniai itin varginančios lėtinės odos ligos simptomai. Atopinis dermatitas arba atopinė egzema – įprastai dar kūdikystėje prasidedanti uždegiminė odos liga, kuri pažeidžia ne tik veidą, bet ir kūną.

Stuburo ligos: ką reikėtų žinoti gydantis patiems? (2)

Jonas Girskis – neurologas, reabilitacijos ir fizinės medicinos gydytojas, pažįstamas ne vienam stuburo, sąnarių ar raumenų skausmus patyrusiam žmogui. Jis teigia, kad stuburo ligos – viena didžiausių mūsų amžiaus rykščių, tad gydytojo pareiga – ne tik gydyti, bet ir šviesti, išmokyti pacientą savarankiškai sveikti.

Vilniečiams siūloma nemokama psichologinė pagalba

Vilniaus miesto Antakalnio poliklinika siūlo nemokamas anonimines paslaugas – nemokamą anoniminę psichologinę pagalbą bei psichologines konsultacijas jaunimui.

Kaip teisingai grūdintis, kad sau nepakenktume (1)

Vasarį, sveikatingumo ir sveikatos stiprinimo mėnesį, vainikuoja tradicinės maudynės lediniame vandenyje Palangoje. Tai užsigrūdinusiųjų šventė. Kyla klausimas: ar visi galime taip užsigrūdinti, kad galėtume dalyvauti šioje šventėje? Kas tas grūdinimasis ir kokia jo reikšmė sveikatai?
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.