Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Psichologė: tinginystė ne visada yra blogybė (1)

Jei kartais leidžiame sau pamiršti įvairiausias smulkmenas, pasvajojame, tai nėra blogai – toks laikas be galo naudingas, sako Kauno technologijos universiteto Filosofijos ir psichologijos katedros docentė Junona Almonaitienė.

Sveikas produktas, stiprinantis organizmą ir lėtinantis senėjimą (2)

Pajautę pirmuosius peršalimo ar gripo požymius dažnu atveju žmonės pradeda rikiuotis vaistinėje: kas vitaminą C perka, kas gerąsias bakterijas, treti įsigyja kelias dėžutes vaistų, tikėdamiesi pasveikti nuo visų ligų.

Ką apie mūsų sveikatą pasako akys? (20)

Akių sveikata dažniausiai susirūpiname tik pajutę rimtų ligų simptomus, tad kaip prižiūrėti akis, kad galėtume išvengti akių ligų ir džiaugtumėmės puikiu regėjimu?

Ar kiauliena pavojinga? Kaip mokslas aiškina mitybos madas (27)

Ar kada susimąstėte, kodėl prasidėję su dietomis, žmonės amžinai jų laikosi? Ar kodėl tik antsvorio turinčių žmonių šaldytuve rasite lieso majonezo? Dauguma dietiniais, liesais, mažiau riebalų turinčiais vadinami produktai iš tiesų nėra tokie, kaip skelbiasi. O jei peržiūrėsite ingredientų sąrašą, suprasite, kad jie visiškai nenaudingi sveikatai, rašo theguardian.com.

Du dalykai, kuriuos privalote padaryti ryte (20)

Gydytojai dietologei Aušrai Jauniškytei-Ingelevičienei dažnai tenka išgirsti klausimą „ar tikrai reikia valgyti pusryčius?“. Juk ryte organizmas miega, dažnai valgyti net nesinori, o ir laiko ryte nuolat trūksta.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.