Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Registruoti (0) Anonimiški (13)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Kūną, protą ir sielą stiprinančios technikos: garsiausių meistrų pamokos festivalyje „Jogos dienos“ (3)

Ar kada pagalvojote, kad kvėpavimo laisvumo turėtume mokytis iš kūdikių, o masažas gali būti atliekamas ne prisilietimu, bet garsu? O apie energetinę mitybą ir praktiką, leidžiančią džiaugtis gyvenimu kiekvieną dieną?

Nutukimo kaltininkai - plastikiniuose buteliuose ir net kanalizacijos vamzdžiuose (18)

Moksliniai tyrimai rodo, kad nutukimas – itin kenkianti sveikatai, brangiai atsieinanti ir sparčiai auganti problema pasaulyje. Žinoma, neaplenkianti ir Lietuvos. Respublikinio mitybos centro duomenimis, šalyje kas trečias vyras turi antsvorio arba yra nutukęs. Įdomiausia tai, kad nutukusių vyrų skaičius kai kuriose šalyse praktiškai toks pat kaip moterų ar net didesnis. Nors įprastai dėl moteriško hormono etsrogeno pilnėti labiau yra linkusios moterys.

Konkursas: „Kaip aš puoselėju savo plaukus: naminis receptas“ (14)

Pavasaris nuplėšė nuo mūsų kepures, išlaisvindamas didžiausią moters puošmeną - plaukus. Juk didžiuojatės jais, tiesa? Tad kviečiame dalyvauti konkurse ir pasidalinti savo patarimais, kaip prižiūrėti plaukus!

„Judam kartu“ pristato: treniruotė visam kūnui

„Judam kartu“ ir trenerė Sabina Ščerbakova šiandien pristato treniruotę visiems kūno raumenims. Sportuokime ir pasitikime pavasarį gražios!

Tyrimas: rūkymas naikina galvos smegenų žievę (18)

Pasak Škotijos specialistų, rūkaliams dažniau nei nerūkantiems gresia atminties prastėjimas. Jiems taip pat sunkiai suvokti informaciją.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.