Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Grožis ir sveikata

Pasirūpinkite krūtimis: ką valgyti ir kaip išvengti vėžio (2)

Lietuvoje ir daugelyje išsivysčiusių pasaulio valstybių dažniausiai nustatoma krūtų liga yra krūties vėžys, kuris daugeliu atvejų diagnozuojamas vidutinio ir vyresnio amžiaus (50–70 metų) moterims. 2015 m. krūties vėžiu sergančių moterų skaičius Lietuvoje siekė 7,9/1000 gyventojų.

Smagus ir pigus būdas sulieknėti (1)

Vaikystėje tikriausiai kiekvienas iš mūsų esame šokinėje per šokdynę. Metas vėl jas išsitraukti, nes tai yra puikus ir pigus būdas pasportuoti.

Žuvis iš prekybos centro: kuo ji gali būti kenksminga? (1)

Nors dauguma vyrų išties mėgsta žvejoti, ne visiems sekasi ir ne visus džiugina sužvejotas laimikis. Kai laimikis nedžiugina, tenka eiti į prekybos centrus ir žuvį „susižvejoti“ iš ten.

Plastikos chirurgai įspėja: pasitikrinkite krūtų implantus (11)

Jei prieš dešimtmetį plastinės operacijos buvo prabanga, tai šiuo metu jos tapo kone kasdienybe. Plastikos chirurgai išskiria tris populiariausias kūno dailinimo procedūras: riebalų nusiurbimą, krūtų dailinimą ir pilvo plastiką. Tačiau Lietuvoje visgi populiariausios išlieka krūtų didinimo ar atkūrimo operacijos, sakoma pranešime spaudai.

Sugalvojo, kaip atsikratyti silpnybės saldumynams: prizas – susižavėję žvilgsniai (13)

Namuose vaikus auginanti Rita į sporto salę pradėjo vaikščioti dėl sveikatos. Tačiau tai tik oficiali priežastis.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.