Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus
 
Naujienų prenumerata

Grožis ir sveikata

Po maudynių ir lytinių santykių užklumpanti liga: kaip apsisaugoti? (19)

Atlikti tyrimai rodo, kad vasarą itin padaugėja šlapimo takų infekcijų. O jeigu šie negalavimai užklumpa atostogų metu – gali sužlugti visi kruopščiai puoselėti planai, tenka skubiai ieškoti vaistų ir gydytis.

Morkų nauda sveikatai: saugo nuo kai kurių organų vėžio ir insulto (5)

Naudingiausi sveikatai yra morkų sudėtyje esantys beta karotinas ir skaidulos. Be to, ši šakninė daržovė – puikus antioksidantų šaltinis.

Didžiausi gražios figūros priešai vasarą: kaip juos įveikti?

Viliojantis ant žarijų kepamos mėsos aromatas, alkį malšinantys užkandžiai, gazuoti gaivieji gėrimai su ledukais ir malonus drybsojimas saulės atokaitoje – taip atrodo mūsų iškylos gamtoje.

Mitybos specialistė: svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip (1)

Dauguma galvoja, kad sveika mityba, tai – kraštutinumai: mėsos nevalgymas, neskanus ir brangus maistas. Nieko panašaus. Vegetarizmas, veganizmas ar ekologiškų maisto produktų vartojimas siejamas su sveika mityba. Bet tiesioginės sąsajos nėra. Kodėl?

Ž. Žvagulis: žmona mane bučiuoja kaip prieš 20 metų (34)

Po daugybės metų pasiryžęs kreiptis į odontologus, visiems gerai žinoma scenos legenda Žilvinas Žvagulis jau gali džiaugtis rezultatais. Panašu, kad labiausiai jais patenkinta yra žmona Irena Starošaitė, kuri teigia, kad jos vyras atrodo net atjaunėjęs. Atlikėjo sūnus, pamatęs rezultatus, taip pat išdrįso nugalėti iš tėvo paveldėtą baimę taisyti dantis.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.