Produktai - baltymų šaltiniai

 (12)
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
 
12
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Grožis ir sveikata

Pavasarinė lieknėjimo psichozė: ką pataria specialistai (35)

2014 balandžio mėn. 18 d. 08:43
Kai kuriems kovo mėnesį, kai kuriems balandį prasideda savotiška psichozė – reikia lieknėti. Ypač tam neatsparios moterys. Sporto klubai stebi lankytojų pagausėjimą, vaistinės parduoda daugiau lieknėti skirtų preparatų, o socialiniai tinklai tiesiog lūžta nuo pokalbių apie detoksikacijas, organizmo valymą, dietas ir t.t. Skirtingų sričių specialistai įvairiai vertina šį pavasarį periodą. Jie sutaria, jog sveikos gyvensenos startas gali būti ir pavasarį, nes šiuo metu bent jau motyvacija daugelio yra labai stipri – juk artėja bikinių sezonas.

„Judam kartu“ pristato: smagi kardiotreniruotė (3)

2014 balandžio mėn. 18 d. 06:15
Įpusėjus pavasariui esate vis dar nepatenkinti savo kūno linijomis? „Judam kartu“ ir aerobikos trenerė Viktorija Dirsytė jums padės.

Akis į akį su celiulitu: veiksmingiausi gydymo būdai (53)

2014 balandžio mėn. 18 d. 00:01
Pavasaris – puiki priežastis ryžtis išvaizdos permainoms. Juk dailus, stangrus ir išpuoselėtas kūnas visų moterų svajonė.

Konkursas „Mano šypsena“: 5-ios balsavimo finalistės (19)

2014 balandžio mėn. 17 d. 15:54
Dėkojame konkurso „Mano šypsena“ dalyviams, aktyviai siuntusiems nuotraukas ir siekiantiems gražesnės šypsenos! Skelbiame 5-ias finalistes, kurios balsavime surinko daugiausiai balsų. Viena iš jų, dalyvavusių šypsenų konkurse, gaus išskirtinę galimybę išspręsti turimas problemas ir galės džiaugtis tobula šypsena.

Kokybiškas majonezas: iš ko gaminamas (4)

2014 balandžio mėn. 17 d. 13:50
Kokybiškas majonezas: iš ko gaminamas
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Šventinis Velykų stalas sunkiai įsivaizduojamas be majonezo. Dar XVIII a. atsitiktinai iš aliejaus, kiaušinių, acto ir druskos suplaktu padažu esame įpratę gardinti ne tik kiaušinių, bet ir žuvies, mėsos patiekalus, daržovių salotas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad tai vienas kaloringiausių maisto produktų.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.