Produktai - baltymų šaltiniai

 (13)
Baltymai - viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra gaunami su maistu.
Tunas
Tunas
© Corbis/Scanpix

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra 50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia, galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja, patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, - didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas, mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų - baltymų šaltinių top 6

Tunas  (100 g - 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik - 87-89 proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos aminorūgšties - metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc. produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia - 24 proc.

Višta (100 g - 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje mėsoje nemažas (vidutiniškai - 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g - 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai angliavandenių, o baltymų ir aliejų - daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g - 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių. Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje, triušienoje.

Lęšiai (100 g - 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml - 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, - aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Registruoti (0) Anonimiški (13)
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Energinga Tae Bo treniruotė su „Judam kartu“ (2)

Šiandien „Judam kartu“ ir trenerė Sandra Sušinskytė praves energingą Tae Bo treniruotę. Išliekite neigiamą energiją, kuri susikaupė per savaitę ir pajudėkite!

Artėja iškylų metas: ką žinoti privalu (1)

Iškylos į gamtą neįsivaizduojamos be kepsnių, dešrelių, daržovių ar kitų užkandžių ruošimo. Tačiau šiltuoju metų laiku padaugėja ir apsinuodijimų maistu, kitų per maistą plintančių susirgimų atvejų. Bakterijų yra visoje mus supančioje aplinkoje (dirvožemyje, ore, vandenyje, žmonių ir gyvūnų organizmuose). Būtent vasarą, kai karšta, šios bakterijos dauginasi greičiau. Tad norint ne tik smagiai paiškylauti, bet ir nesusirgti, reikia laikytis paprastų, bet svarių maisto saugos principų.

Skandinaviška dieta: normalizuoja medžiagų apykaitą ir stiprina širdį (11)

Pagal vieną teoriją, dietą reikia rinktis, atsižvelgiant į klimato ypatumus ir produktus, kurie jūsų šalyje laikomi tradiciniais. Tai skandinaviška dieta, kurią dar vadina šiaurine. Ji labiausiai tinka šalto klimato šalių gyventojams.

Ką reiktų žinoti prieš darant tatuiruotę (26)

„Susiraukšlėjęs ir mėlynas. Senas žmogus su „tattoo“ atrodo tikrai kiečiau negu tiesiog senas“, – į klausimą, kaip atrodys senatvėje, linksmai atsako tatuiruočių meistras Vilius Stasaitis. Profesionalaus tatuiruotojo nusprendėme paklausti, ką reikėtų žinoti prieš pasiduodant šiuo metu aukso amžių išgyvenančiai madai, kuri jau senokai nebėra vien kalinių privilegija.

Sunkia liga galima užsikrėsti net ir kvepiančioje gamtoje

Kartais ima atrodyti, kad mes, žmonės, gyvename taip, tarytum būtume kažkieno bandomieji triušiai. Juk mums skiriama tiek įvairiausių išbandymų, tiek sunkių ligų! Ir kažkas tarytum stebi, kaip mes su visu tuo susidorosime. Negana vėžio, diabeto ir aterosklerozės, tas „kažkas“ prieš 20 metų mums dar atsiuntė ir erkių! Kraujasiurbių vabalų, kurie užkrečia sunkiomis ligomis mums to visiškai nesitikint ir nieko kenksmingo nedarant, tiesiog džiaugiantis gyvenimu ir žydinčia gamta.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.