„Magnis reguliuoja kitų mineralų apykaitą ir nuo jo priklauso tokių medžiagų įsisavinimas kaip: kalcio, kalio, fosforo, vario, vitamino C ir cinko. Kad trūksta magnio, gali signalizuoti nervinis tikas (pvz.akies voko trūkčiojimas), galvos skausmas, emocinis ir fizinis išsekimas. Saldumo trūkumas taip pat gali būti magnio trūkumo simptomas, pirštų galiukų tirpimas, gali suktis galva, ūžti ausyse“,- pasakoja „Eurovaistinės“ konsultantė Diana Bogdzevič.

Žmonės, kuriems trūksta magnio, dažnai jaučia niekuo nepaaiškinamą vidinį nerimą, stresą, jiems ima tirpti pirštų galiukai, sutrinka širdies ritmas, raumenis traukia mėšlungis. Magnio trūkumas gali tapti padidėjusio cholesterolio priežastimi.

Viena didžiausių magnio trūkumo priežasčių - nuolatinis stresas ir pernelyg intensyvus gyvenimo ritmas, nevisavertė mityba.

Magnio poreikis padidėja nėštumo bei žindymo metu, paauglystėje, kai organizmas auga, taip pat intensyviai sportuojant, kada daug magnio netenkama su prakaitu. Jo reikia ir vyresnio amžiaus žmonėms, kurių virškinamasis traktas prasčiau dirba ir nepasisavina visų maistingųjų medžiagų.

Magnio trūksta, kai yra nesubalansuota mityba, laikomasi svorį mažinančių dietų, badaujama. Taip pat magnio pasisavinimas gali sutrikti, kai žmogus viduriuoja ar vemia, serga endokrininėmis ligomis.

„Magnio trūkumą gali sąlygoti diuretikų (šlapimą varančių preparatų), prakaitavimą skatinančių preparatų (pvz. paracetamolio, vaistažolių - liepų žiedų, aviečių arbatų) vartojimas“,- perspėja Diana Bogdzevič.

Specialistės teigimu, taip pat reiktų nepamiršti, kad magnis, geležis ir fluoridai slopina vienas kito įsisavinimą, tad derėtų tarp šių preparatų vartojimų padaryti 2-3 valandų pertrauką.

Magnio yra duonos gaminiuose iš grubiai maltų grūdų miltų bei kruopose, pupose, žirniuose, riešutuose, daržovėse, abrikosuose, žuvyje, chalvoje, sojos pupelėse, šokolade, arbūzuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)