Veido odos prausimas

Veidą reikėtų prausti itin švelniais masažuojamaisiais judesiais, tačiau jokiu būdu netrinti. Pernelyg didelis spaudimas ar trynimas gali pažeisti kapiliarus, palikti įbrėžimų, sukelti raudonį, o ilgainiui oda gali prarasti stangrumą. Praustis galima natūraliomis kempinėlėmis. Jos švelniai pašalina nešvarumus, nepažeisdamos odos.

Yra įvairių nuomonių, kokios temperatūros vanduo yra tinkamiausias veidui prausti. Vieni kosmetologai teigia, kad geriausia praustis karštu vandeniu, nes pašalinami nešvarumai iš gilesnių odos sluoksnių, kitų nuomone, veidui tinka tik šaltas vanduo, nes sutraukia odos poras. Vis dėlto dauguma odos priežiūros specialistų mano, kad šiltas arba drungnas vanduo yra tinkamiausias veidui prausti.

Nepatariama naudoti muilo, nes jis sausina odą. Kosmetikos kompanijos gamina įvairių prausiklių, valomųjų putų, prausiamųjų pienelių. Šios priemonės padeda pašalinti odos nešvarumus, tačiau jos nesausina. Sausai odai tinkamiausi kreminės konsistencijos prausikliai, kurių sudėtyje yra augalinių ekstraktų arba natūralaus aliejaus. Riebiai ir probleminei odai patariama rinktis prausiklius su valomosiomis dalelėmis, vaisių ekstraktais arba salicilo rūgštimi.

Jautriai odai geriausi prausikliai, kurių sudėtyje nėra kvapiųjų medžiagų, galinčių sukelti alergines reakcijas ar paraudimus. Nusiprausus veidą būtina nusausinti rankšluosčiu, lengvais paspaudimais sugeriant drėgmės perteklių.

Valymo ir šveitimo procedūros

Veido odos ląstelės atsinaujina apytiksliai kas 27 dienas, t. y. negyvų, sukietėjusių ląstelių sluoksnį pakeičia naujas. Veido šveitimo ir valymo procedūros reikalingos tam, kad būtų pašalintos negyvos odos ląstelės ir skatinamas epidermio atsinaujinimo procesas. Yra keletas veido šveitimo būdų. Vienas paprasčiausių ir ekonomiškiausių – naudoti kosmetinį šveitiklį.

Bent kartą per savaitę patariamą veidą nušveisti šveitikliu su kietosiomis dalelėmis. Šveitiklio galima pasigaminti namuose, sumaišant natūralų alyvuogių, kokosų arba migdolų aliejų su kavos tirščiais, druska arba cukrumi.

Grožio salonuose arba SPA centruose siūlomos mikrodermabrazijos procedūros, kurių metu naudojant specialias priemones sluoksnis po sluoksnio pašalinamos negyvos suragėjusios odos ląstelės. Procedūros metu suaktyvinama odos mikrocirkuliacija, stimuliuojama kolageno ir elastino sintezė.

Kai kuriose grožio prekių parduotuvėse galima įsigyti priemonių mikrodermabrazijos procedūrai namuose, tačiau rekomenduojama šį atsakingą darbą palikti grožio srities specialistams. Nesėkmingai arba nekokybiškai atlikta mikrodermabrazija gali pažeisti gilesnius odos sluoksnius ir palikti nepageidaujamų žymių ar net randų.

Rūgštinis veido valymas – tai profesionali odos valymo procedūra, kurios metu naudojamos specialios kosmetinės priemonės ir įvairios koncentracijos rūgštys, skatinančios odos regeneraciją, elastino gamybą, mažinančios spuogelius.

Veido priežiūros priemonės

Makiažo valiklis yra būtina kosmetikos priemonė kiekvienos moters grožio lentynėlėje. Kosmetologai vienbalsiai tvirtina, kad nenuvalytas makiažas yra vienas didžiausių gražios ir sveikos odos priešų, todėl nesvarbu, kaip labai po varginančios darbo dienos ar triukšmingo vakarėlio norėtųsi griūti į lovą, pirmiausia privalu nuo veido pašalinti visus makiažo pėdsakus.

Nusivalius makiažą ir nusiprausus veidą, reikėtų naudoti veido toniką. Jis ne tik nuvalo likusius nešvarumus, bet ir pašalina makiažo likučius, riebalų perteklių bei sureguliuoja odos rūgštingumą. Patariama trupučiu veido toniko suvilgyti vatos tamponą ir švelniais judesiais valyti odą nuo kaktos link smakro. Toniku galima valyti ir kaklo bei iškirptės sritį. Veido kremas, losjonas ar serumas tepamas tik ant švarios odos.

Veido priežiūros priemonę ant odos reikėtų tepti plonu sluoksniu, geriausia tai daryti švelniais, masažuojamaisiais judesiais. Plonai ir jautriai paakių odai skiriamos specialios grožio priemonės. Jos užtikrina drėgmės balansą, minkština ir saugo šią sritį kur kas intensyviau negu įprastas veido kremas. Odai puoselėti naudingos ir veido kaukės, nes jų sudėtyje yra didesnė maitinamųjų ir drėkinamųjų medžiagų koncentracija.

Veido kaukę reikėtų rinktis pagal odos tipą. Riebiai ir mišriai odai labiausiai tinka molio kaukės, giliai valančios poras, šalinančios riebalų perteklių, inkštirus. Sausai odai geriausios drėkinamosios kaukės su natūraliu augaliniu aliejumi, hialurono rūgštimi ar glicerinu.

Sveiką spindesį praradusį veidą atgaivinti padėtų eksfoliacinės veido kaukės su vaisių ekstraktais. Šios lipnios konsistencijos kaukės, užteptos ant veido, po kurio laiko virsta plėvele, kurią nulupant pašalinamos ne tik negyvos odos ląstelės, bet ir nešvarumai.

Kūno odos puoselėjimas

Švelniai ir lygiai kūno odai taip pat reikia ypatingos priežiūros. Bent kartą per savaitę patariama naudoti kūno šveitiklį, šalinantį negyvas odos ląsteles ir suteikiantį odai glotnumo. Kūno šveitiklis sudėtimi, šveičiamuoju poveikiu ir konsistencija labai skiriasi nuo veido šveitiklio, todėl rekomenduojama šias priemones naudoti pagal paskirtį. Būtina atsiminti, kad kūno šveitiklio nepatartina naudoti po kūno plaukelių šalinimo procedūros.

Šveičiamosios dalelės gali suerzinti odą ir sukelti paraudimą arba alerginę reakciją. Kūną prausti geriausia maitinamąja dušo želė ar dušo aliejumi. Šios priemonės maitina, drėkina ir lygina odą, ypač tinka išsausėjusiai ar pleiskanojančiai odai. Po maudynių švarią, dar drėgną odą patariama tepti kūno losjonu, kremu, kūno sviestu arba aliejumi.

Priežiūros priemonę vertėtų rinktis atsižvelgiant į odos būklę. Sausai ir labai sausai odai labiausiai tinka intensyviai drėkinantis kūno aliejus arba maitinantis kūno sviestas. Normaliai ir mišriai kūno odai drėgmės balansą palaikyti padeda kūno pienelis, losjonas ir kremas.

Alkūnių, kelių, sėdmenų ir klubų sritis reikėtų tepti storesniu kūno priežiūros priemonės sluoksniu, kadangi šių vietų oda yra storesnė, šiurkštesnė, labiau linkusi sausėti ir skilinėti. Odos stangrumą palaikyti padeda fizinis aktyvumas ir kūno masažai. Verta periodiškai pasilepinti viso kūno masažu, o jei nėra galimybės nueiti į masažo saloną, alternatyva gali tapti kūno masažuokliai, naudojami namuose.

Blogi įpročiai, kenkiantys grožiui

Jau seniai žinoma, kad rūkymas, alkoholis ir stresas yra kone didžiausi gražios odos priešai, tačiau ir be šių didžiųjų blogybių yra kasdienių įpročių, neigiamai veikiančių odą. Nuo įvairių žalingų veiksnių – užteršto oro, dulkių, riebalų pertekliaus, odoje kartkartėmis atsiranda spuogelių.

Daugumai žmonių atrodo, kad juos išspausti – tai greičiausias ir lengviausias būdas atsikratyti veidą bjaurojančių dėmelių, tačiau dauguma dermatologų ir kosmetologų teigia, kad spaudant spuogus galima ne tik pažeisti veido tekstūros vientisumą, bet ir sukelti uždegimą ir infekcijos plitimą.

Visų pirma reikėtų atsikratyti įpročio nešvariomis rankomis liesti veidą. Riebalų perteklių sugeriančios kosmetinės servetėlės gali padėti atprasti nuolat persibraukti veidą, be to, jomis puikiai galima periodiškai pataisyti makiažą. Nevaldomos emocijos yra dar vienas gražios veido odos priešas.

Nuolatinis raukymasis, įvairios grimasos, nuo saulės spindulių ar šviesos šaltinio primerktos akys ilgainiui formuoja mimikos raukšles kaktos, paakių, lūpų kraštelių srityse. Įpročio raukytis galima pamažu atsikratyti.

Visų pirma vertėtų įsigyti kokybiškus ir stilingus tamsius akinius, saugančius akis nuo saulės spindulių. Dirbant ar bendraujant su žmonėmis patartina kuo labiau atsipalaiduoti, kad nebūtų priežasčių formuotis nereikalingoms mimikos raukšlėms. Miego ir skysčių trūkumas taip pat palieka pėdsakų veide, todėl norint išvengti patamsėjusių paakių visų pirma reikėtų gerai išsimiegoti, negerti daug kavos ir palepinti organizmą tyro vandens gurkšniu.

Pataria Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Lilija Baltramiejūnaitė

Vieni žmonės skaisčią ir lygią odą paveldi genetiškai, kitiems reikia nuolatos kantriai ir sistemingai ją prižiūrėti, kad atrodytų nepriekaištingai. Norint turėti sveiką ir skaisčią odą visų pirma reikia identifikuoti savąjį odos tipą ir rinktis atitinkamas priežiūros priemones. Kiekvieną vakarą būtina kruopščiai nuvalyti visą makiažą, kadangi jo likučiai kenkia odos būklei, užkemša poras ir gali sukelti uždegimą.

Bent vieną kartą per savaitę patariama daryti giluminį veido valymą ir palepinti veido odą drėkinančia kauke. Būtina palaikyti odos drėgmės balansą, todėl reikėtų per dieną išgerti bent 2 l natūralaus negazuoto vandens. Skaistumo veidui suteikia odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra vitamino C.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Prie kavos“