Žuvų atliekamas pedikiūras vis dar „ant bangos“, tačiau ne visoms jis baigiasi sėkmingai. Vienai trečią dešimtį skaičiuojančiai moteriai jis kainavo kojų nagus. Jos istoriją aprašė leidinys „JAMA Dermatology“, kuriame pristatytas tyrimas žuvų pedikiūro tema.

Leidinyje rašoma, kad chomadezę sukelia tokie veiksniai kaip bėgiojimas, pėdų ar kojų pirštų traumos, nagų problemos, tačiau šiuo atveju nieko panašaus nebuvo. Moteris tikina, kad keli mėnesiai prieš prasidedant problemoms su kojų nagais jai buvo atliktas žuvų pedikiūras.

Šio pedikiūro metu pėdos pamerkiamos į vandens talpą su Kangaro žuvelėmis, kurios iš esmės nuvalgo negyvą odą.

Panašu, kad tokia praktika gali būti pagrįsta: tyrimai rodo, kad žuvų pedikiūras gali būti taikomas siekiant atsikratyti žvynelių psoriazės atveju (žuvys suvalgo pažeistą odą ir ignoruoja sveiką). Taip pat teigiama, kad po žuvų pedikiūro oda tampa lygi ir šviežia, tačiau tyrimo autoriai pažymi, jog moksliškai tai nėra pagrįsta.

Tačiau grįžkime prie vargšės moters. Gydytojai diagnozavo, kad jai išsivystė onichomadezė. Tai liga, kai nagų plokštelė atsiskiria nuo po nagu esančių audinių ir jie nustoja augti. Iš esmės dėl to jos nagai pradėjo kristi.

„Mano žiniomis, tai pirmas onichomadezės atvejis, siejamas su žuvų pedikiūru“, – rašo tyrimo autorė, dermatologė Shari R. Lipner. Ir nors ji tvirtina, kad nėra aišku, kodėl tai nutiko, vis dėlto, žuvų įkandimai galėjo traumuoti nagus, dėl ko ir sustojo jų augimas.

Tyrimo autoriai atkreipia dėmesį, kad žuvų pedikiūrai – labai rizikingas dalykas. Viena vertus, žuvys tarp procedūrų nėra tinkamai dezinfekuojamos (nors dažnai yra naudojamos pakartotinai), o tai reiškia, kad infekcijų perdavimo galimybė kitam žmogui yra iš tiesų didelė. Jau užfiksuoti keli atvejai, kai po žuvų pedikiūro buvo užsikrėsta Staphylococcus aureus infekcija. Todėl visai nenuostabu, kad dėl sanitarinių priežasčių žuvų pedikiūras uždraustas jau dešimtyje JAV valstijų.

Be to, tokį pedikiūrą jums nebūtinai atlieka Kangaro žuvelės. Kartais tai gali būti kita žuvų rūšis, vadinama „Chinchin“ ir dažnai painiojama su Kangaro žuvelėmis. Tik „Chinchin“ turi dantis ir gali traumuoti, teigia Ligų kontrolės ir prevencijos centras. Kad jos imtų valgyti žmogaus odą, prieš tai būna priverstos badauti, kas yra pakankamai nehumaniška.

Taigi, geriau vietoj žuvų pedikiūro rinktis visiems tradicinį pedikiūrą, kuris paruoš jūsų pėdas basutėms be jokios rizikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)