„Nedidelis celiulitas – dalis moters prigimties, – ramina psichosomatikos specialistė, dermatologė Maria Teresa Lucheroni. – Jeigu jis sustiprėja, atsiranda raukšlės ir „apelsino žievelės“ efektas, organizmas signalizuoja apie emocines problemas“.

Gali būti, kad jūsų santykiuose su priešinga lytimi yra baimės ir bejėgiškumo jausmai, dėl to kyla poreikis gintis. Todėl dubens – tos dalies, kuri susijusi su reprodukcija ir seksualumu – srityje pradeda formuotis „šarvai“.

Psichosomatiniu požiūriu celiulitas, kai organizmas sulaiko skysčius, tampa moteriškos energijos, kurią kaip tik simbolizuoja vandens stichija, sulaikymo ekvivalentu. Gerai žinoma „apelsino žievelė“ su savo kauburėliais – ne kas kita, kaip emocijos, kurios į gumulėlius surenka savikontrolės tinklą.

Trapumas ir apsaugos poreikis

„Turiu celiulitą nuo paauglystės, tačiau niekada to nesiejau su situacija savo šeimoje, – pasakoja 42 metų Angela. – Kai dėl kitos priežasties kreipiausi į psichoterapeutą, staiga supratau, koks reikšmingas šis faktas, kad tik sulaukusi 35 metų nusprendžiau gyventi atskirai nuo tėvų. Gerai uždirbau, tačiau man nelikdavo laiko asmeniniam gyvenimui susitvarkyti. Negalėjau palikti savo motinos, visada silpnos, sergančios, ir tuo pat metu gniuždančios“.

Panašiais į šį atvejais ankstyvas celiulitas signalizuoja apie susitapatinimo su motina problemą, aiškina Maria Teresa Lucheroni. Jeigu, priešingai, celiulitas atsiranda vyresniame amžiuje, jis gali reikšti asmenybės negebėjimą savarankiškai augti.

„Kitaip nei su riebalų sankaupomis ant kojų, kurios dažnai atsiranda stambioms antsvorio turinčioms moterims, celiulitas kankina ir lieknas moteris, kurios sudaro silpnų įspūdį, – pažymi dermatologė. – Jų silpnumas ir šalti audiniai išreiškia pažeidžiamumą ir priklausomybę. Jeigu pėdos lyginant su apatine kūno dalimi atrodo mažos, kūno žinutė dar aiškesnė – aš negaliu stovėti ant savų kojų“.

Nuosprendžio baimė

Tai, koks celiulitas mus kankina, gali daug ką papasakoti apie moteris.

„Celiulitas „galifė“ srityje dažniausiai pasitaiko užsispyrusioms ir griežtoms moterims, – dalijasi pastebėjimais akupunktūros specialistas Mauruzio Corradinas, kuris yra vienas iš geriausių kinų medicinos ekspertų Italijoje. – Sankaupos ant klubų ir sėdmenų būdingos merginoms, kurios negali tvirtai stovėti ant kojų ir gyvena savo fantazijų pasaulyje. Bet kokiu atveju, kinų medicinoje celiulitas siejamas su vandens elementu, kurio balansą pažeidžia baimės jausmas“.

Po tuo slypi tūkstančiai baimių. Ne paskutinėje vietoje yra ir baimė būti „bjauriuoju ančiuku“. Ir nesvarbu, kad vyrams mūsų „apelsino žievelė“ nedaro visiškai jokio įspūdžio, moterims ji yra baisiau už bet kokią gėdą.

„Mano mergina Anna labai graži, – tvirtina Robertas, – tačiau ji elgiasi visiškai iracionaliai. Praleidžia daugybę laiko treniruoklių salėje, grįžta namo visiškai nusikamavusi. Valgo tik mėsą, pagamintą ant grotelių, žuvį ir salotas. Kai einame kartu vakarieniauti, negaliu su ja kartu pasidžiaugti skaniu maistu ir geru vynu. Gerti vienam nesinori...“

Kaip rodo tyrimai, tai pakankamai paplitusi situacija. Manoma, kad celiulitas trukdo sėkmingam socialiniam gyvenimui, verčia vengti baseino ir paplūdimio. Sudaro sunkumų asmeniniame gyvenime. Kyla pojūtis, kad tave nuolat vertina, todėl suvokti save adekvačiai darosi vis sudėtingiau.

Atsiranda poreikis save įtvirtinti: jaunos merginos nori turėti labai lieknas kojas, penkiasdešimtmetės damos siekia dvidešimtmečių klubų apimčių. Tai baigiasi neigiama savijauta, galiausiai pradeda trukdyti bendrauti su aplinkiniais.

Švelnus gydymas, palengvinantis dvasinę būklę

„Geriausias būdas neigiamam celiulito poveikiui pašalinti – daugiau judinti kojas, – pataria Maria Teresa Lucheroni. – Elementaru, užtat veiksminga! Vaikščioti žole, pajausti drėgną smėlį paplūdimyje... Tokiomis akimirkomis mes labai aiškiai jaučiame savo kūną, fiziškai suvokiame kojų funkciją – atrama ir judėjimas. Kūnas iškart fiksuoja šį pranešimą: „Nebijok, tu gali tvirtai stovėti ant savo kojų“.

Ekspertė tvirtina, kad padeda turistiniai žygiai, dviračiai, bėgimas ir šokiai, ypač Lotynų Amerikos. „Jie numato išraiškingus ir raminančius judesius klubais“, – aiškina ji. Taip pat padeda geras savimasažas ir fitoterapija.

„Fitoterapija gali išgydyti emocinius pažeidimus, kurie yra celiulito pagrindas, – aiškina italų fitoterapijos pradininkė Giovanna Tolio. – Tas, kuris organizme kaupia skystį ir riebalus, taip formuodamas „šarvus“ nuo baimių apsiginti, ras puikų sąjungininką juodojoje tuopoje, kuri padeda patikėti savimi. O rozmarinas palaikys kovoje su silpnumu ir pažeidžiamumu“.

Keli lašai eterinio citrinų aliejaus kreme nuo celiulito sustiprins jo poveikį dėl citrusuose slypinčios saulės energijos, kuri suteikia pasitikėjimo savimi.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)