Nevienodi simptomai

Pneumonija susergame tuomet, kai į plaučius patenka virusai arba bakterijos. Gydytojas pagal kraujo tyrimus ir kai kuriuos nežymius simptomus gali atskirti virusinę pneumoniją nuo bakterinės, o tai labai svarbu, norint paskirti tinkamą gydymą. Viena pavojingiausių yra krupinė pneumonija, kurią paprastai sukelia mikrobai. Ligos procesas apima didelę dalį (apie trečdalį) plaučio. Liga tuo sunkesnė, kuo didesnis uždegimo židinio plotas.

Pneumonijos eiga gali būti skirtinga:

1 „scenarijus“: pojūčiai panašūs, kaip sergant gripu: temperatūra greitai pakyla iki 39 °C ir daugiau, apima silpnumas, skauda galvą, šaltkrėtis. Ligonis jaučiasi it „apsinuodijęs“. Ir tai ne tik įspūdis. Sergančiajam sutrinka širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos bei inkstų veikla. Po to atsiranda kosulys (beje, daug greičiau, nei sergant gripu). Tai tipiško krupinio plaučių uždegimo eiga. Juo sergama 2-3 savaites.

2 „scenarijus“: židininė pneumonija būna ne tokia sunki: temperatūra dažniausiai laikosi apie 37 °C (kartais gali būti ir didesnė). Sergančiajam skauda galvą, kamuoja kosulys, kurio metu atkosima sekreto. Tokia pneumonija taip pat sergama 2-3 savaites, tik lengviau.

3 „scenarijus“: yra pneumonijos forma, kuomet uždegiminiai procesai apima jungiamąjį plaučių audinį. Tokiu atveju ligos simptomai nebūna ryškūs, temperatūra nekyla, todėl diagnozuoti tokį plaučių uždegimą gana sunku.

4 scenarijus: pneumonija gali tapti lėtine. Tokia ji tęsiasi kelis mėnesius ar net metus. Uždegiminiai procesai apima bronchus, plaučių kraujagysles ir limfmazgius. Būna ir ligos paūmėjimo atvejų. Bėgant laikui ir tinkamai negydant paūmėjimo atvejų dažnėja, jie tampa vis sunkesni. Lėtinė pneumonija dažniau susiformuoja didelių miestų gyventojams, rūkaliams, taip pat su kenksmingomis medžiagomis dirbantiems žmonėms.

Tinkamas gydymas

Visi bakteriniai plaučių uždegimai gydomi antibiotikais, tačiau virusinių pneumonijų antibiotikai neveikia. Tiesa, vis dar kai kurie šeimos gydytojai tokioje situacijoje taip pat skiria antibiotikų, kad prie ligos neprisidėtų dar ir bakterinė infekcija. Tuo tarpu specialistai rekomenduoja atlikti bakteriologinį tyrimą, kuris nustatys, koks būtent mikrobas sukėlė plaučių uždegimą. Ir tik tuomet skirti tinkamą antibiotiką. Virusinių plaučių uždegimų eiga ne tokia sunki.

Ligoninėje patartina gydyti abiejų plaučių uždegimą ir absoliučiai būtina krupinę pneumoniją. Hospitalizacija taip pat reikalinga ir pagyvenusiems asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies kraujagyslių ir kvėpavimo sistemos ligomis, nes jiems gali kilti įvairių komplikacijų.

Verta žinoti: persirgus plaučių uždegimu kvėpavimo takų gleivinė tampa plonesnė, joje lieka ilgai gyjančių žaizdelių. Todėl gydytojai rekomenduoja dar dvi savaites po kosulio prieš miegą daryti inhaliacijas.

Pasistenkite, kad namuose būtų kuo mažiau kvėpavimo takus dirginančių dulkių. Oro kokybę namie gali pagerinti kondicionieriai ir jonizatoriai. Taip pat svarbu drėkinti orą.

Jei gyvenate mieste, bent savaitgalį „pabėkite“ į gamtą. Nerūkykite ir venkite cigarečių dūmų, kurie ypač neigiamai veikia kvėpavimo takų būklę.