Apie 75 proc. skystuose antibakteriniuose muiluose ir 30 proc. kieto antibakterinio muilo gabaliukuose naudojamas triklozanas gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą žmogaus organizme.

Skaitytojams pateikiame 5 argumentus, kodėl neverta naudotis antibakteriniu muilu:

1. Nėra jokių įrodymų, jog antibakterinis muilas yra efektyvesnis už paprastą muilą. FDA tyrimas ir daugybė nepriklausomų studijų patvirtino šį faktą, nes antibakterinis muilas, kuriame yra žmogaus sveikatai pavojingo triklozano, yra tik nežymiai efektyvesnis nei paprastas muilas.

2. Antibakterinio muilo naudojimas gali paskatinti bakterijų atsparumą antibiotikams. Kaip ir pernelyg dažno antibiotikų naudojimo atveju, antibakterinio muilo dažnas naudojimas skatina bakterijų atsparumą jas žudančioms cheminėms medžiagoms ir sukelia didžiules problemas sveikatos apsaugos srityje. Nors moksliškai nėra įrodyta, jog triklozanas skatina bakterijų atsparumą, tačiau turimi duomenys leidžia kelti tokią prielaidą.

3. Triklozano naudojimas gali paskatinti endokrininės sistemos sutrikimus. Aibės studijų duomenys patvirtino šį faktą atliekant tyrimus su žiurkėmis, varlėmis ir kitais gyvūnais, kuriems dėl triklozano sutriko hormonų pusiausvyra. Žmonėms triklozanas gali sukelti nevaisingumą, nutukimą, vėžį ir kitas ligas.

4. Vaikams, naudojantiems antibakterinius muilus, gali išsivystyti įvairios alergijos (riešutams, šienligė ir kitos). Mokslininkų spėjimu, tai gali būti dėl susilpnėjusios imuninės sistemos, kuri nusilpsta, kai jai nebereikia nuolat kovoti su bakterijomis.

Be to, įrodyta, kad triklozanas žymiai lengviau nei manyta gali patekti per odą į kraują. 2008 m. atliktame tyrime net 75 proc. ištirtų žmonių šlapime buvo aptikta triklozano.

5. Antibakterinis muilas kenkia aplinkai. Kai dažnai naudojame antibakterinį muilą, daug triklozano patenka į nuotekų sistemą ir iš jos kartu su vandeniu į augalus. Triklozanas sutrikdo normalų augalų funkcionavimą, nes sutrinka fotosintezės procesas.

Siekiant išvengti visų šių nemalonumų, patariama naudotis paprastu muilu, kurio sudėtyje nėra triklozano.