Tiek to, vis tiek nieko „rimčiau” nesinorėjo valgyti po daugiadienio savaitgalio ir eilinį kartą pagerinto asmeninio rekordo išgertų alaus butelių skaičiaus. Dar vakar pietums valgiau riebų kiaulienos kepsnį su bulvių košę apipilta kiaulienos riebalais ir burokėlių salotomis, mirkytomis acte, tačiau šiandien – viskas kitaip. Šiandien - mano pokyčių diena. Šiandien – mano naujo gyvenimo pradžia.

Anksčiau nebūčiau patikėjęs, kad taip pasikeisti – įmanoma

Esu Rimantas Petrauskas, kilęs iš mažo Žiežmarių miestelio. Esu žmogus, kuris pasiryžo pakeisti gyvenimą. Esu tas, kuriam nusibodo mėnesių mėnesiais besitęsiančios virškinimo problemos, įvairūs bėrimai, 10 metų iš eilės kas kelis mėnesius puolantis sinusitas ir tokiame amžiuje kamuojančios prostatos problemos. Kai nusprendžiau keistis, man buvo 27 metai. Dabar man 34 ir per šiuos metus pasiekiau tiek daug, kiek anksčiau net nebūčiau patikėjęs, kad tai įmanoma.

Dar dabar mano draugams sunku patikėti, kad prieš kelerius metus buvau netoli „dviejų nulių“ zonos. Kitaip tariant, mano svoris buvo 95 kg ir nuo tos dienos, kai pasiryžau viską pakeisti, atsikračiau 30 kg kūno svorio per pirmus keturis mėnesius. Turbūt todėl neskubu keisti paso nuotraukos, kuri padeda įrodyti draugams, jog nejuokauju.

Gyvenimas pasikeitė kardinaliai. Pagerėjo sveikata, atsikračiau daug ligų, sugrioviau nevykusius meilės santykius, įkūriau tarptautinį programines įrangos verslą internete, išleidau knygą per Amazon, kuri pirmąją savaitę pasiekė #4 vietą geriausiųjų 100-tuke savo kategorijoj, sutikau daug naujų nuoširdžių bei draugiškų žmonių, sutikau gyvenimo meilę ir kartu sukūrėme šeimą.

Atsisakiau žalingų įpročių

Daugelis išgirdęs apie mano sveiką gyvenimo būdą įsivaizduoja, jog esu vienas tų keistuolių žaliavalgių, kurie tik ir mėto šykščias replikas, kodėl viena ar kita yra nesveika ir visiems bando įrodinėti, jog reikia būti žaliavalgiu. Toli gražu taip nėra. Nesirūpinu, kaip maitinasi ar gyvena mano draugai, juk tai jų reikalas. Nemėgstu įrodinėti, kodėl viena ar kita yra nesveika. Kiekvienam savo. Kiekvienas tiki savo tiesa”ir turi savo įsitikinimus. O be to, šiais laikais beveik apie viską galima rasti informacijos, kuri palanki abiem pusėms.

Dabartinį gyvenimo būdą vadinu sveiku, bet kiekvienas tai supranta kitaip. Paaiškinant paprastai, aš tiesiog stengiuosi, jog mano maistas butu 80% daržovės bei vaisiai ir 20% mėsos, būtinai kokybiškos. Visiškai nevartoju alkoholio jau 7 metai, atsikračiau rūkymo įpročio ir, svarbiausia, atsirinkau kokio maisto mano organizmas netoleruoja.

Radau savo problemų priežastis

Daug kam keista, kai pasakau, kad nuo mėtos ar citrinos susergu sinusitu, nuo produktų, kuriuose yra pieno ar gliuteno, man beria odą, o pavalgius obuolių ar riešutų išberia veidą. Taip, žinau, sakysite, jog tai nėra susiję. Tačiau išmėginta savo paties kailiu daug kartų. Pasirodo, galiu žiemą vaikščioti ne tik be kepures, bet netgi maudytis lediniame vandenyje ir gana dažnai paltą palikti mašinoje. Mane ne nuo to puola ligos. Gal ir keista, bet visi mes turime unikalių sveikatos problemų. Džiaugiuosi, jog atradau savųjų problemų priežastis.

Mityba man yra tik viena sveiko gyvenimo dalis. Esu programuotojas ir daug valandų prasėdžiu prie kompiuterio. Tai kompensuoju pasivaikščiojimu lauke su šeima, bėgiojimu, na, o žiemos metu grūdinu organizmą, kas rytą maudydamasis šaltame ežere arba, kitaip sakant, eketėje.

Laikas parodė, kas yra tikrieji draugai

Norite ir jūs judėti daugiau? Dažniau lipkite laiptais, o ne važiuokite liftu ir dažniau statykite automobilį toliau nuo įėjimo. Man patinka šitaip gudrauti prieš save. Visada lengva pasirinkti lengvesnį ir greitesnį kelią, bet juk daugeliui žmonių nėra taip sunku įveikti 100 laiptelių. Ir tai yra daug greičiau už liftą. Šitaip priversite save judėti daugiau.

Daugelis žmonių per daug įprato prie visų patogumų. Nesmerkiu nei vieno, ne mano reikalas, tiesiog džiaugiuosi, jog pats pasirinkau aktyvesnį ir sveikesnį gyvenimą, o dar smagiau, jog visa šeima žiūri ta pačia kryptimi.

Tiesa, daug draugų netekau pasikeitus mano gyvenimo būdui. Užtenka nevartoti alkoholio tris mėnesius ir beveik visi draugai vis mažiau ir mažiau bendrauja. Iš „praeito gyvenimo“ draugų beveik nebeliko. Pradžioje buvo gaila, bet laikas parodė, kas yra tikrieji draugai.

Pirmus kelerius metus buvo keista per šventes, kai bemaž visi vartoja alkoholį, išskyrus mane. Sulaukdavau daug klausimų, kodėl negeriu, gal kažkas man negerai? Kiti kantriai mėgindavo įsiūlyti bent vieną gurkšnelį, lyg tai būtų jų gyvenimo tikslas. Nesmerkiu žmonių, kurie vartoja alkoholį, bet kartais atrodo, kad jie smerkia tuos, kurie alkoholio nevartoja.

Reikėjo laiko, kad laisvalaikis be alkoholio taptų linksmas

Geram laisvalaikio praleidimui alkoholio nereikia, tačiau pripažinsiu, šią stadiją pasiekti reikia kelių visiškos blaivybės mėnesių. Kiekvienam skirtingai, bet keliems mano pažįstamiems ir man pačiam prireikė 3 mėnesių, jog laisvalaikis taptų linksmas be alkoholio.

Anksčiau laisvalaikį leisdavau namuose žaisdamas beprasmius kompiuterinius žaidimus arba pirtyje su draugais ir didele dėže alaus. Dabar laisvalaikį leidžiame su vaikais, bėgiojame miške, keliaujame po Lietuvą ir užsienio šalis. Per metus bent kelis kartus skrendame atostogauti ir vieni, ir su vaikais, ir ilgam, ir trumpam. Man dabar nėra nieko smagiau, kaip matyti laimingus savo vaikus, jų veidus puošiančias šypsenas. Svarbiausia žinoti, kad esu jiems geras pavyzdys.

Tobulėjimui ribų nėra, bet pradėti galima mažais žingsneliais. Viena mano mėgstamų frazių yra „Tūkstančio mylių kelionė prasideda pirmu žingsniu“. Patikėkite, jums nereikia būti tobulam, kad galėtumėte pradėti, tačiau reikia pradėti, kad tokiu taptum.

Kviečiu visus žengti tą pirmąjį žingsnį ir gerinti savo gyvenimą po vieną žingsnelį.