Tikimės, šios žinios ir įgūdžiai padės išsaugoti dailią figūrą ilgus metus.

Ideali mityba dvidešimtmetei: migdolų riešutai, parmezanas, obuoliai, lęšiai, krevetės.

Ką rinktis: MIGDOLŲ RIEŠUTUS

Tikslas: lengvai užkąsti nepakenkiant figūrai

Kaip rodo britų dietologų atlikti tyrimai, per savaitę apie 36 riešutus (juose yra 344 kcal) suvalgančios moterys gaudavo tik 77 papildomas kalorijas. Tame nieko stebėtino: migdolai taip pasotina, kad prie pietų ar vakarienės stalo eksperimento dalyvės suvalgydavo gerokai mažiau. Negana to, riešutuose esanti ląsteliena neleisdavo įsisavinti dalies migdolų turimų kalorijų.

Jeigu norite patys išbandyti šį poveikį, pabandykite kasdien pavakariams suvalgyti saują riešutų, taip pat jais paįvairinkite jums įprastus nekaloringus patiekalus - pagardinkite migdolais salotas arba apibarstykite jais troškintas daržoves.

Ką rinktis: PARMEZANĄ

Tikslas: sustiprinti kaulus

„Peržengus trisdešimties metų slenkstį, kaulų audiniai ima netekti kalcio, dėl ko gali išsivystyti osteoporozė. Kad liga neužkluptų netikėtai, būtina kaip įmanoma anksčiau susirūpinti profilaktika“, - įspėja Niudžersio svorio koregavimo centro dietologė Suri Graves.

Žinoma, jogurtas ir pienas padėtų gauti 1000 mg kalcio dienos normą, bet kas norės valgyti šiuos produktus tris kartus per dieną? Tad jūsų racioną labai paįvairintų parmezano sūris. Vos 30 gramų šio sūrio – apie 340 mg kalcio, kai tokiame pačiame kiekyje šveicariško sūrio tik 200 mg! Parmezanu galite mėgautis pamirkę jį į medų arba valgykite jį kaip užkandį.

Ką rinktis: OBUOLIUS

Tikslas: užkirsti kelią persišaldymui

JAV Mokslo akademijos ataskaitoje teigiama, kad trisdešimties neturintys asmenys dažniau kenčia nuo įtampos nei vyresni. Mokslininkai šį faktą aiškina tuo, kad neretai tokiame amžiuje vyksta esminės permainos gyvenime – pasirenkama profesija, kuriama santuoka ir panašiai. Todėl pakilęs streso hormonų lygis išbalansuoja imuninę sistemą.

Štai kodėl dvidešimtmečiai taip greitai persišaldo ar suserga gripu. Tad nenorintys šniurkščioti nosimi, jaunuoliai tyrėtų per dieną suvalgyti bent vieną obuolį. Šiame vaisiuje gausu kvercetino – stipraus antioksidanto, stiprinančio apsaugines organizmo funkcijas.

Kaip rodo JAV Apalačų universiteto atlikti tyrimai, tik 5 procentai kvercetiną vartojusių žmonių šaltuoju metų laiku sirgo persišaldymo ligomis. Šio antioksidanto vengę tyrimo dalyviai sirgo 40 procentų dažniau.

Obuolį galima supjaustyti gabalėliais ir įdėti į salotas arba pasiimti su savimi kaip užkandį.

Ką rinktis: LĘŠIUS

Tikslas: sustiprinti geležies „skydą“

„Sulaukus dvidešimties organizmas vystosi toliau, todėl kaip niekad reikalingas naudingomis medžiagomis turtingas maistas“, - tikina S. Graves.

Lęšiai – pigus ir nekaloringas baltymų, ląstelienos ir antioksidantų šaltinis. Stiklinėje paruoštų lęšių yra trečdalis paros geležies normos. „Ši medžiaga įeina į hemoglobino sudėtį, tiekia deguonį kiekvienai mūsų organizmo ląstelei, taip pat ir smegenų ląstelėms“, - įspėja dietologė.

Kaip rodo tyrimai, 12 procentų jaunų moterų hemoglobino lygis nesiekia 13, o tai byloja apie nepakankamą geležies kiekį racione. Tai gali sukelti anemiją (mažakraujystę). Geležies trūkumas organizme gali tapti nedarbingumo ir greito nuovargio priežastimi.
Lęšiai valgomi juos išvirus. Galima pagardinti šviežiomis daržovėmis.

Ką rinktis: KREVETES

Tikslas: pasilepinti neišlaidaujant

Maisto ruošimas namuose – puikus taupymo metodas. Tiesa, dauguma šiuolaikinių jaunų merginų nemėgsta sukinėtis virtuvėje ir pirmenybę teikia variantui „pasišildei ir valgai“. Dėl to maitinasi netaisyklingai ir priauga svorio. Tokioms jaunoms merginoms pasiūlytume išbandyti krevetes, nes jų paruošimas nereikalauja daug laiko, o nauda – didžiulė. Ir skonis išties puikus!

O čia receptas, kuriame panaudosite net kelis jūsų amžiui rekomenduojamus maisto produktus.

Krevečių šašlykai su obuoliais ir lęšiais

2 vidutinio dydžio obuoliai
2 valg. šaukštai baltojo vyno acto
2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštai medaus
1 valg. šaukštas smulkiai pjaustyto šviežio baziliko
500 g krevečių be kiautų
1 stiklinė sausų žalių lęšių
pusė stiklinės kubeliais supjaustytų morkų
pusė stiklinės smulkinto saliero
1 skiltelė česnako
pusantros stiklinės vandens
3 valg. šaukštai migdolų drožlių

Padažui:

2 valg. šaukštai baltojo vyno acto
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
1 arbat. šaukštelis Dižono garstyčių
3 valg. šaukštai medaus
pusė arbat. šaukštelio kario
druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

1. Obuolius supjaustykite 7-8 mm storio skiltelėmis. Nedideliame inde sumaišykite actą su vienu šaukštu alyvuogių aliejaus, šaukštu medaus ir baziliku. Į marinatą suberkite krevetes bei obuolius ir, lengvai išmaišę, padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Kol krevetės ir obuoliai marinuosis, pasiruoškite lęšius. Pirmiausia juos sietelyje nuplaukite po tekančiu vandeniu. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite morkas ir salierą. Troškinkite tris-penkias minutes, kol daržovės suminkštės. Suberkite lęšius, įpilkite vandens, užvirkite ir, sumažinę ugnį bei neuždengę dangčio, virkite 15-20 minučių. Virti reikia tol, kol lęšiai suminkštės, tačiau jie neturi suirti.

3. Kol virs lęšiai, ant nuplautų medinių iešmelių pakaitomis suverkite obuolius ir krevetes – ant kiekvieno turi tilpti po tris obuolio gabalėlius ir tiek pat krevečių. Įkaitinę keptuvę, apkepkite kiekvieną iešmelį iš abiejų pusių po penkias minutes, kol krevetės taps rožinėmis, o obuoliai suminkštės.

4. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite nedideliame puode. Padažą supilkite į daržovių troškinį ir lengvai išmaišykite.
5. Į kiekvieną lėkštę įdėkite po du iešmelius ir porciją lęšių troškinio. Viską apibarstykite migdolų drožlėmis.

Vienoje porcijoje (du iešmeliai ir pusė stiklinės lęšių troškinio) yra 505 kcal, 15 g riebalų, 59 g angliavandenių ir 35 g baltymų, 18 g ląstelienos.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)