Specialistai pataria, kaip užtikrinti, jog tuo pačiu metu vartojami vaistai nepakenktų organizmui ir atskleidžia dažniausiai pasitaikančius pavojingiausius vaistų derinius.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė pranešime spaudai sako, jog kartais iš anksto numanyti, kokia vaistų kombinacija ir kaip paveiks paciento sveikatą, būna sudėtinga, nes kiekvienas organizmas veikia skirtingai, o dalis tokių kombinacijų itin retos. Tačiau yra ir tokių sveikatai pavojų keliančių derinių, su kuriais medikai susiduria nuolat.

„Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis vienas dažniausiai Lietuvoje vartojamų vaistų yra aspirinas, tad jo nesuderėjimas su kitu preparatu paliečia daugybę žmonių. O jis nedera su taip pat populiariais priešuždegiminiais preparatais, skirtais skausmui, uždegimui ar temperatūrai mažinti. Vartojant juos kartu padidėja kraujavimo tikimybė. Vien šių dviejų preparatų jungimas gali pridaryti rimtų papildomų sveikatos problemų“, – pasakoja vaistininkė.

Atsidūrus situacijoje, kur būtina vartoti ir aspiriną, ir priešuždegiminius vaistus, vaistininkė rekomenduoja būtinai pasitarti su gydytoju ar vaistininku, o net gavus patvirtinimą, kad tai saugu, stengtis jų nevartoti vienu metu. Be to, didžiąją daugumą vaistų galima pakeisti kitais, turinčiais panašų poveikį, tačiau nekeliančių rizikos vartojant su aspirinu.

„Iš praktikos galiu pasakyti, jog bene dažniausiai šalutiniu dviejų vaistų poveikiu skundžiasi vyresnio amžiaus pacientai, vartojantys hipertenzijos gydymui skirtus vaistus kartu su kraują skystinančiais preparatais. Šis derinys taip pat gali sukelti kraujavimus. Kraujospūdį veikiantys vaistai apskritai gali sureaguoti net į tepalą nuo skausmo ar peršalimo simptomams mažinti skirtus nereceptinius vaistus. Pavyzdžiui, netinkamai vartojant kraujo krešėjimo reguliavimui skirtus vaistus su preparatais nuo skausmo gali atsirasti opų virškinamajame trakte, kilti kraujavimas“, – teigia J. Skinderskienė.

Panašios problemos gali laukti ir tų, kurie vartoja širdies ligoms gydyti skirtus vaistus. Vaistininkė ragina kiekvieną juos vartojantį pasitikrinti dėl suderinamumo su be išimties visais, net ir nereceptiniais, preparatais.

Vaistininkė įspėja, jog tarp dažniausiai daromų klaidų patenka ir netinkamas vaistų derinimas su paprasčiausiais vitaminais ar papildais – net sultimis užgeriami vaistai gali turėti atvirkštinį poveikį. Ir ne visuomet nesuderinamumas reiškia pavojų sveikatai – kartais jis tiesiog slopina teigiamas vaistų savybes, neleidžia joms atsiskleisti visu efektyvumu.

„Svarbiausias patarimas norintiems pasirūpinti sveiku vaistų vartojimu yra rūpintis kiekviena vartojama medžiaga. Šalutinis poveikis gali atsirasti nuo maisto papildų, vitaminų ar visai nekaltų vaistų nuo galvos skausmo“, – teigia J. Skinderskienė.

Skaičiuojama, kad 6 proc. visų sveikatos sutrikimų sukelia neteisingai kombinuojami vaistai. Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės, būtina nepamiršti, jog už teisingą vartojimą atsakingi visų pirma esame patys, o norėdami sužinoti daugiau visada galime konsultuotis su gydytojais, vaistininkais, aiškintis, kaip vaistai dera tarpusavyje.

„Svarbiausia, kad kiekvienas vaistas būtų vartojamas tada, kai reikia, taip, kaip paskyrė gydytojas, kad juo nebūtų piktnaudžiaujama. Jei žmogus tiksliai nežino kuo, kaip ir ar reikia gydytis, būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku – mes visada pasirengę padėti“, – pabrėžė J. Skinderskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)