Geriausia būtų patiems prisirinkti žolelių – žalos bus mažiau, o naudos daugiau. O parduotuvėje nusipirkti prieskoniai labiau kenkia žmogaus sveikatai. Jie turi skonį, spalvą, aromatą. Tačiau naudos – mažai. Juose yra maistinių priedų, kurie sukelia nepageidautinus pokyčius netgi visiškai sveikame organizme. Gliutaminas suteikia puikaus skonio ir aromato prieskoniams, tačiau yra labai kenksmingas linkusiems į maistines alergijas žmonėms.

Dažnai pavalgius gali suskausti galvą, prasidėti viduriavimas. Gali būti, kad dėl to kaltas dosniai cheminiais prieskoniais pagardintas maistas. Todėl rinkitės natūralius prieskonius, tačiau ir čia paisykite saiko.

Prieskoniai, kurie gali sukelti sveikatos problemų

1. Gvazdikėliai

Šis prieskonis žinomas visiems. Tačiau ne visi žino, kad jis gali sukelti itin stiprų mieguistumą. Tai pati tikriausia raminamoji priemonė.

2. Muskato riešutas ir cinamonas

Šie prieskoniai dažnai naudojami kepiniams. Tačiau piktnaudžiavimas jais gali sukelti ne tik traukulius, bet ir konvulsijas.

3. Rozmarinas

Jis turi jauninamųjų savybių, tačiau nėštumo metu jo naudoti negalima – gimda gali pradėti nevalingai susitraukinėti. Tai savo ruožtu sukelia priešlaikinį gimdymą. Rozmarinas turi ir šlapimą varantį poveikį, apkraunami inkstai. Jis padidina kraujospūdį, todėl nerekomenduojamas hipertonikams.

4. Šalavijas

Pasižymi daugeliu naudingų savybių. Lotyniškai vadinamas „salvija“, išvertus - „sveikata“. Tačiau ir jį vartoti reikia atsargiai. Šalavijų aliejuje yra monoterpino – aktyvaus toksino, sukeliančio tachikardiją ar traukulius. Jis gali netgi sukelti haliucinacijas.

5. Mėta

Mėtos gerbėjams reikia prisiminti, kad ši žolelė pavojinga sergant gastritu ar skrandžio opa. Šis stulbinamas augalas pasižymi galybe naudingų medžiagų, tačiau gali pastiprinti uždegiminius procesus skrandyje.

Tačiau ir mažomis dozėmis mėta turi minusų. Ji jūsų nenuramins, tiesiog sukels sulėtėjimą, o didelėmis dozėmis išprovokuos nemigą. Todėl neverta gerti mėtų arbatos prieš miegą.

6. Šafranas

Jei nesilaikysite nurodytų normų, galite stipriai apsinuodyti. Penki gramai gali sukelti pykinimą, kraujoplūdį ir kitus nemalonumus. Dešimt gramų gali išprovokuoti persileidimą bet kurį nėštumo mėnesį. Tačiau mažomis (nekenksmingomis) dozėmis šafranas naudojamas kulinarijoje.

7. Garstyčios

Jų vartoti negalima sergant chronišku gastritu. Naudoti galima tik nedidelėmis dozėmis ir tik žmonėms, turintiems normalią sekreciją. Negalima ir sergant dvylikapirštės žarnos ligomis, hipertonija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)