Po ilgos žiemos organizmas reikalauja jėgų papildymo. Pagrindinė pavasario problema – avitaminozė. Susidoroti su tuo labai paprasta – tiesiog pakanka į racioną įtraukti ridikėlius.
© Shutterstock nuotr.

Dietologai primygtinai siūlo pavasario ir vasaros laikotarpiu į mitybos racioną įtraukti ridikėlius. Ši daržovė pagrįstai gali būti vadinama superproduktu. Maistingiausi ridikėliai būna vasaros pradžioje.

Ši daržovė puikiai padeda esant įsisenėjusioms problemoms, pavyzdžiui, kosuliui. Fitocheminiai junginiai, kurių gausu ridikėliuose, taip pat pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Ridikėliuose taip pat daug vitamino C ir kalio. Ridikėliai mažina kraujo spaudimą bei suaktyvina imuninės sistemos veiklą.

Ridikėliai yra nepamainoma daržovė diabetikams bei virškinamojo trakto ligomis sergantiems žmonėms, nes juose gausu ląstelienos. Be to, ridikėliai turi labai mažai kalorijų – vos 20 kalorijų puodelyje ridikėlių.

Dar ridikėlį galima naudoti kaip kosmetinę priemonę, iš jų galima pasiruošti kaukę veidui. Tokia kaukė puikiai atgaivins jūsų veido odą.

Gaivios salotos su ridikėliais

Pusė šviežio kopūsto
10 ridikėlių
4 agurkai
1 sauja svogūnų laiškų
1 sauja krapų
3 kiaušiniai
3 šaukštas grietinės
2 šaukštas alyvuogių aliejus
1 šaukštelis garstyčių
pagal skonį druskos
pagal skonį juodųjų maltų pipirų

Gaminimas:

Smulkiai supjaustykite kopūstą.

Taip pat smulkiai supjaustykite krapus ir svogūno laiškus, sumaišykite su kopūstais, pagardinkite druska, išmaišykite rankomis.

Kietai virtus kiaušinius taip pat smulkiai supjaustykite. Nupjaustykite ridikėlių viršūnes ir kotelius, tada ridikėlius perpjaukite į keturias dalis. Sumaišykite su kopūstais.

Gerai nuplaukus agurkus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į salotas. Į grietinę įmaišykite aliejų, pagardinkite šaukšteliu garstyčių ar krienų. Salotas išmaišykite su grietinės užpilu, pagardinkite druska bei pipirais.

Ridikėlių padažas su česnakais

15 ridikėlių
2 skiltelės česnako
žiupsnelis laiškinių česnakų
2 šaukštelis medaus
2 šaukštelis citrinų sulčių
300 g jogurto (natūralaus)
pagal skonį druskos
pagal skonį pipirų

Gaminimas:

Smulkiai sukapokite česnako skilteles, susmulkinkite ridikėlius ir laiškinius česnakus. Medų išmaišykite su citrinų sultimis, įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite su jogurtu. Suberkite sukapotą česnaką, ridikėlius ir laiškinius česnakus.

Gerai išmaišykite, uždenkite ir 1 val. palaikykite šaltai. Prieš patiekdami išmaišykite.

Kokteilis su ridikėliais ir svogūnų laiškais

1 l kefyro
10 ridikėlių
4 šaukštai svogūnų laiškų
pagal skonį druskos

Gaminimas:

Ridikėlius sutarkuokite, sumaišykite su svogūnų laiškais, įberkite truputį druskos ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Tada supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Perspėja: šių specialistų Lietuvoje jau ieškoma masiškai (349)

Nors valdžios atstovai vis kartoja, kad mokytojų skaičius Lietuvoje turi mažėti, situaciją darbo...

Naujoji Mokesčių inspekcijos vadovė žada išieškoti daugiau mokesčių (230)

„Šuniui uodegą geriau iš karto nukirsti, negu kapoti kelis kartus“, – apie būsimas...

Tragiška avarija Trakų rajone: susidūrė trys automobiliai, žuvo žmogus papildyta 7.41 (45)

Ketvirtadienį 06.41 valandą ryte Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112...

Apklausa: gyventojai abejoja dėl koalicijos ateities (56)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicija su socialdemokratais Lietuvos...

Kas apsaugos mūsų darbo vietas? (17)

JAV ir Europos politikos lyderiai nerimauja dėl kokybiškų darbo vietų likimo. Ta proga jiems...

Ateities perspektyvos: protingėjantys automobiliai ir kvailėjantys vairuotojai (18)

Jeigu jūsų automobilis geba kritinėje situacijoje sustoti ir mato aplinką geriau, nei jūs pats,...

J. Arlauskaitė – Jazzu rengiasi išleisti poezijos knygą (23)

Besirengdama savo ir Leono Somovo koncertams Kaune ir Vilniuje DELFI TV konferencijoje...

Po rekonstrukcijos atidaromas Vilniaus oro uostas (13)

Ketvirtadienį Vilniaus oro uostas atnaujina savo veiklą po 35 dienas trukusios kilimo ir tūpimo...

„Real“ futbolininkai antrą kartą pranoko „Barceloną“ ir iškovojo Supertaurę (4)

Ispanijos Supertaurės atsakomose rungtynėse Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione vietos klubas...

Pakistanietis turi ką papasakoti apie gyvenimą Lietuvoje (19)

Į Lietuvą pakistanietis elektronikos inžinierius Muhammadas Rohanas atvyko patartas dėdės ir...