Labai seniai vienintelis baltymų šaltinis buvo mėsa. Ar bent jau taip galvojome. Dabar jau žinome kur kas daugiau apie maistą ir jo sudėtį, o mūsų mityba - kur kas įvairiapusiškesnė. Šiandien eksperimentuojame su skirtingomis virtuvėmis, skoniais ir idėjomis. Jau nebepasitenkiname mėsa ir trimis daržovėmis.

Jei mąstote apie tai, kaip sumažinti mėsos suvartojimą, svarbu nusistatyti, iš kur gausite baltymų ir geležies. Įmanoma būti sveikam vegetarui, veganui ar retsykiais valgyti mėsos, tiesiog vartokite reikalingų maistinių medžiagų. Augalai suteiks jums visko, ko reikia.

Baltymai

Nuostabios augalų karalystės dėka turime gausybę baltymų ankštinių ir lęšių pavidalu. Reguliariai valgykite avinžirnius (pvz. humusą), pupas, pupeles, tofu, tempeh. Jie nebrangūs, tačiau juose gausu maistinių medžiagų. Galima pirkti konservuotus arba džiovintus ir mirkyti.

Kanapės - kitas puikus baltymų šaltinis (apie penkiasdešimt procentų baltymų, kai mėsoje - apie septyniolika), taigi pabarstykite sėklų ant salotų, troškinio ar rytinio žaliojo kokteilio. O kodėl gi ant patiekalų nepabarsčius saulėgrąžų sėklų ir kapotų migdolų?

Puikus pasirinkimas - tempeh, tai iš Indonezijos kilęs fermentuotas sojų produktas, visame pasaulyje naudojamas kaip mėsos pakaitalas, pigus ir paprastas naudoti. Jame taip pat gausu ląstelienos ir vitamino B12.

Kadangi tai sojų produktas, įsitikinkite, kad naudojate organišką ar bent jau be GMO. Baltymų sąrašo viršuje - dumbliai, kuriuose apie 68% baltymų. Pakaks šaukštelio į rytinį žaliąjį kokteilį.

Geležis

Esti du geležies tipai - gyvulinės ir augalinės kilmės. Augalinės kilmės geležis pasisavinama ne taip gerai kaip gyvulinės, taigi reikia tų produktų valgyti reguliariai. Svarbu valgyti produktų, kuriuose gausu vitamino C, kadangi jis pagerins geležies pasisavinimą iki 30%. (Išspauskite citrinos sulčių ar pabarstykite goji uogų).

Puikūs geležies šaltiniai - tahini, čia sėklos, lęšiai, avinžirniai, linai, organiškas tofu, organiškos sojos pupelės, migdolai, špinatai, baltosios pupelės, lapiniai kopūstai, bolivinė balanda, jūros dumbliai.

Nustebsite pamatę, kaip puikiai atrodysite ir jausitės, vos tik sumažinsite gyvulinės kilmės produktų suvartojimą ir pradėsite vartoti daugiau šių išvardintų ingredientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)