13
Kitas

Kokosų aliejus

Atvirai pasakius, net ir nemažai žinių šioje srityje turintiems asmenims tinkamo aliejaus pasirinkimas gali tapti tikru iššūkiu, rašo „The Huffington Post“.

Laimei, nesunku rasti vertingų patarimų padėsiančių atsikratyti abejonių ir tinkamai pasirinkti labiausiai tinkamą produktą. Štai esminiai faktai apie alyvuogių, kokosų ir palmių aliejų, kurie išsklaidys visas abejones.

Alyvuogių aliejus

„Extra Virginity“ knygos autorius Tomas Muelleris skaitytojams parodo taurų, tačiau skandalų apipintą alyvuogių aliejaus pasaulį. Šioje knygoje atskleidžiama visa tiesa apie perpardavėjus, prastesnės kokybės pigesnius aliejus maišančius su dirbtiniais dažikliais ir ant jų dedantys ypač tyro alyvuogių aliejaus etiketę.

Atliktas tyrimas parodė, kad apie 69 proc. importuojamo ypač tyro alyvuogių aliejaus neatitinka standartų atliekant ekspertų kvapo ir skonio testus. Tokie rezultatai iš tikrųjų kelia pasipiktinimą. Taigi akivaizdu, kad renkantis bet kokį aliejų, įskaitant ir alyvuogių, būtina pasidomėti ir tik tada rinktis patikrintą variantą.

Štai keli pagrindiniai dalykai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį renkantis alyvuogių aliejų:

- visada rinkitės ypač tyrą pirmo spaudimo alyvuogių aliejų. Šios rūšies aliejuje daug maistingų medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, apsaugančių aliejų nuo karščio padaromos žalos. Viename iš atliktų tyrimų palygintas priešuždegiminis pirmojo ir kitų spaudimų aliejaus poveikis. Mokslininkai nustatė, kad ypač tyras alyvuogių aliejus uždegimą mažina, o kitų spaudimų aliejus šiomis savybėmis nepasižymi;

- rinkitės nefiltruotą aliejų. Nefiltruotas alyvuogių aliejus atrodo neskaidrus, nes jo sudėtyje yra natūralių medžiagų, tokių kaip antioksidantai ir buferinės rūgštys, apsaugančios nuo organizmui kenkiančio oksiduojamojo poveikio;

- patartina rinktis šalto spaudimo alyvuogių aliejų, nes būtent toks aliejus turi daugiausiai maistingų medžiagų, nes yra apdorojamas žemoje temperatūroje;

- venkite klaidinančių didžiųjų maisto produktų gamintojų peršamų formuluočių, tokių kaip „grynas alyvuogių aliejus“, kurios skirtos jūsų piniginei tuštinti, o ne sveikatai gerinti, nes šis aliejus – tai nerafinuoto ir rafinuoto ypač tyro alyvuogių aliejaus mišinys;

- taip pat patartina vengti neriebaus itin tyro alyvuogių aliejaus, nes pagal tokią formuluotę į krūvą suplakami visi riebalai ir visiems jiems klijuojama blogųjų riebalų etiketė, nors daugeliui šiais laikais jau nebėra naujiena, kad riebalai nėra kenksmingi, o mažai riebalų turintys produktai paprastai yra labiau perdirbti.

Kiti patarimai, padėsiantys gauti kuo daugiau naudos iš alyvuogių aliejaus:

svarbu nepamiršti, kad aukšta temperatūra ir kiti faktoriai gali sukelti oksidaciją ir kitų problemų, todėl patartina visada laikyti alyvuogių aliejų tamsioje ir vėsioje vietoje. Patartina butelį su aliejumi laikyti sandariai uždarytą ir apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių ar kitokių karščio šaltinių, pavyzdžiui, viryklės;

atidarius butelį patartina alyvuogių aliejų suvartoti per 1-3 mėnesius, nes vėliau jis netenka dalies sveikatai naudingų savybių. Atlikti tyrimai rodo, kad po dviejų mėnesių alyvuogių aliejus nebėra toks pat naudingas sveikatai, net jei ir yra laikomas tinkamomis sąlygomis. Alyvuogių aliejus itin

tinkamas maisto ruošimui žemoje temperatūroje, salotų padažui ruošti ir tiesiog daržovėms, mėsai ar žuviai šlakstyti, o ištikimiausi alyvuogių aliejaus gerbėjai rūpinasi virškinimo sistemos sveikata prieš maistą išgerdami du šaukštus aliejaus.

13
Kitas

Kokosų aliejus

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)