Priežastys neaiškios

Galvos skausmai skirstomi į pirminius, arba idiopatinius, – migreną ir įtampos galvos skausmus, ir antrinius, arba simptominius, – kai galvos skausmas yra kitų ligų simptomas, pavyzdžiui, meningito, galvos smegenų traumų, galvos smegenų auglio“, – aiškina Kauno klinikų Neurologijos klinikos gydytoja neurologė prof. dr. Diana Obelienienė.

Pirminis galvos skausmas aiškinamas viena iš kelių priežasčių. Migrenai atsirasti turi reikšmės paveldimumas. Jei ja sirgo pirmos ar antros eilės giminaičiai, šios ligos tikimybė padidėja.
„Mes esame genetiškai užkoduoti sirgti viena ar kita liga. Įvairių žmonių organizme nevienodu greičiu vyksta biocheminės reakcijos. Bet šiandienos mokslas tiksliai negali pasakyti tos vienos priežasties, kodėl susergame migrena“, – sako dr. D. Obelienienė. 

Kodėl galvos skausmai kartojasi? Gali būti daug priežasčių, provokuojančių veiksnių. Įtampos galvos skausmą gali sukelti stresas, nuovargis, psichologinė įtampa. Gydytojos teigimu, tokiu atveju dažniausiai paskauda galvą dešimt minučių ar pusvalandį ir praeina savaime ar išgėrus tabletę. Šiuo atveju manoma, kad priežastis gali būti įgimtas mažesnis lėtinio skausmo perdavimo slenkstis. Tai susiję ir su biocheminiais mechanizmais, ir su genetiniu polinkiu. 

„Pavyzdžiui, vienam žmogui, kai susinervina, širdį suspaudžia, o kitam galvą ima skaudėti. Tai paveldėta reakcija į stresą“, – populiariai paaiškina specialistė. Įtampos galvos skausmai dažnai atsiranda ir fiziškai pervargus, pavyzdžiui, ilgai vienodai vairuojant automobilį. Tai sukelia kaukolės paviršiuje esančių raumenų įtampą, dėl to suskausta galvą.

Vaikams gana dažnai pasitaiko alkio galvos skausmas. Jis siejamas su gliukozės (cukraus) kiekio kritimu kraujyje, hipoglikemija. Bet vienas žmogus dėl to jaus galvos skausmą, kitas nejaus. „Šis skausmas ypač būdingas vaikams, todėl jiems būtina laikytis dienos režimo – suvalgyti pusryčius išeinant. Vien dėl to gali nustoti skaudėti galvą“, – pataria gydytoja. 


Įsiklausyti į pojūčius

„Šiandien klinikinėje praktikoje neturime nė vieno tyrimo, patvirtinančio pirminių galvos skausmų priežastį – nei kompiuteris, nei magnetinis rezonansas galvos skausmų metu jokių pakitimų nerodo. Tad jie nustatomi pagal diagnostinius kriterijus, tarp jų ir skausmo vietą bei plitimą“, – pasakoja prof. dr. D. Obelienienė.

Esant įtampos galvos skausmui, dažniausiai žmogus skundžiasi, kad jam skauda visą galvą, tarsi spaudžia koks raištis ar šalmas. Užėjus migrenai, 70 proc. atvejų skauda kaktos, smilkinio srityje. Priepuolio metu gali pereiti į kitą galvos pusę. Skausmą akyje, apie akį, akiduobėje gali sukelti akių ligos, tačiau jis gali pasireikšti ir tokių retų skausmų kaip klasterinis galvos skausmas, supraorbitalinė neuralgija atveju. 

Skausmas pakaušio srityje daugiau juntamas cervikogeninio (sukelto stuburo kaklinės dalies pažeidimų) atveju. Skausmas, didėjantis judinant galvą, keičiant padėtį, būdingas ir migrenos priepuolio simptomas, bet gali būti ir įspėjamasis antrinių galvos skausmų (galvos smegenų auglio, dėl padidėjusio galvos smegenų skysčio spaudimo ir kt.) ženklas.

Skausmas, kai kartu svaigsta galva, greičiausiai yra migrenos, tačiau gali būti ir anksčiau išvardintų ligų simptomas. Rytinis galvos skausmas dažnai yra migrenos priepuolio pradžia, bet gali būti ir paminėtų antrinių galvos skausmų simptomas. Savaitgalinis galvos skausmas – dažniausiai migrenos priepuolio pasireiškimas. 

„Dar gali pasitaikyti labai retų, pavadinčiau „seksualių“ skausmų, kurių tikrasis pavadinimas – „sukelti lytinio aktyvumo“, nes jie pasireiškia tik lytinio aktyvumo metu, – pasakoja neurologė. – Dar – šalčio sukelti galvos skausmai – skauda tik šaltyje.“ 

Kada reikia tirtis?

„Pasitaiko pavojingų galvos skausmų, kai reikia skubiai kviesti greitąją“, – įspėja specialistė.
Tai atvejai, kai žmogui arba niekada neskaudėjo galvos, arba pasitaikydavo kokių nors skausmų ir staiga, kaip perkūnas iš giedro dangaus, trenkia stiprus, dar nepatirtas galvos skausmas. Pacientą reikia skubiai vežti į greitosios pagalbos skyrių, nes galima įtarti arba plyšusią aneurizmą, arba kraujavimą po galvos smegenų dangalais.

Skubiai važiuoti pas gydytojus reikia ir prasidėjus galvos skausmui, kurį lydi karščiavimas. Tokiu atveju galima įtarti meningitą arba encefalitą. Pavojinga, kai galvos skausmą lydi psichikos sutrikimai. Tai gali būti galvos smegenų auglio požymis. Reikia būti ypač budriems, kai vaikui pirmą kartą suskausta galvą, gal tai migrenos pradžia.

Pavojinga situacija, kai vyresnio amžiaus pacientui (per 50 metų) galvą pradeda skaudėti pirmą kartą arba skausmai labai stipriai pasikeičia, nes pirminiai skausmai dažniausiai prasideda paauglystėje arba jauname amžiuje. Pavojingi ir skausmai, atsiradę po galvos smegenų traumos.
Visais šiais atvejais reikia skubiai išsitirti.


Pirmas vaistas – paprastesnis požiūris

Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokio tipo yra galvos skausmas, pataria gydytoja. Jei tai tikrai epizodinis įtampos galvos skausmas – užėjo ir praėjo – tada užtenka susivaldyti, nesinervinti, prigulti ar išgerti tabletę. Kiekvienas žino, kas jam padeda geriausiai.
Migrenos atveju pirmiausia patariama įsitikinti, ar nėra vadinamųjų „trigerių“, kurie provokuoja priepuolius. „Priežastis gali būti tam tikro maisto, alkoholio, ypač raudonojo vyno, vartojimas, pervargimas“, – sako profesorė.

Antra, reikia derinti darbo ir poilsio režimą. Nepatartina nei savęs lepinti, nei alinti, nei persimiegot, nei neišsimiegot. Gydytojos teigimu, migrena nemėgsta nuobodaus gyvenimo režimo – vienodu laiku atsikelti, atsigulti. Naudinga pasportuoti, pabūti gryname ore. Svarbu vengti streso, bet kadangi jo neišvengsi, reikia mokytis keisti savo požiūrį į jį.

Profesorė pasakoja, kad yra pastebėta, nors moksliškai neįrodyta, jog migrena sergantys žmonės yra linkę į preciziškumą. Jie mėgsta viską labai gerai padaryti, visą laiką jaučia stresą, dėl to pasikeičia vidinė biochemija ir gali sukelti migrenos priepuolį. „Tad reikia išmokti reaguoti į viską paprasčiau. Ir apskritai, turbūt ramesni žmonės yra ir laimingesni nei tie, kurie į viską reaguoja labai jautriai“, – svarsto gydytoja.


Nuo arbatos puoduko iki tabletės

Lengvesniais atvejais, kai migrenos priepuoliai yra vidutinio intensyvumo, ne itin dažni ir neilgi, gali padėti ir analgetikai. Kai jie negelbsti, priepuoliams gydyti skiriami specifiniai vaistai. Lietuvoje jų yra kelių rūšių. „Negalima sakyti, kad migrena – pagydoma liga, bet ji kontroliuojama“, – sako neurologė.

Nuo įtampos skausmų kartais padeda ir kavos puodukas, į kai kurias tabletes nuo galvos skausmo, beje, irgi įeina kofeinas. Kitam gali užtekti ir arbatos –paprastos ar raminamosios. „Jei skauda iki pusvalandžio, skausmas nestiprus, galbūt nereikia iškart griebtis vaistų. Jei nepagerėja per pusvalandį ar valandą, nieko blogo, jei kartą ar kelis kartus per mėnesį išgersite tabletę nuo skausmo“, – pataria prof. D. Obelienienė.

Bet, akcentuoja gydytoja, kai galvą skauda daugiau kaip 15 kartų per mėnesį, reikia taikyti profilaktinį gydymą. Mat kasdien geriant vaistus nuo skausmo gali atsirasti nuo jų priklausomybė.
„Jei skausmas vargina daugiau kaip septynis kartus per mėnesį, manau, tikrai reikia kreiptis į gydytoją dėl galbūt reikalingo profilaktinio gydymo, nes pavojinga dažnai vartoti vaistus nuo skausmo“, – pataria gydytoja.


Faktų kalba

Migreninis galvos skausmas vargina 12–16 proc. žmonių.
Įtampos galvos skausmais skundžiasi du trečdaliai žmonių.
Migrena 3 kartus dažniau užklumpa moteris nei vyrus.
Vyrams net 9 kartus dažniau nei moterims pasireiškia klasterinis galvos skausmas.
Iš viso yra bent 14 pagrindinių galvos skausmų rūšių.
PSO sudarytame ligų, kurios labiausiai pablogina žmogaus gyvenimo kokybę, sąraše migrena užima 19-tą vietą.