J. Karnachan išstudijavo populiariausių organizmo valymo metodų pliusus bei minusus ir savąją detoksikacijos sistemą sukūrė remdamasi funkcinės medicinos principais. Pasak jos, būtent ši medicinos rūšis apjungia naujausius visų praktikų pasiekimus ir skiria dėmesio ne tik simptomams (antsvoriui, pilvo skausmams), bet ir emocinei būklei.

„Aš jums siūlau programą, kuri nereikalauja skrupulingai skaičiuoti kalorijų. Ji pirmiausia skirta žarnyno ir virškinamojo trakto veiklai pagerinti. Laikytis šios metodikos paprasta. Tereikia pakoreguoti savo racioną taip, kad jis atitiktų visus penkis etapus“, - teigia J.Karnachan.

1. Išvalymas

Pirmiausia atsisakykite maisto su dirbtiniais priedais. Rinkitės kuo natūralesnius produktus. Draudžiama valgyti bei gerti mielių turinčius produktus (duoną, alų). Kuriam laikui taip pat pereikite prie hipoalerginės dietos ir susilaikykite nuo alergizuojančių produktų (citrusinių vaisių, medaus ir pan.). Valgykite daugiau sezoninių vaisių ir daržovių.

Jeigu jums sunku atsisakyti citrusinių vaisių ir duonos, rinkitės pilno grūdo duoną, o citrusinius vaisius valgykite, o ne spauskite iš jų sultis – taip gausite daugiau ląstelienos.

2. Sveikatos gerinimas

Antrajame etape reikia sureguliuoti druskos rūgšties ir tulžies rūgščių išsiskyrimą. „Jos yra atsakingos už baltymų skaldymą, be to, dezinfekuoja maistą ir užtikrina rūgštinę terpę efektyviai fermentų veiklai“, - aiškina J. Karnachan. Įtraukite į dietą rūgščias daržoves ir vaisius (pavyzdžiui, obuolius), taip pat žalumynus.

Jeigu norite, kad jūsų skrandis dirbtų be priekaištų, likus pusvalandžiui iki valgio išgerkite stiklinę mineralinio vandens.

3. Praturtinimas vitaminais

Trečiojo etapo užduotis – atkurti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne. Norėdami atkurti žarnyno mikroflorą, valgykite kuo daugiau produktų, turinčių laiko patikrintų probiotikų – bifidobakterijų ir laktobakterijų (pvz., jogurtą). Tam, kad jos sėkmingai prigytų žarnyne, parūpinkite joms „maisto“ – prebiotikų. Lengviausiai prieinama tokio maisto forma yra ląsteliena, kurios turi vaisiai ir daržovės.

4. Atjauninimas

Ketvirtajame etape reikia praturtinti racioną medžiagomis, kurios prailgina jaunystę ir neutralizuoja laisvuosius radikalus. Tai visi antioksidantai – riebaluose tirpūs vitaminai A ir E, aptinkami daugelyje aliejų, vitaminas C (citrusiniai vaisiai), Omega-3 riebalų rūgštys (riebios žuvys), taip pat toks svarbus elementas kaip cinkas (moliūgo sėklos).

Nepamirškite faktorių, kurie trukdo organizmui pasisavinti antioksidantus. Alkoholis ir nikotinas sumažina vitaminų ir naudingų rūgščių įsisavinimą. Jei nepakeisite savo įpročių, tikėtis gerų detoksikacijos rezultatų neverta, perspėja dietologai.

5. Poilsis

Įtraukę į racioną ankstesnius punktus, pasirūpinkite darbo ir poilsio režimu, teigia J. Karnachan. Neužsisėdėkite pernelyg ilgai prie televizoriaus. Gulkitės miegoti ne vėliau kaip 24 val. Norėdami atstatyti dvasinę pusiausvyrą, užsiimkite joga ar kitomis Rytų praktikomis. Jei jums nesiseka lengvai užmigti, likus 2 – 3 valandoms iki miego išgerkite puodelį vaistažolių arbatos iš ramunėlių, mėtų ar melisų.

Niekada nepiktnaudžiaukite vakariene. „Pasigaminkite ką nors lengvo ir dietiško: varškės, vištienos krūtinėlės ar daržovių troškinio. Jei prieš naktį neužkąsite, tai kankinsitės iš alkio ir neišsimiegosite“, - pataria J.Karnachan.

Ilsėtis reikia protingai. Jeigu jūs ištisą dieną praleidžiate prie kompiuterio, tai jums geriausias poilsis yra sportas. Jis jums padės netgi geriau išsimiegoti. Juk ne paslaptis, kad po intensyvių treniruočių žmogus užmiega lengviau. Miegoti geriausia 7 val. 40 min. – būtent per šį laiką organizmas atstato savo rezervus.

Detoksikuojančios dietos valgiaraštis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją