"Jei norite sulieknėti, pradėti reikia ne nuo dietos".

Suvokite savo jausmus

Didžiausia klaida manyti, kad žmonės priauga svorio, nes netinkamai maitinasi. Persivalgymas - jūsų psichologinė problema. Nesakau, kad galima sublogti netinkamai maitinantis, tačiau pradėti reikia ne nuo dietos!

Pirmiausia būtina pasirengti psichologiškai. Pasižiūrėkite į veidrodį. Ištyrinėkite savo figūrą ir pamėginkite atvirai atsakyti į klausimą: kaip iki to nusiritau? Kas kliudo atsikratyti antsvorio? Gal tinginystė? Valios stoka? O gal maistas - mano narkotikai, pakeičiantys kitus gyvenimo malonumus? Jei pajėgsite prisipažinti, kad valgote siekdama praskaidrinti nuotaiką, žengsite didelį žingsnį į priekį.

Antra, atminkite, kad svoris priklauso tik nuo jūsų. Neieškokite kaltininkų, pasiteisinimų, kalta esate tik jūs.

Trečia, sudarykite su savimi sutartį. Galite užrašyti ją ant popieriaus lapo, nurodyti datą ir pasirašyti. Pažadėkite sau, kad laikysitės tos sutarties. Pamąstykite, kiek laiko per dieną galite skirti sportui. Nustatykite taisykles ir griežtai jų laikykitės.

Galiausiai pasitelkite valią, kad nenumotumėte į save ranka. Neieškokite lengvų kelių, neprasimanykite malonių dietų. Kovojant su antsvoriu svarbiausia - jūsų vidinė jėga.

"Mano auksinė taisyklė - nemarinti savęs badu ir nieko nevalgyti po 19 valandos".

Stebėkite, ką valgote

Kai tik pripažinsite savo silpnybes ir imsitės sporto, nebus labai sunku pakeisti su mityba susijusius įpročius. Negi norėsite griauti savo pačios pastangas? Jei pusvalandį sportuosite, argi prieš miegą leisite sau sušveisti tris gabalus šokoladinio torto? Pirmą mėnesį valgykite kaip paprastai ir sportuokite.

"Neįmanoma sublogti per vieną dieną, tad pasitelkite kantrybę ir nepasiduokite!"

Nebijokite nesėkmių

Laukia sunkumai: kolegos švęs gimtadienius, vaišins tortais, pobūviai vyks vėlai. Teks nukrypti nuo programos. Kils pagunda atsisakyti plano. Nepasiduokite, siekite svajonės. Neleiskite, kad jus valdytų baimės ir abejonės, ginkite šalin širdies gilumoje tūnančią mintį, jog nesate verta būti laiminga.

Ir galiausiai - būkite kantri. Pokyčiai, kurių siekiate, neįvyks per dieną. Gal jūsų svoris mažės po 500 gramų per savaitę, o gal - po kilogramą. Nesivaikykite žaibiškų rezultatų, žingsniuokite mažais, bet nuosekliais žingsneliais. Kas vakarą pasižymėkite, ką pavyko nuveikti, pagirkite save, didžiuokitės savimi.

"Daugelį metų nieko nedarėte, kad suplonėtumėte? Kelkitės nuo sofos ir pradėkite judėti!"

Judinkitės. Tiesiog dabar

Yra moterų, kurios nemėgsta sportuoti, todėl suplonėti siekia tik dietomis. Kova su antsvoriu be fizinio krūvio 10 kartų sunkesnė ir trunka 10 kartų ilgiau. Pasakysiu paprastai: kai plonėjate ir nesimankštinate, oda tiesiog nukara, o kai derinate dietą su sportu, raumenys stangrėja, kūnas tampa tikrai patrauklus.

Nebūtina iškart pulti į treniruoklių salę. Pirmas dvi savaites stenkitės daugiau vaikščioti, paskui pradėkite sportuoti: bėgioti, šokinėti per šokdynę. Darykite tai ne fanatiškai. Jei bėgiojate ar vaikštote, greitis turi būti toks, kad galėtumėte kalbėti nedusdama. Mankštinkitės po 20 minučių per dieną ir pamažu didinkite krūvį. 45 minutės per dieną būtų puiku! Per daug? Nieko tokio, sportuokite tiek, kiek galite: po 10 minučių per dieną, po 15 minučių 3 kartus per savaitę. Po ilgos pertraukos, kai nieko neveikėte, ir tai gerai.

Vėliau pamėginkite 10 proc. sumažinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį. Nereikia iškart perpus mažinti raciono, atsisakyti mėgstamų produktų, nes tai tik provokuoja organizmo stresą. Su maistu būtinai turime gauti ląstelienos (daržovės, vaisiai), baltymų (neriebi žuvis, mėsa, kiaušiniai) ir angliavandenių (rupi duona, nevalyti ryžiai).

Jei nemėgstate sportuoti, menkai judate, jūsų racione turi būti mažiau angliavandenių ir daugiau baltymų. Svarbiausia - vengti paprastų angliavandenių (kepinių, baltos duonos) ir paprasto cukraus (konditerijos gaminių). Jei esate smaližė, rinkitės šviežius ir džiovintus vaisius, medų, juodąjį šokoladą.

Kai nustatysite, ką galite vartoti, atsakykite į kitą labai svarbų klausimą: kada jums geriausia valgyti? Mano auksinė taisyklė - vengti maisto po 19 valandos, tačiau tai nereiškia, jog vėliau visiškai nieko ir niekada nesuvalgau. Svarbiausia, kad po paskutinio valgymo iki miego praeitų bent 3 valandos. Taigi jei einate gulti vidurnaktį, apie 21 valandą galite užkrimsti vaisių ir daržovių. Nemarinkite savęs badu, tada geriau miegosite ir atgausite jėgas.

Tiesa, jei norite sublogti daugiau kaip 5 kilogramais, būtinai pasitarkite su gydytoju.