Kokiais kvepalais šiandien pasikvėpinote? Taip, taip, leiskite prisiminti: viršutinės gaidelės - obuolys ir vanilinis kremas, vidurinės - vištienos krūtinėlė ir parmezano sūris su žaliųjų salotų ir garstyčių padažo sluoksniu, bazinės gaidelės- kava ir šokoladinis pyragaitis. Viskas - kas buvo suvalgyta dienos eigoje.

Visi šie produktai - aromatingi ir nelabai - buvo išskaidyti skrandyje ir įsigėrė į kraują. Taip jie gyvybinės veiklos procese tapo organizmo ir visa ko gaminamo jame dalimi. Žinoma, nei vienas suvartotas produktas negali išsaugoti savo pirminį kvapą, tačiau kai kurie jų gali mūsų kūno kvapui suteikti vienokių ar kitokių atspalvių.

“Oda- trečia šalinimo sistema. Viskas, kas patenka į organizmą, vienaip ar kitaip turi įtakos prakaito, išsiskiriančio per odą sudėčiai,- sako Maskvos grožio instituto chirurgas Grigorijus Gorbunovas.- Geriausiai kvepia tų žmonių kūnas, kurių skrandis gerai įsisavina maistą,- ir tai vienas organizmą valančios atskiros mitybos privalumų”.

Jeigu norite patikrinti, kokį poveikį jūsų kvapui turėjo suvalgytas maistas, nėra prasmės uostyti delną arba riešą: stipriausiai kvepia erogeninės zonos: raktikaulis, pažasčių, vidinės rankų pusės, bambos, spenelių, lūpų ir vokų sritys.

Kūno kvapas keičiasi priklausomai nuo amžiaus, metų laiko, moterims - nuo menstruacijų ciklo. Ciklo viduryje, nei įprastai, organizmas gamina daugiau hormono testosterono, tomis dienomis kūnas kvepia aštriau (moterims, kurios vartoja hormonines kontraceptines piliules, šių kvapo pakitimų paprastai nebūna).

Nosies detektorius

Neseniai JAV firmos Cyrano (taip pavadintos Cyrano de Beržerako vardu) buvo sukurtas ir užpatentuotas miniatiūrinis kvapų detektorius Cyranose 2000”. Elektroninė nosis sugebės suteikti šimtą taškų anksčiau, nei įžymūs parfumeriai. Prietaisas pagamintas chemiko iš Kalifornijos Technologijos instituto Natano Liuiso veiklos pagrindu, kuomet buvo sugalvotas unikalus kvapų atpažinimo prietaisas.

Cyranose pagrindas- trisdešimt du davikliai, kurių kiekviename yra speciali polimerinė plėvelė. Plėvelės iš oro sugeria kvapiąsias medžiagas ir išburksta, tuomet pasikeičia elektros laidumas. Šių duomenų pagrindu specialios programos atpažįsta bet kokius kvapus.

Kompanija planuoja Cyranose įmontuoti į buitinę techniką, pavyzdžiui, į mikrobangines krosneles, kad galima būtų nustatyti patiekalų gatavumo momentą ir laipsnį. Gamintojai mano, kad prietaisas padės medikams atkurti pamirštą įvairių žmogaus susirgimų pirminės diagnostikos metodą pagal kvapus.

Aromatų mitas

“Vikka” (Wikka), arba “raganų religija”, populiari Vakaruose taip pat, kaip ir būrimas Taro kortomis, skelbia, kad kiekvieno žmogaus kakle yra taškas, kuris yra nepakartojamo natūralaus kvapo epicentras. Brunetės kvepia našlaitėmis, blondinės - ambra, šatenės - muskusu. Yra ir nacionalinių skirtumų: europiečiai beveik visi kvepia kopūstais, indoneziečiai - ryžiais, tropikų salų gyventojai - vaisiais, japonai - žuvimi, amerikiečiai - sviestu, eskimai - vytinta mėsa, o olandai - rūgpieniu.

Tropinių salų gyventojai tiki, kad ryklys ir krokodilas visuomet jaučia, jeigu valgėte ryklio ar krokodilo mėsos, ir tai jiems nepatinka. Todėl padidėja tikimybė būti užpultiems.

Vanilės kvapas visuomet yra favoritas įvairių apklausų tarpe. Priežastis giliai fiziologinė: būtent vanile kvepia mamos pienas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją