Pirmiausia – gerkite vandenį

Pagrindinė dantų karieso priežastis yra mineralinių medžiagų sumažėjimas dantų emalyje. Dažnas šio proceso kaltininkas – saldieji gėrimai, pavyzdžiui, uogų ar vaisių sultys, limonadai ir kiti.

„Saldieji gėrimai savo sudėtyje turi ne tik įvairių saldiklių, bet ir rūgščių. Šios medžiagos ardo danties paviršių – dažnai vartojant saldžiuosius gėrimus emalis tampa labiau porėtas ir greičiau susidėvi. Be to, paprastieji angliavandeniai, tokie kaip cukrus, yra puiki terpė patogeninėms bakterijoms, o šių veikla spartina ėduonies atsiradimą. Todėl labai svarbu nuo mažens pratinti vaikus troškulį malšinti vandeniu, o ne saldžiaisiais gėrimais“, – teigia Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkė Danguolė Mieldažienė.

Neapsigaukite – nors sultys dantų sveikatai nepadeda, kieti vaisiai ir daržovės – visai kas kita. Nors jie ir turi natūralaus cukraus, tačiau juose esantis didelis kiekis vandens cukraus efektą susilpnina. Be to, organizmą jie ne rūgština, o šarmina – tai irgi didelis pliusas.

Nustokite nuolatos užkandžiauti

Nors dažnai to nepastebime, cukraus yra beveik visuose patiekaluose. Taigi kaskart, kai valgome, energijos gauname ne tik mes, bet ir mūsų burnoje gyvenantys mikroorganizmai, dalyvaujantys cukraus skilimo procese.

„Šio proceso metu susidarančios rūgštys palaipsniui daro nepataisomą žalą dantims. Norint šito išvengti, valgyti reikėtų ne dažniau kaip 4 kartus per dieną, o tarp valgių daryti 3–4 valandų pertrauką. Per šį laiką dantų emalyje įvyksta svarbūs procesai ir atsistato mineralinių medžiagų balansas“, – pasakojo Marit Soha, prekės ženklo „Signal“ vadovė.

Nuolatinis smulkių užkandžių kramsnojimas taip pat silpnina dantų emalį. Šis procesas yra pakankamai lėtas, o atsiradusią skylę žmogus pastebi kai jau būna per vėlu.

„Ypatingai daug žalos pridaro tokie užkandžiai kaip sausainiai, guminukai, džiovinti vaisiai ar bulvių traškučiai. Jie prikimba prie dantų paviršiaus ir savo juodą darbą dirba dar ilgai, net ir nustojus valgyti. Taigi, būtina leisti dantims pailsėti ir tarp užkandžiavimų daryti kuo ilgesnes pertraukas“, – patarė M. Soha.

Vis dėlto, yra užkandžių, kurie gali padėti apsisaugoti nuo karieso, nes neutralizuoja bakterijų gaminamas rūgštis. Puikus pavyzdys – sendintas sūris. Neblogas pasirinkimas yra riešutai. Jie bent jau aprūpina dantis kalciu ir fosforu.

Venkite pernelyg šalto arba karšto maisto

Kontrastingos temperatūros maistas – senas dantų priešas. Labai karšto arba labai šalto maisto ir gėrimų vartojimas sukelia danties minkštimo – pulpos – uždegimą. Tai gali sukelti ir skausmą, ir dantų jautrumą. Taigi, kad ir kaip norėtųsi pasimėgauti ledais su kava, karšta sriuba arba šaltibarščiais su garuojančiomis bulvėmis, daryti tą reikėtų kuo rečiau ir labai atsargiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)