„Gausus prakaitavimas – tai visų pirma didžiulis stresas pačiam žmogui, kuris dėl nemalonaus kvapo ar estetinių problemų pradeda šalintis aplinkinių. Dar daugiau, tai gali smarkiai pakenkti chirurgo ar smuikininkės, bankininko ar vizažistės karjerai“, - komentuoja Estetinės chirurgijos centro vadovas, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus.

Suknelė rankinėje

Nors gausaus prakaitavimo sindromas (hiperhidrozė) nustatomas gana retai, pasak specialisto, kas trečias Lietuvos gyventojas susiduria su prakaitavimo sukeliamais nemalonumais. Daugiau nei pusė mūsų norėtų prakaituoti mažiau ir verčiau rinktųsi pleiskanas nei prakaito dėmes.

„Daugeliui mūsų pacienčių prakaitavimas padidėja po gimdymo, nes sutrinka hormoninė sistema. Tai gali būti ir menopauzės ar cukraligės bei skydliaukės patologijos požymis. Bet dažniausia priežastis - per didelis ekrininių liaukų aktyvumas, kuris skatina gausesnį prakaitavimą nei įprasta“, - sako gydytojas M. Norkus.

Iš savo praktikos specialistas prisimena ne vieną istoriją. Vadybininke dirbusi pacientė nešdavosi į darbą suknelę, kad vidurį dienos galėtų persirengti, verslininkas atėjo ieškoti pagalbos prieš svarbias derybas, o abiturientė – ruošdamasi išleistuvių šventei.
„Sulaukiame ir sportininkų, kurie patiria didžiulius fizinius krūvius ir, savaime, daug prakaituoja. Turbūt ne kartą esate matę, kaip mūsų krepšininkams iš rankų slysta kamuolys. Tam tikrais momentais tai gali lemti viso sezono rezultatą“, - pasakoja gydytojas M. Norkus.

Kai dezodorantas nepadeda

Dažniausiai specialistai su prakaitavimu pataria kovoti atsisakant produktų, skatinančių prakaitavimą. Tai kava, arbata, kakava ar alkoholiniai gėrimai ir pataria gerti daugiau vandens, dažniau praustis, vilkėti laisvus drabužius iš natūralaus pluošto bei avėti patogią, kvėpuojančią odinę avalynę. Bet ką daryti, jeigu tai nepadeda?

„Pirmiausia, siūlomi įvairūs antiperspirantai, kurių sudėtyje yra aliuminio chlorido. Jie veikia blokuodami prakaito liaukų kanalėlius. Iš dalies veiksminga, bet gali smarkiai sudirginti odą. Antra, vaistai. Bet vėlgi, nemažas šalutinis poveikis atgraso ne vieną. Trečia, jonoforezė – tačiau tai kelių kursų reikalaujanti procedūra, kuri tinka mažinant rankų ar pėdų prakaitavimą, tačiau netinka pažastų prakaitavimui gydyti“, - vardina M. Norkus.

Pasak specialisto, efektyviausias šiuo metu pasaulyje žinomas prakaitavimo problemos sprendimas – botulino injekcija arba, jeigu nepadeda kiti gydymo būdai, chirurginė operacija.

„Botulino injekcijos - tai saugus ir veiksmingas gydymo būdas tiems, kurie nori greito ir užtikrinto sprendimo arba ilgai kovoja su šia problema. Botulinas tinka daugumos probleminių sričių prakaitavimui gydyti, o ypač galūnių“, - sako gydytojas M. Norkus.

Pasak Estetinės chirurgijos centro vadovo, ši procedūra populiariausia moterų tarpe, nes jos dažniau naudoja aptemptus drabužius ir prakaitavimas labiau matomas. Vyrų tarpe populiarios injekcijos į delnus, pėdas. Vienintelis trūkumas – procedūrą reikia kartoti kas 6-9 mėnesius.

Kada reikalinga operacija

Botulino injekcijų veiksmingumas pagrįstas moksliniais tyrimais. Vienas naujesnių atliktas Jungtinėse Amerikos valstijose. Mokslininkai nustatė, jog botulino injekcijų veiksmingumas pasireiškė 82 procentams tyrime dalyvavusių žmonių. Eksperimento dalyvių teigimu, jie pajuto prakaitavimą sumažėjus iki 75 procentų.

„Šiuo atveju, nedidelis preparato kiekis injekuojamas į odą ir sustabdo prakaito gamybą ekrininėse liaukose. Paprastai pacientai pastebi sumažėjusį prakaitavimą jau pirmąją savaitę. Tačiau yra žmonių, kuriems galime padėti tik chirurginiu būdu“, - sako gydytojas M. Norkus.

Chirurginis hiperhidrozės gydymas dažniausiai taikomas padidėjusiam prakaitavimui pažasties srityje gydyti. Šios procedūros metu pašalinama dalis prakaito liaukų. Pasak gydytojo M. Norkaus, ši procedūra labai panaši į riebalų nusiurbimo procesą.

„Ši procedūra atliekama taikant vietinę nejautrą ir trunka nuo 30 minučių iki valandos. Paprastai kiekvienoje pažastyje daromi tik du maži pjūviai, taigi lieka maži ir sunkiai pastebimi randeliai. Iš klinikos į namus pacientus išleidžiame po 1-2 valandų. Rezultatas šiuo atveju ilgalaikis, o prakaitavimas gali sumažėti iki 80 procentų ir daugiau“, - detalizuoja gydytojas M. Norkus.

Kurį kovos su prakaitavimu būdą bepasirinktumėte, svarbiausia, pasak gydytojo, kad tai netrukdytų jūsų kasdieniam gyvenimui. Tai visuotinė problema, kuri neaplenkia nei didžiųjų valstybių vadovų, nei Holivudo žvaigždžių. Be to, efektyviausiems prakaitavimo gydymo būdams nereikia premjero algos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)