Mangų nauda sveikatai

Mangų sultyse gausu prebiotikų – dietinės ląstelienos, taip pat vitaminų, mineralų ir įvairių antioksidantų.

Manguose gausu vitamino A ir flavonoidų, tokių kaip beta karotenas, alfa karotenas ir beta kriptoksantinas. 100 g šviežių mangų yra 25 proc. rekomenduojamos vitamino A dienos dozės. Visos šios medžiagos turi antioksidantų savybių ir yra būtinos geram regėjimui. Vitaminas A reikalingas sveikoms gleivinėms ir odai. Yra žinoma, kad valgant karotenų turinčius vaisius, organizmas apsaugomas nuo plaučių ir burnos ertmės vėžio.

Šviežiuose manguose yra daug kalio. 100 g šių vaisių yra 156 mg kalio ir tik 2 mg natrio. Kalis yra svarbi ląstelių ir kūno skysčių sudedamoji dalis, jis padeda sureguliuoti pulso dažnį ir kraujospūdį.

Manguose taip pat gausu vitamino B6 (pirodoksino), vitamino C ir vitamino E. Valgant maisto, turinčio daug vitamino C, organizmas tampa atsparus infekcijoms ir laisviesiems radikalams. Vitaminas B6 būtinas GABA hormono gamybai smegenyse. Jis taip pat reguliuoja homocisteino kiekį kraujyje, tad padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei infarkto.

Be to, mangų vaisiuose yra vario, kuris būtinas raudonųjų kraujo ląstelių gamybai.
Taip pat mango žievelėje yra antioksidantų karotenoidų ir polifenolių.

Kaip patiekti ar gaminti mangus

Mangus nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte dulkes ar paviršiuje likusius pesticidus. Minkštu švariu skudurėliu juos sausai nušluostykite. Mango vaisių valgykite vieną, be jokių papildų – tik taip galėsite įvertinti jo sodrų skonį.

Perpjaukite vaisių išilgai į tris dalis taip, kad vidurinėje dalyje būtų jo kaulas. Nulupkite odelę. Supjaustykite minkštimą norima forma.

Taip pat galima aštriu peiliu nupjauti minkštimą kartu su odele nuo viduryje esančio kaulo. Taip gausite du didelius mango minkštimo gabalus. Pjaukite minkštimą horizontaliomis ir vertikaliomis linijomis, stengdamiesi giliai neįpjauti odelės. Išverskite minkštimą – gausite gražius valgomus kubelius.

Atsargumo priemonės

Mangų patartina vengti, jei vartojate kraujo krešėjimą mažinančius preparatus. Kadangi juose gausu vitamino A, jie gali sustiprinti šių preparatų poveikį, tad išaugs kraujavimo rizika.

Be to, mangai gali sukelti alergiją.

Mangai yra labai maistingi, unikalaus skonio ir kvapo. Šie skanūs sezoniniai vaisiai auginami tropikuose. Manoma, kad mangų vaisius vedantis medis kilo iš subkontinentinės Indijos, Himalajų papėdės žemumų. Botaniškai šis egzotinis vaisius priklauso Anacardiaceae šeimai, kuriai priskiriami ir kitus tropinius vaisius ir riešutus nokinantys medžiai – vakarinis anakardis, tikroji pistacija ir kt., skelbia www.nutrition-and-you.com.

Mokslinis pavadinimas: Mangifera Indica.

Mangus veda tropiniai medžiai, auginami daugelyje Indijos regionų, o dabar ir plačiai visame pasaulyje daugelyje žemynų. Paprastai vaisiai užauga ant ilgo, stygą primenančio stiebo, kartais ant stiebo būna daugiau nei vienas vaisius.

Vaisiaus ilgis siekia nuo 5 iki 15 cm, o plotis – nuo 4 iki 10 cm, jų forma būna tipiška pailga, tačiau pasitaiko ir apvalių vaisių. Vienas vaisius gali sverti nuo 150 iki 750 g. Neprinokusių mangų odelė švelni ir žalia, o prinokusių gali būti geltono aukso, geltonai raudono, geltono arba oranžinio atspalvio, priklausomai nuo veislės. Mangų sezonas prasideda balandį ir tęsiasi iki rugpjūčio mėnesio.

Vaisių forma ir dydis gali skirtis priklausomai nuo veislės. Vaisiaus minkštimas yra sultingas, geltonai oranžinės spalvos, su minkštais plaušais, besidriekiančiais nuo plokščio ovalaus kauliuko (kurį sudaro viena didelė inksto formos sėkla). Minkštimas yra sodraus, malonaus skonio – saldus, šiek tiek aitrokas. Kuo aukštesnės kokybės vaisius, tuo jame mažiau plaušų ir aitrumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)