1. Sumažinsite širdies ligų atsiradimo riziką

Jungtinėse Valstijose širdies ligos nusineša daugiausiai gyvybių, todėl daugeliui itin aktualu, kaip gi galima apsisaugoti nuo šių susirgimų koreguojant kiekvieną dieną vartojamą maistą. Avokadai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą dėl jų sudėtyje esančių nesočiųjų riebalų, kurių dauguma – tai mononesotieji riebalai.

Perteklinis sočiųjų riebalų vartojimas, kai jie sudaro daugiau nei 10 proc. visų gaunamų kalorijų, padidina mažo tankio lipoproteinų (LDL) ir didelio tankio lipoproteinų (HDL) ir trigliceridų kiekį kraujyje. Tinkamo nesočiųjų riebalų kiekio vartojimas savo ruožtu gali padėti sumažinti LDL dar bloguoju vadinamo cholesterolio kiekį, parūpinti HDL geruoju vadinamo cholesterolio ir pagerinti jautrumą insulinui.

Be to, avokaduose gausu maistingų medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir liuteino, antioksidantų, tokių kaip karotinoidai, fenolis ir kt. Šios sudedamosios dalys padeda užkirsti kelią uždegimams ir oksidaciniam stresui kraujagyslėse, taigi gerinama kraujotaka.

2. Numesite svorio

Ar kas būtų pagalvojęs, kad vartodami riebalų mažinime riebalų kiekį? Avokadai gali padėti norintiems atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ir išlaikyti sveiką kūno masės indeksą (KMI), nes šis produktas suteikia sotumo jausmo. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad avokado įtraukimas į racioną didina sotumo jausmą ir mažina tikimybę persivalgyti. Šiomis savybėmis avokadai pasižymi dėl jų sudėtyje esančios ląstelienos (apie 14 gramų viename avokade). Be to, avokadų vartojimas padeda sumažinti liemens apimtį ir KMI.

3. Sumažinsite vėžio riziką

Avokaduose gausu fitochemikalų, padedančių užkirsti kelią vėžio atsiradimui. Šios avokaduose esančios medžiagos siejamos su burnos vėžio atsiradimo rizikos mažėjimu. Surinkti duomenys taip pat liudija ir apie ryšį tarp avokadų vartojimo ir krūties bei prostatos vėžio rizikos sumažėjimo. Maža to, tyrimai rodo, kad avokadai pasižymi priešvėžiniu poveikiu ūminės mielogeninės leukemijos atveju.

4. Apsaugosite akis ir odą nuo senėjimo

Aiškėja, kad avokaduose esantys karotinoidai teigiamai veikia organizmą net keliais būdais. Liuteinas ir zeaksantinas lėtina su amžiumi susijusį silpnėjančio regėjimo procesą. Be to, šios dvi medžiagos užkerta kelią ultravioletinių spindulių žalingam poveikiui, todėl oda lieka glotni ir sveika. Organizmas karotinoidus iš avokadų pasisavina gan lengvai lyginant su dauguma kitų vaisių ir daržovių, todėl patartina apie juos nepamiršti kasdien.

Be daugybės sveikatai naudingų savybių derėtų nepamiršti ir apie puikiais avokadų skonio savybes ir jų tekstūrą, todėl jie kuo puikiausiai tiks tirštiems kokteiliams, desertams, padažams ir garnyrams ruošti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)