Labiau vargina moteris

Osteoporozė – kaulų liga, kai mažėja kaulų mineralinis tankis ir masė (kaulų retėjimas). Dažniausiai kaulai retėja vyresnio amžiaus žmonėms (dėl senatvinio kaulų trapumo osteoporozė panašiai vargina tiek moteris, tiek vyrus), tačiau liga gali užklupti ir gerokai jaunesnius.

„Didelė rizika susirgti osteo­poroze kyla moterims pomenopauziniu laikotarpiu, dažniausiai 55–60 metų amžiaus, kada pasikeičia hormonų apykaita, sumažėja estrogenų. To pasekmė – sutrinka kalcio apykaita organizme: daugiau kalcio iš kaulų pasišalina nei į juos patenka, ir kaulai retėja, – aiškina Kauno Šančių poliklinikos Rokų ambulatorijos administratorė, šeimos gydytoja Virginija Petrauskienė. – Susirgti osteoporoze gali ir jaunesni žmonės – ypač tie, kurie dėl kitų ligų vartoja hormoninius preparatus: prednizoloną, medrolį ar kitus.“

Šie medikamentai bei antiepilepsiniai vaistai, heparino grupės preparatai, įvairūs citostatikai kenkia kaulo audiniui. Kaulo audinio apykaitą trikdo ir kai kurios ligos: endokrininės (ypač prieskydinių liaukų), reumatinės.

„Sergančius bronchine astma, sisteminėmis ligomis pacientus, kuriems gydyti reikalingi hormoniniai preparatai, osteoporozė gali užklupti gana anksti. Tokiems ligoniams paprastai skiriame kaulų tankio tyrimą, kuriuo ir nustatoma osteoporozė, pasiūlome atitinkamą gydymą“, – sako gydytoja V. Petrauskienė.

Nemaža rizika susirgti osteoporoze ir įvairiomis žarnyno ligomis sergantiems žmonėms, kuriems sutrinka kalcio ir reikalingų kaulo audiniui medžiagų pasisavinimas, trūksta vitamino D.

Osteoporozei išsivystyti didelę įtaką taip pat turi mitybos sutrikimai, maža kūno masė, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas, besaikis kavos vartojimas, fizinis pasyvumas.

Kaulai sudaryti iš baltymų (kolageno), kurie formuoja jų karkasą, ir mineralinių medžiagų, suteikiančių tvirtumo, atsparumo. Kaulų struktūra kinta visą gyvenimą: senas audinys yra – vyksta kaulo rezorbcija, o jo vietoje formuojasi naujas. Vaikystėje ir jaunystėje kaulai sparčiau formuojasi. Maksimalus kaulų tankis ir masė pasiekiami 25–30 žmogaus gyvenimo metais. Vėlesniame amžiuje spartesni kaulų irimo ir retėjimo procesai.

Išduoda kaulų lūžis

Osteoporozė – itin klastinga liga, nes dažnai neturi aiškių simptomų. Didžioji dalis ja susirgusiųjų ilgą laiką nė nenutuokia, kad osteoporozė jau gerokai pažeidė jų kaulus.

„Osteoporozė – nebyli liga, apie kurią žmogus neretai sužino tik tada, kai lūžta kaulas, – perspėja gydytoja V. Petrauskienė. – Mažėjant kaulų masei, kaulai tampa tokie trapūs, kad sulūžti gali ne tik nugriuvus ar nuo mažos traumos, bet būna ir savaiminių lūžių, ypač stuburo slankstelių.“

Kaulas gali lūžti besiverčiant lovoje ar atliekant nesunkius fizinius darbus. Dažniausiai lūžta šlaunikaulis, dilbis, riešas, stuburo slanksteliai, dubuo, žastikaulis.

„Jei pacientė yra rizikos grupėje ir turi polinkį sirgti osteoporoze (pavyzdžiui, moteris po menopauzės) ir truputį sumažėja jos ūgis, atsiranda kuprelė, padarę rentgenogramą randame susispaudusius stuburo slankstelius. Juos radiologai vertina kaip kompresinį lūžį. Tai osteoporozės požymis ir būtinas gydymas“, – tvirtina šeimos gydytoja.

Dėl stuburo slankstelių lūžių visada sumažėja ūgis ir pakinta laikysena. Dėl osteoporozės lūžęs slankstelis nebeatgauna normalios struktūros. Jis susiploja, deformuojasi, dažnai būna pakartotinių stuburo lūžių ir vyksta tolesnė deformacija. Todėl ilgainiui išsivysto dideli stuburo iškrypimai bei negalia.

„Vyresnio amžiaus žmonės, sergantys osteoporoze, žiemą dažnai patiria traumų paslydę gatvėje ir nugriuvę. Ypač pavojingas šlaunikaulio kaklelio lūžis, kuris žmogų prikausto prie lovos, sukelia negalią, o kartais baigiasi ir labai tragiškai – mirtimi, – pasakoja gydytoja. – Kai senų žmonių kaulai būna išretėję, šlaunikaulio kaklelis gali lūžti ir namuose nuo visai nedidelio sutrenkimo, vaikštant užkliuvus už kokio nors baldo ar tik kryptelėjus.“

Įvykus šlaunikaulio kaklelio lūžiui dėl osteoporozės vyresniame amžiuje, per pirmus 6 mėnesius miršta vienas iš penkių ligonių, o du lieka neįgalūs.

Kai trūksta kalcio ir vitamino D

Norint išvengti lūžių, osteoporozę reikia laiku pastebėti ir gydyti. O jei kaulas jau lūžęs, gydymo tikslas – išvengti naujų lūžių.

„Osteoporozė diagnozuojama atlikus kaulų mineralinio tankio tyrimą. Taip pat gali būti tiriamas kalcio kiekis kraujyje, vitamino D koncentracija, – teigia gydytoja V. Petrauskienė. – Nustačius diag­nozę pacientui skiriami vaistai, grąžinantys kalcį į kaulus. Tuo pačiu metu reikia vartoti kalcio ir vitamino D preparatus.“

Laiku diagnozavus ligą ir tinkamai ją gydant kaulų retėjimą galima sustabdyti. Gydant osteoporozę labai svarbus fizinis aktyvumas, kuris didina kaulų masę ir tvirtumą, bei tinkama mityba. Tokiems pacientams patariama atsisakyti dažno kavos gėrimo dideliais kiekiais, mesti rūkyti, nepiktnaudžiauti alkoholiu. Būtina valgyti daugiau maisto produktų, turinčių kalcio. Vyresniems žmonėms rekomenduojama gausiai vartoti rūgusio pieno produktų.

Būna, kad žmogus valgo daug įvairių kalcio turinčių produktų, tačiau organizmas nesugeba jo pasisavinti. Kalcio pasisavinimas gali būti sutrikęs dėl lėtinių žarnyno ligų, vitamino D3 trūkumo, dėl hiperaktyvios arba nepakankamai aktyvios skydliaukės veiklos, lytinių hormonų veiklos sutrikimų. Todėl būtina papildomai vartoti kalcio preparatų, vitamino D.

„Lietuvoje saulės būna mažai, todėl ir vitamino D, kuris sintetinamas odoje veikiant saulės spinduliams, pasigamina mažai. Tad tamsiuoju sezonu – rudenį ir žiemą – vitaminą D ir kalcio preparatus osteoporozės profilaktikai rekomenduojame vartoti ir jauniems žmonėms, ypač tiems, kurie mažai valgo pieno produktų“, – teigia šeimos gydytoja V. Petrauskienė.

Dažniausiai pacientai sunerimsta dėl savo kaulų, kai atsiranda slankstelių ar šlaunikaulio kaklelio lūžių, kuriuos lydi skausmai. Tačiau susirūpinti vertėtų gerokai anksčiau. Kaulų tankį reikėtų išsitirti visoms 50–60 metų ir vyresnėms moterims, taip pat toms, kurioms prasidėjo ankstyva menopauzė.

Vyrai mažiau linkę sirgti osteoporoze, bet sulaukę 60–70 metų ir vyresni taip pat turėtų išsitirti kaulų tankį. Tas pats galioja ir tiems vyrams, kurių sumažėjęs testosterono kiekis, kurie vartojo skydliaukės hormonus, vaistus nuo epilepsijos, skrandžio rūgštingumą mažinančius medikamentus, sirgo reumatoidiniu artritu, endokrininėmis ligomis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!