Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad čia susirinko profesionalūs šokėjai, bet jūs žinote, kad tai netiesa. Nedrąsu prisijungti, bet čia šoka visi, tad kai jums šūkteli „Zumba! Zumba…!”, kas vietiniu žargonu reiškia „judinkis!”, – negalvokite, kad štai, dabar tai jau apsijuoksite nemokėdami judesių, tiesiog judėkite, įsijauskite į muzika ir šokite…

O dabar grįžkime į Lietuvą, kur žodis „Zumba” kelia ne mažesnes aistras, tiesa jau ne šokių aikštelėse, bet sporto klubuose… „Tai nuostabus būdas pasikrauti teigiamų emocijų, tai pliūpsnis temperamentingos energijos, tai beprotiškai graži ir užvedanti Lotynų Amerikos muzika, tai šokiai ir sportas viename – Zumba – tikras valarėlis” – tai „Goodlife” sporto klubo „Zumba fitness” trenerės Monikos žodžiai, kurie priverčia praverti salės duris, kurioje jau būriuojasi energingai nusiteikusių moterų ir merginų grupė.

Monika tik patvirtina akivaizdų faktą – šią treniruotę išimtinai renkasi moterys. „Gaila, tačiau vyrų šioje treniruotėje pasirodo vos vienas kitas, o juk Zumbos „atradėjas-kūrėjas” – vyras, iš Kolumbijos kilęs aerobikos treneris Albertas Perezas, dažnai vadinamas tiesiog Beto.”

Zumbos atsiradimą galima vadinti sėkme, gimusia iš nesėkmingo atsitiktinumo. Devyniasdešimtųjų viduryje Beto Perezas vedė aerobikos užsiėmimus viename iš Majamo klubų, o vieną dieną tiesiog pamiršo treniruotėm skirtus muzikos įrašus.

Dabar belieka tik džiaugtis, kad automobilyje jis turėjo savo mėgiamų Lotynų Amerikos atlikėjų diskų: salsa, samba, tango, čia čia ir regatonas išgelbėjo treniruotę, tiksliau ši treniruotė tapo sensacija.

Įtaigi Perezo improvizacija, uždegančių šokių ir fitneso pratimų kokteilis nepaliko abejingų, įaudrinta salė reikalavo – DAR! Ir taip gimė Zumba – Lotynų Amerikos šokių įkvėpta revoliucinė fitneso programa, stulbinančiu greičiu užkariavusi visą pasaulį.

Trenerė Monika pasakoja, kad Zumbos revoliucija vis dar tęsiasi, užkariaudama tokias santūriai į fitnesą žvelgiančias šalis kaip Indija, o Zumba pasipildė Bolivudiniais ritmais. Atsiranda ir įveiresnių Zumbos šakų, kaip pavyzdžiui, Zumba Step (į šokį integruojami papildomi įrankiai – stepo platformos, svareliai), Zumba Aqua – vandenyje, Zumba Kids, Zumba Gold – senjorams.

Tai kur gi šios treniruotės populiarumo paslaptis? Atsakymas labai paprastas – tave taip įtraukia muzika ir šokis, kad net nepastebi, kaip pralekia laikas ir nejauti, kad sportuoji. Darosi karšta, prakaitas žliaugia, tačiau negali sustoti, taip smagu, kad jautiesi lyg būtum vakarėlyje, bet tikrai ne sporto klube…

Monika tik priduria: „Šiai treniruotei nėra jokio cenzo, nei amžiaus, nei fizinio pasirengimo. Nors treniruotė tikrai intensyvi, tačiau greitą tempą keičia lėtesnis šokis, tad nespėjantys gali atsikvėpti. Daugelį šiek tiek gąsdina iš pažiūros sudėtingai atrodantys šokių žingsneliai, tad pirmoji treniruotė tampa šiokiu tokiu išbandymu – sunku pataikyti su visais į ritmą, pinasi kojos, tačiau visiems sakau – „ZUMBA!” – nieko negalvokite, tiesiog judėkite, mėgaukitės šokiu, o žingsneliai ateis savaime su įdirbiu”.

Jokių abejonių – Zumba labai smagus užsiėmimas, tačiau pakalbėkime ir apie rezultatus, juk visgi mes sporto klube. „Ši treniruotė puikiai degina kalorijas. Vidutiniškai per vieną užsiėmimą jų sudeginama apie 600, tačiau puikiai įvaldžius judesius bei energingai juos atliekant galima atsikratyti net 1000 kalorijų! Puikiai lavinama ištvermė, pilvo preso ir nugaros raumenys, ne ką mažiau dirba kojos ir rankos.

Visi judesiai harmoningi, t.y gana tolygiai juda visas kūnas, tad Zumba puikus būdas išjudinti visus nuo sėdimo darbo apsnūdusius raumenis, apšilti prieš jėgos treniruotes bei išmokti įvairių šokių žingsnelių, kuriuos vėliau galėsite pademonstruoti ir tikrame vakarėlyje…” – įkvepiančiai reziumuoja Monika ir išskuba „zumbinti”…

O jūs ar prisijungsite? Bus karšta... Bus smagu… Bus geriau nei Pietų Amerikoje!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!