– Kaip jūs pati susidomėjote Zumba?

– Prieš penkerius metus pabandžiau ir „užkibau“ nuo pirmos treniruotės. Atvirai sakant, iki to sportas man buvo kančia – nemėgau, buvo sunku, neįdomu, lyg bausmė. Tačiau šios treniruotės buvo netikėtas atradimas, kuris kardinaliai pakeitė mano nuomonę apie sportą. Pradėjusi nebesustojau, jaučiausi vis geriau, kūnas stiprėjo, o nuotaika gerėjo. Tik kažkuriuo metu pradėjo atrodyti, kad tų poros treniruočių per savaitę maža, kažko trūksta. Tuomet mano treneris pastūmėjo mane pačią tapti instruktore. Taip įsitraukiau į šią veiklą ir dabar vedu treniruotes.

– Kas per sportas yra Zumba?

– Tai fitneso rūšis, paremta Lotynų Amerikos šokių ritmais ir judesiais. Ir nors iš tokio apibūdinimo galima būtų pamanyti, jog tai – šokių pamoka, taip tikrai nėra! Pagal savo pobūdį tai – gana aukšto intensyvumo kardio treniruotė. Jos metu į grojaraštį intervaliniu principu įtraukiamos greito ir lėtesnio tempo dainos, derinami aukšto ir žemo intensyvumo judesiai. Tokiu būdu treniruojami raumenys, širdies ir kraujagyslių sistema, koordinacija, lankstumas, ištvermė bei deginami riebalai. Ir kas yra geriausia – dėl smagios, ritmingos Lotynų Amerikos muzikos žmonės jaučiasi lyg vakarėlyje, o ne sporto klube. Kai negalvoji, kad sportuoji, norisi dar ir dar, muzika įtraukia, motyvuoja judėti ir nesustoti; aplinkinių šypsenos pakelia nuotaiką, suteikia energijos. Po treniruotės žmonės išeina pamiršę dienos rūpesčius, pasikrovę teigiamos energijos ir nejučia pasportavę.

– Kas svarbiausia šiose treniruotėse?

– Gera nuotaika! Iš tiesų Zumba programa yra žavi tuo, kad kiekvienas joje gali atrasti kažką sau – kas pasportuoti, kas atsikratyti įtampos ir nuovargio, kas tiesiog gerai praleisti laiką ir prisirinkti teigiamų emocijų. Visuomet savo klientams sakau: „Užmirškite darbus, problemas, šypsokitės ir apie nieką negalvokite. O labiausiai – apie žingsnelius! Sudeginsime vienodą kalorijų skaičių tiek žengdami dešine, tiek kaire koja, svarbiausia – kad tai darytume užtikrintai ir su gera nuotaika!“.

– Ar tai populiarus užsiėmimas Lietuvoje?

– Ši fitneso programa buvo sukurta 2001 metais, o į Lietuvą atėjo maždaug prieš 10 metų, bet išpopuliarėjo labai pamažu. Dar ir dabar žmonės ne visada žino, kas tai, nors pavadinimas jau daugeliui girdėtas. Dažniausiai manoma, kad tai tiesiog šokiai. Tačiau vis daugiau ir daugiau žmonių ateina išbandyti, užsikrečia gera nuotaika ir energija, pamato, kaip tvirtėja kūnas bei gerėja nuotaika ir pamėgę šias treniruotes pasilieka ilgam. Tai tampa ne tik sportu, bet ir gyvenimo būdu. Jau darosi populiaru dalyvauti Zumba maratonuose, stovyklose.

– Kuo skiriasi Zumba nuo STRONG by Zumba?

– Tai absoliučiai skirtingos treniruotės! Turbūt lengviau būtų atsakyti, kas jas sieja, nei kuo jos skiriasi, nes sieja jas vienintelis dalykas – kūrėjai. STRONG programa yra sukurta Zumbakompanijos, tai atsispindi pavadinime ir tai daugelį klaidina – žmonės mano, jog tai tik „stipresni“ šokiai. Iš tiesų tai yra aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės (angl. High-intensity interval training (HIIT)), naudojant tik savo kūno svorį, kurių metu treniruojama jėga ir atliekami visi HIIT treniruotėms būdingi pratimai – pritūpimai, įtupstai, šuoliukai, atsispaudimai, atsilenkimai ir pan.

Pagrindinis treniruočių išskirtinumas slypi muzikoje. Kuriant šias treniruotes ne judesiai pritaikomi prie muzikos, o muzika sukuriama žiūrint į profesionalių sportininkų paruoštą pratimų seką, pridedama specialiųjų efektų, kurie sinchronizuojami su judesiais. Tokia muzika motyvuoja pratimus atlikti tiksliau ir stipriau, praplėsti savo įsivaizduojamų galimybių ribas, nebereikia skaičiuoti pakartojimų, o pakanka tiesiog klausytis muzikos, ritmo ir sinchronizuoti judesius. Jei Zumbatreniruotėse muzika mus priverčia šypsotis ir mėgautis sportuojant, STRONG by Zumbatreniruotėse ji verčia spausti save dirbti dar stipriau, peržengti ribas ir pasiekti aukštesnį intensyvumo lygį. Ši programa dar pakankamai nauja, sukurta prieš 2 metus, tačiau labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir įtraukia vis daugiau ir daugiau žmonių, FITUS sporto klube jau prasidėjo šių treniruočių pirmasis sezonas.

– Kam kuri labiau tinka?

– Zumba treniruotės tinka absoliučiai visiems. Nereikia nei mokėti šokti, nei būti puikios fizinės formos. Reikia tiesiog ateiti, mėgautis muzika ir sekti instruktoriaus rodomus judesius. Beje, kuo ši treniruotė puiki – kiekvienas gali daryti judesius pagal savo norą, nuotaiką ar savijautą, t.y. pats pasirinkti intensyvumą. Kiekvienas judesys gali būti atliekamas lengvai, paprastai, lyg šokant, arba – intensyviai, didesne amplitude, įdedant daugiau energijos. Todėl Zumba tinka visiems – tiek paaugliams, tiek senjorams, tiek atletiškiems, tiek apkūnesniems žmonėms. Esu treniruotėse mačiusi žmonių net su ramentais ar neįgaliųjų vežimėliuose!

STRONG by Zumba treniruotėse taip pat yra laukiami bet kokio fizinio pasirengimo žmonės, nes yra trys judesių modifikacijos: pamatinė, žemesnė ir aukštesnė. Treneriui parodžius, žmogus gali pasirinkti, kurį variantą atlikti. Tačiau, be abejo, ši treniruotė reikalauja daugiau jėgos, joje daugiau treniruojami raumenys, taip pat labai svarbu judesių tikslumas, kad nebūtų žalos sąnariams, stuburui, raumenims, todėl prieš ateinant į treniruotę būtų gerai žinoti, kaip taisyklingai atliekami pritūpimai, atsilenkimai ar kaip laikoma „lentos“ pozicija. Be abejo, klientai visuomet yra prižiūrimi instruktoriaus, stebimi visos treniruotės metu ir atkreipiamas dėmesys į taisyklingą techniką.

– Kiek kalorijų sudega tokios treniruotės metu?

– Vienos treniruotės trukmė – 55 minutės, ir jų metu sudeginami šimtai kalorijų – priklausomai nuo žmogaus fizinių duomenų, sportinio pasirengimo bei aktyvumo treniruotės metu, galima sudeginti apie 600 kcal, o tikrai nuoširdžiai dirbant – net apie 800 kcal!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)