Paprastai tariant, iš pakuotėje nurodomo kalorijų kiekio, kurį gauname su tam tikru maisto produktu, reiktų atimti kalorijų kiekį, sunaudojamą tam produktui suvirškinti. O šie skaičiai nepateikiami ant jokių pakuočių ir nėra žinomi kiekvienam maisto produktui. Mat kai kurie maisto produktai gali turėti daugiau kalorijų, tačiau organizmui suvirškinti, apdoroti jį taip pat gali reikėti daugiau kalorijų. O galutinis rezultatas parodytų, kad tas produktas nėra jau toks pavojingas figūrai.

Bet palikime fiziką ir matematiką nuošalyje ir įvardinkime bent kelis maisto produktus, apie kurių virškinimui sunaudojamų kalorijų skaičių arba sunaudojamą energiją yra žinoma. Šie maisto produktai gali pagerinti metabolizmą ir padėti sudeginti daugiau kalorijų vien todėl, kad jų virškinimas yra sudėtingesnis, kompleksinis ir trunka ilgiau.

Pirmasis toks produktas – vištienos arba kalakutienos filė. Didelis baltymų kiekis šioje mėsoje reiškia tik viena – organizme metabolizmas ir kalorijų skaidymas vyks visu pajėgumu. Palyginkime: 300 kalorijų turinti šios mėsos porcija organizmui suteiks daugiausia 210 kalorijų, mat net 30 proc. kalorijų bus sunaudojama sudėtingam virškinimo procesui.

Tam, kad palaikytume kuo efektyvesnį metabolizmą, organizmui reikia maisto produktų, kurie didintų raumenų masę. Pavyzdžiui, mažo riebumo pieno produktų su vitaminu D. Tai dar viena produktų grupė, kuri skatina metabolizmą ir greitesnį kalorijų deginimą bei padeda greičiau padidinti raumenų masę ir taip dar labiau pagerinti metabolizmą.

Suvirškinti viso grūdo produktus mūsų organizmui – nemenkas iššūkis. Tam organizmas sunaudoja dvigubai daugiau energijos nei apdorotų grūdų produktams. Tad pats laikas atsisakyti greitai paruošiamų košių ir nusipirkti pačių paprasčiausių (ir, beje, labai pigių) avižų, miežių ir kt. neapdorotų javų.

Kiti žinomi produktai, gerinantys metabolizmą ir deginantys kalorijas, – čili pipirai, žalioji arbata ir lęšiai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!