Sveika širdžiai

Topinambai gerai žinomi nuo senų laikų, tačiau buvo primiršti. Tačiau jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių. Sakoma, kad kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo. Be to, ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito –ligos, dėl kurios sutirštėjęs kraujas užkemša kraujagysles.

Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus užmiršta.

Vitaminų bomba

Vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose. Mineralinių medžiagų – gal net visa Mendelejevo lentelė. Juose yra insulino ir fruktozės – tai nekenksmingas cukrus diabetikams. Jis nepakeičiamas diabeto profilaktikoje, taip pat naudojama užpilas bei arbata paruošta iš džiovintų topinambų lapų. Dėl B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.
Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių.

Topinambuose yra daug mineralinių druskų. Juose ypač daug kalio druskos – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šių gumbų šviežių sulčių. Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai vartojami topinambai yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra dėl šio augalo savybės valyti organizmą.Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 gramų du kartus per dieną šviežių topinambų tikimybė susirgti aterosklerozė ženkliai sumažėja.

Verta žinoti:

Iš topinambų gaminami ne tik įvairiausi patiekalai, bet pasak specialistų, jie yra puiki priemonė nuo raukšlių. Pasirodo sutrinti topinambų gumbai padeda išlaikyti jaunystę. Jų košelę su keliais lašeliais alyvuogių aliejaus reikia užtepti ant veido ir palaikyti 15–20 min.