Vis tik aklai tikėti šiais žodžiais nevertėtų. Mokslininkai jau senokai išsiaiškino, kad reikšmės turi tik bendras per parą suvartotų kalorijų skaičius. Taigi galite vos šiek tiek užkąsti ryte ir nepersivalgyti per pietus, o štai vakare iškelti sau tikrų tikriausią puotą.

Ta pati taisyklė galioja ir užkandžiams. Lieknėjant ar stengiantis nepriaugti svorio nėra svarbu, kaip dažnai apsilankote virtuvėje, rašo dietplan.ru. Užkandžiauti galite net ir dešimtis kartų. Laukinėje gamtoje gyvenę mūsų protėviai taip ir elgdavosi: eidami kur nors pakeliui pasistiprindavo nedidelėmis užkandžių porcijomis. Savaime suprantama, tais laikais maisto nuolat trūkdavo, taigi nepageidaujamų kilogramų problema nebuvo tokia opi.

Kodėl prieš miegą valgyti galima ne viską?

Vis dėlto vėlyvam metui tinkamas maistas turi šiokių tokių ypatumų. Pavyzdžiui, skirtingos maisto rūšys virškinamos nevienodai greitai. Riebi raudonoji mėsa (kiauliena) gali būti virškinama 4-6 val., o tai reiškia, kad visas šias valandas skrandis nemiega, o įnirtingai darbuojasi. Jei neilgai trukus po maisto suvartojimo atsigulsite į lovą, užmigti pavyks tikrai negreitai. Maža to, miegas bus neramus – neišvengsite košmarų. Suvartota mėsa skrandyje gali išgulėti iki pat ryto, o tai reiškia, kad naktį kažin ar pavyks gerai pailsėti.

Jei norite sulieknėti, po 18 val. rekomenduojama vengti maisto, kurio sudėtyje daug angliavandenių ir riebalų. Kodėl? Todėl, kad didžioji organizme esančių riebalų dalis deginama būtent naktį. Organizmo raumenims ir vidaus organams nuolat reikalinga energija, tačiau naktį dažiausiai nevalgoma. Tuo metu, išeikvojęs nedideles glikogeno atsargas (350-500 g), organizmas imasi deginti riebalus.

Jei prieš miega suvartojama daug angliavandenių turinčio maisto, organizmas sukauptų riebalų nė nepradės deginti. Jei prieš eidami į lovą suvartosime daug riebalų, visų pirma bus eikvojami būtent jie ir tik po to – organizme sukauptos poodinės riebalų atsargos.

Ką galima valgyti prieš miegą ir ko – ne?

Laikas apžvelgti produktus, patenkančius į žaliąjį ir raudonąjį sąrašą. Šiuos sąrašus rekomenduojama pakabinti ant šaldytuvo.

Į raudonąjį sąrašą automatiškai patenka visi daug kalorijų turintys produktai (per 150 kcal/100 g produkto), kurių vartojant labai lengva viršyti visą paros kalorijų normą.

Po 18 val. geriau pamiršti apie kietuosius sūrius, riebias mėsos ir žuvies rūšis, makaronus, kruopas ir duoną, jau nekalbant apie saldainius, tortus ir pyragėlius. Tokiais produktais galima pasilepinti tik iki vidurdienio. Į draudžiamų produktų sąrašą taip pat patenka bet kokios saldinto jogurto rūšys, juk tai – figūrai kenkianti angliavandenių ir riebalų kombinacija.

Iš baltyminio maisto į žaliąjį sąrašą įtraukti galima tik tuos produktus, kurie suvirškinami palyginti greitai (ne ilgiau 1,5 val.). Taigi drąsiai vakare vartoti galima rūgštaus pieno produktų (kefyro, rūgpienio, neriebios varškės), kiaušinių, baltos neriebios mėsos (triušienos, vištienos file) ir baltos žuvies.

Dar prieš miegą galima valgyti žaliųjų daržovių, pomidorų, žalėsių bet kokias kiekiais ir deriniais. Kontroliuojant kalorijų kiekį galima vartoti virtų bulvių, morkų ir burokėlių. Jei organizmui šie produktai tinkami, į žaliąjį sąrašą galima įtraukti grybus ir ankštines daržoves.

Praktiškai be jokių apribojimų galima valgyti uogų ir nesaldžių vaisių. Iš parduotuvių lentynose siūlomų produktų puikiai tiks kukurūzų spragėsiai. Jei paruošite spragėsių patys, be cukraus, palyginti nedaug kalorijų (300 kcal/100 g) turintys kukurūzų spragėsiai nustebins kaip sotumo jausmą suteikiantis produktas. Svarbiausia šio produkto nepadauginti. 1 l indelyje telpa 40 g spragėsių (120 kcal).

Štai sąrašas mažai kalorijų turinčių ir sveikatai naudingų produktų, tinkamų vėlyviesiems užkandžiams:

13-14 migdolų riešutų (98 kcal);
žalias obuolys (100 kcal);
žemės riešutų sauja (10 vnt., 74 kcal);
30 vynuogių (100 kcal);
meliono riekė (88 kcal);
pomidorų sriubos dubenėlis (74 kcal);
25 trešnės (100 kcal);
kriaušė (100 kcal);
stiklinė vaivorų uogų (83 kcal);
2 kiviai (58 kcal).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)