Dėl tos priežasties feministės streikuoja, jaunimas uoliai lygiuojasi į reklamą. Su ja susiję tiek emocijų, kad kai kurios moterys greičiau pasirengusios numirti nuo krūties vėžio, nei sutikti su krūtų netobulumu. Joms niekada nešautų į galvą taip rizikuoti gyvybe, jei būtų kalbama apie ranką arba koją. Kad su šia viliojančia savo kūno dalimi neturėtumėte rūpesčių, išsiaiškinkim, kas yra sveika, ideali, prižiūrėta, graži krūtinė.

SVEIKA KRŪTINĖ

Pastebėjusios, kad jų krūtys skirtingo dydžio, moterys neretai bėga pas gydytoją. Tačiau tai ne priežastis nerimauti. Gamtoje nėra absoliučios simetrijos, ir poriniai organai truputį skiriasi vienas nuo kito. Spenelių forma ir jų iškilimai taip pat gali būti skirtingi. Sveikos moters speneliai būna plokšti ir net įtraukti (tai trukdo tik žindant kūdikį).

Laikui bėgant, taip pat nėštumo ir kūdikio žindymo metu krūtinės dydis, forma ir stangrumas gali iš esmės keistis. Be to, pakitimai atsiranda prieš menstruacijas, jų metu arba po. Moterys į tai reaguoja skirtingai: vienos visiškai nepastebi, kitos jaučia skausmą ir sunkumą krūtyje. Visa tai natūralu ir neturėtų sukelti nerimo. Kitas reikalas - pieno liaukų susirgimai. Supažindinsime su dažniausiai moteris varginančiomis bėdomis.

Mastitas

Krūties uždegimas. Paprastai išsivysto maitinančioms moterims. Per išsiplėtusius pieno latakėlius mikrobai patenka į krūties audinius. Krūtis tinsta, tai trukdo nutekėti pienui, ji pabrinksta, pakyla temperatūra. Greitai išgydyti mastitą gali tik gydytojas, jeigu laiku į jį kreiptis. Dėl profilaktikos kruopščiai laikykitės krūtų higienos.

Mastopatija

Priežastis - hormoniniai pakitimai (abortai, persileidimai, ilgalaikis lytinis susilaikymas), taip pat mechaninės traumos ir stresai. Pieno liaukose atsiranda darinių, kurie liečiant būna, kaip smulkūs, dažnai skausmingi grūdeliai. Gydoma atstatant hormoninę pusiausvyrą. Kartais prireikia chirurginio įsikišimo, kad išvengtume auglio atsiradimo.

Fibroadenoma

Nepiktybinis darinys, kuris dažniausiai yra užleistos mastopatijos išdava, bet gali atsirasti ir be jos. Paprastai būna jaunoms moterims (iki 40 metų), kartais ir paauglėms. Būna apskritos formos ir įvairių dydžių - nuo smeigtuko galvutės iki vištos kiaušinio dydžio. Į vaistus nereaguoja, todėl gydymas tik operacinis.

Kancerofobija

Paplitęs psichinis sutrikimas, kai moteris nuolat baiminasi susirgti krūties vėžiu. Gali būti sukeltas dažnų pokalbių apie šią ligą, medicininės literatūros skaitymo. Visiškai sveika moteris akyse liesėja, jaučia skausmą krūtinėje. “Sugalvotas” vėžys neperauga į realų, bet nervus susigadinti galima visiškai. Išmeskite niūrias mintis iš galvos, pasikalbėkite su gydytoju, atlikite visus tyrimus ir - būkite sveikos!

Tam, kad iš tiesų nepraleistumėte ligos pradžios, pasinaudokite savidiagnostikos metodu. Jį privalo žinoti kiekviena moteris.

Mūsų protėvių - primatų patelės patinus viliojo apetitą žadinančiais savo užpakaliukais. Krūtinė - savotiška sėdmenų imitacija kūno “fasade”- savyje slepia moteriško žavesio paslaptį.

Ideali krūtinė

Sekti krūtinės mada nėra paprasta. Tik ką buvo vertinamos putlios damos, ir štai jau graibstomos plokščiakrūtės moterys - paauglės! Tačiau dydį ir formą apsprendžia biologiniai faktoriai: amžius, svoris, hormoninis fonas, nėštumas, paveldimumas.

Mes niekuomet nebūname patenkintos tuo, ką turime. Ypač pažeidžiamos jaunos moterys. "Anksčiau išgyvenau dėl savo mažos krūtinės, nes pažįstami vyrai ėjo iš proto tik nuo “Playboy” modelių",- sako viena moteris. O štai kita išgyveno gana daug graudžių akimirkų todėl, kad jos pernelyg didelis biustas. Ji manė, kad idealaus dydžio krūtinė turi tilpti martini skirtoje stiklinėje.

Jeigu jūs pasiruošusios save kankinti panašiais tyrimais, pabandykite štai ką. Padėkite pieštuką po krūtine, ir jei jis iš ten neiškrenta, vadinasi, ji nukarusi. Šį testą puikiai atlieka moterys su maža krūtine - paprasčiausiai todėl, kad pieštukas apskritai neturi už ko užsikabinti. Na, o jeigu rimtai, tai krūtinė turi būti sveika ir prižiūrėta, o jau kokio ji dydžio - visiškai nesvarbu.

Prižiūrėta krūtinė

Lepinti ir puoselėti krūtinę reikia kasdien. Tepkite ją kremu, ir oda bus elastinga bei tampri. Nepamirškite kontrastinio dušo - tai pagerina kraujotaką ir padeda išvengti auglių. Po šiltos vonios apšlakstykite krūtinę šaltu vandeniu arba atsargiai patrinkite ledo gabalėliu. Kelionėje taip pat laikykitės higienos: raskite galimybę apiplauti krūtinę šiltu vandeniu su muilu. Tai jums sugrąžins jėgas ir apsaugos krūtinę nuo tokioje situacijoje neišvengiamo streso.

Nuomonė, kad krūtinės masažuoti negalima, tinka tik masažui rankomis. Krūtinei labai naudingas vakuuminis masažas. Jis gerokai padidina kapiliarinės kraujotakos apimtį, tuo pagerindamas audinių mitybą. O ten, kur kraujotaka gera, organizmas pajėgus pats save išgydyti. Štai kodėl vakuuminis masažas rekomenduojamas pieno liaukų vėžio ir mastopatijos gydymo profilaktikai. Dar gi jis pašalina pogimdymines krūtinės odos strijas ir pagerina jos elastingumą.

Naudingi ir sportiniai užsiėmimai. Krūtys, žinoma, nepadidės, bet pripumpuoti krūtinės raumenys padės vaizdžiai “apgauti” aplinkinius. Ir svarbiausia. Niekada niekam neleiskite pernelyg grubiai elgtis su krūtimis. Po neatsargaus smūgio atsiradusios hematomos - tiesus kelias link auglių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją