Mokslinikai ištyrė beveik 700 kartu gyvenančių ir/ar susituokusių žmonių nuo 35-erių iki 86-erių metų miego įpročius. Buvo nustatyta, kad miego kokybė priklauso nuo partnerio nuomonės apie savo meilės objektą.

Manoma, kad žmonės, kurie jaučia, jog jais rūpinamasi yra mažiau linkę į depresiją ar nerimą, o tai padeda jiems geriau išsimiegoti naktimis.

Žurnale „Social Psychological and Personality Science“ publikuotame tyrime Turkijos Artimųjų Rytų techninio universiteto socialinės ir taikomosios psichologijos daktarė Emre Selcuk ir jos kolegos patarinėjo gydytojams, kaip padėti žmonėms susidoroti su tokiomis problemomis.

„Natūraliai vienas nuo kito priklausančių suaugusiųjų santykiai reiškia, kad partneriai, kaip ir jų žvilgsnis į savo mylimąjį, vaidina svarbų vaidmenį jų sveikatoje ir gerovėje“ – teigia jie.

„Mūsų tyrimų rezultatai siūlo, kad pagerinus miego sutrikimų turinčio asmens žvilgsnį į savo partnerį pavyktų padidinti intervencijų, siekiančių sumažinti miego problemų aštrumą, efektyvumą ir pagerinti bendrą asmens savijautą“.

Nustatyta, kad gerai išsimiegojus pagerėja ir fizinė sveikata, tačiau taip vadinamasis „atkuriamasis miegas“ reikalauja saugumo ir ramybės jausmo.

Vaikystėje šį jausmą suteikia tėvai, o suaugus jų rolę pakeičia partneriai bei mylimieji.

„Šilti, rūpestingi bei į mūsų negandas reaguojantys partneriai kuriais galime pasitikėti ir žinome, kad jie mus gins ir paguos, jei tik prireiks, yra geriausias vaistas nuo nerimo, įtampos ir baimės“, – teigia daktarė E. Selcuk.

„Apibendrinus galime teigti, kad per pastaruosius metus mūsų surinkta informacija rodo, jog geriausias būdas būti sveikesniems, laimingesniems ir ilgiau gyventi yra paprasčiausiai susirasti mus mylintį asmenį“.

698 tyrime dalyvavusios poros buvo paprašytos papasakoti, ar jų partneris jais rūpinasi, kaip smarkiai yra už juos atsakingas ir kokie jų miego įpročiai.