Canola aliejus – viena rapsų aliejaus rūšių. Spaudžiamo iš canola augalo sėklų aliejaus sudėtyje sočiųjų riebalų dvigubai mažiau nei alyvuogių aliejuje. Dar šiame aliejuje yra elementų, padedančių kovoti su labiausiai užsispyrusiais pilvo srities riebalais, kurių atsikratyti sunkiausia, rašo „The Independent“.

Šiame rapsų aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios, kaip jau įrodyta, teigiamai veikia žmogaus kūno linijas, ypač tais atvejais, kai vargina nutukimo problema.

„Pilvo srityje esančios riebalų sankaupos didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką ir siejamas su padidėjusia metabolinio sindromo ir diabeto rizika“, – patikino mitybos mokslų profesorė Penny M. Kris-Etherton.

Tirtas penkių skirtingų aliejų – įprastinio canola aliejaus, oleino rūgščių canola aliejaus, oleino rūgščių canola aliejaus su DHA (omega-3 riebalų rūgščių rūšimi), kukurūzų/dažinio dygmino ir linų/dažinio dygmino – poveikis.

Tyrime dalyvavo pilvo srityje riebalų pertekliumi pasižymintys asmenys, jų paprašyta per dieną suvartoti du aliejumi praturtintus tirštuosius kokteilius.

Vos po mėnesio tokios dietos tyrimą vykdę mokslininkai nustatė, kad tyrimo dalyviams, vartojusiems įprastinio canola aliejaus ir oleino rūgščių canola aliejaus, nustatytas 0,11 kg sumažėjęs pilvo riebalų kiekis, lyginant su tyrimo pradžioje užfiksuotais duomenimis. Dar mokslininkai išsiaiškino, kad kitose kūno srityse tokių rezultatų neužfiksuota.

„Bendra taisyklė tokia, kad negalima taikytis į svorio metimą veikiant specifinius kūno regionus, – patikino tyrimui vadovavusi mokslininkė. – Vis tik panašu, kad mononesočiųjų riebalų rūgštys nusitaiko būtent į pilvo riebalus.“

Taigi koks geriausias būdas įtraukti canola aliejų į mitybos racioną? Tyrimą atlikę mokslininkai rekomenduoja šį aliejų naudoti maistui skrudinti, kepti, ruošiant padažus salotoms ar, kaip buvo pasiūlyta šio tyrimo dalyviams, geriant tirštuosius kokteilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)