Vis dėlto dažnai pradedu pastebėti straipsnius, jog valgyti daug vaisių nėra sveika. Gal galėtumėte plačiau pakomentuoti, kodėl didelis suvartojimų vaisių kiekis gali būti priežastimi, kad negaliu numesti svorio? Ar tokia mityba gali kaip nors pakenkti sveikatai?“

Iš apibūdinimo matau, kad klausimas ne visai apie vaisius, bet apie viską iš eilės. Neminite mitybos racione gyvūninės kilmės produktų, tikriausiai esate veganė. Šaunu, kad mitybos pagrindą sudaro augaliniai produktai, ko daugelio Lietuvos gyventojų racione trūksta.

Atsakant į jūsų klausimą, noriu paminėti, kad nuo mitybos krypties pasirinkimo nepriklauso, mityba subalansuota ar ne. Tai priklauso ne nuo atskirų produktų vartojimo, bet nuo bendro mitybos konteksto. Svarbu ir tai, ką valgote, ir tai, ko nevalgote, taip pat kiekiai, proporcijos, paskirstymas dienos metu. Įtakos turi net ir maisto apdorojimas.

Jei viską išvardinote kaip valgote, tuomet jūsų mityboje dominuoja tik angliavandeniai ir tai būtina keisti, nes mityba tikrai nesubalansuota. Su maistu reikia gauti įvairių maistinių medžiagų: baltymų, riebalų bei angliavandenių. Žinoma, dar yra maistinės skaidulos, antioksidantai ir kitos reikalingos medžiagos. Bet paprastumo dėlei apsistokime ties šiomis trimis.

Jūs teisingai susirūpinote savo mityba. Tik esmė ne tai, kad jūs daugokai vaisių suvalgote, o tai, kad racione trūksta baltymų ir riebalų. Be to, tikėtina, kad su dideliu vaisių kiekiu viršijate cukrų kiekius racione. Tačiau taip teigiant reikėtų įvertinti detaliau. Svarbu žinoti, kad net iš vaisių natūralus cukrus taip pat išbalansuoja kasą, jei yra vartojamas dideliais kiekiais.

Iš jūsų laiško visiškai neaišku, iš kokių šaltinių jūs gaunate riebalų. Racione turėtų būti nedideli kiekiai nekepintų riešutų, sėklų ar jų aliejaus. Veganams ypatingai svarbu linų sėmenys su turimais Omega3.

Kalbant apie baltymus, tai pagrindinis šaltinis veganams yra ankštiniai ir tofu (sojos pieno sūris). Kiek supratau, jų vartojate ne kasdien, o tai būtina.

Visi kiti Jūsų laiške išvardinti produktai yra naudingi sveikatai su sąlyga, kad jie tinkamai paruošti. Skaitant kyla klausimas, ar valgote grūdų košes. Jos yra labai maistingos, ar renkatės reikšmingai prastesnę versiją - dribsnius. Taip pat reikia stebėti, kiek maisto suvartojate per dieną – ar kiekis nėra per didelis, ar per mažas.

Vaisių valgymo laikas

Laiške pritrūko informacijos, ar tenkina Jūsų esama sveikatos būklė: energijos kiekis, užkandžiavimo dažnumas. Tik turint šią informaciją, galima tiksliai atsakyti, ar suvartojamas vaisių kiekis Jums yra tinkamas.

Valgant vaisius sotumo jausmas menkas. Lengvai galima per dieną suvalgyti kilogramą ar du vaisių. Vaisiai – natūralus gamtos desertas, kuris turi gana daug cukraus. Rekomenduoju vaisių valgyti nedaug, o energijos gauti iš kitų produktų, kurių pasisavinimo laikas yra ilgesnis.

Visavalgiams vaisius rekomenduoju valgyti priešpiečių metu bei jais atstatyti energiją po sporto. Taip vaisiai pateks į tuščią ar apytuštį skrandį ir suteiks energijos. Jei valgysite iš karto po kito maisto ar kartu su juo, pajusite pilvo pūtimą tą pačią ar kitą dieną. Dažnai valanda ar dvi po pagrindinių patiekalų negelbėja.

Jei intensyviai sportuojate vakare ir neturite viršsvorio problemų, nedidelis kiekis vaisių vakarienei gali būti tinkamas būdas, jei taip jaučiatės puikiai. Tačiau jei valgote dar ir kitus produktus vakarienei ar turite papildomo nereikalingo svorio, tuomet vakarienės metu geriau rinktis kitus produktus, pavyzdžiui, daržoves bei baltymus.

Beje, tenka susidurti su atveju, kai žmonės sako - nieko nevalgiau, tik obuolių ar kitų vaisių kilogramą. Tačiau tai apie 500 kcal. Tai fiziškai neaktyvios moters sočių pietų porcija. Taigi prieš vartojant tokius kiekius įvertinkite savo svorį bei fizinį aktyvumą.

Ir svarbiausia, atminkite, jog sveika mityba – subalansuota mityba!