Neseniai turkų psichiatras Nichatas Kai publikavo daugelį metų trukusio tyrimo rezultatus. Tyrimo metu mokslininkas nustatė maisto pasirinkimo ir psichinės žmogaus būsenos tarpusavio sąsajas.

Psichiatras tvirtina, kad šokolado mėgėjai patiria aštrų meilės trūkumą. Sielos gilumoje jie jaučiasi vieniši ir nelaimingi, jiems trūksta atjautos ir dėmesio.

Taip pat turkų mokslininkas mano, kad nervingi ir agresyvūs žmonės teikia pirmenybę mėsai, ypač jautienai. O žmonės, teikiantys pirmenybę vaisiams ir daržovėms, pasižymi ramiu ir harmoningu charakteriu.

Beje, teoriją, pagal kurią mėsėdžiai yra linkę į agresiją ir nervingumą, o vaisių mėgėjai - ramūs ir harmoningi, puikiai įrodė biochemikas Aleksandras Danilevskis dar XIX amžiuje, atlikdamas bandymus su balandžiais. Kelias savaites mokslininkas vieną grupę maitino žirniais, kitą - virta mėsa. Pasibaigus eksperimentui, mėsėdžiai paukščiai virto tikrais grobuonimis, o tie, kurie lesė žirnius, kaip ir anksčiau išliko taikūs.

Be abejo, gyvulinės kilmės produktai turi savotišką psichologinį užtaisą. Pasak tyrimų, dešrą ir virtą mėsą mėgsta ištvermingi, pareigingi žmonės. Riebius produktus besirenkantys yra linkę pavyduliauti. Šašlykų ir rūkytų gaminių pomėgis išduoda, kad žmogus romantiškas, audringos fantazijos ir trokšta kelionių. Apie svajingą asmenybę byloja meilė jūros gėrybėms.

Psichoterapeutas Vladimiras Esaulovas papildo šį paveikslą. Pasak jo, aistra pieno produktams išduoda rūpesčio poreikį: „Juk šis maistas asocijuojasi su motinos pienu, o tai reiškia, ir su gyvenimo periodu, kai buvome apsaugoti ir apsupti meilės.“

Rusų mokslininkas, psichologijos mokslų daktaras Aleksandras Makarovas išsiaiškino subtiliausius maisto ir žmogaus charakterio sąsajų niuansus. Jis mano, kad, pavyzdžiui, pomidorus bet kokiame pavidale renkasi dosnūs ir demokratiški žmonės. Jautrios natūros renkasi agurkus, o tie, kuriems negana ryžtingumo - kopūstus ir pupeles. O štai žmonės, besimaitinantys vien tik daržovėmis, A. Makarovo nuomone, išsiskiria bodėjimusi viskuo, sunkumų baime ir nuolaidumu.

Sveikiausiais ir psichiškai stabiliausiais psichologas vadina morkų ir obuolių gerbėjus, o štai rūgštaus, sūraus ir marinuoto skonio mėgėjus priskiria prie tironų, nors ir ne visada aiškiai išreikštų. Beje, žinoma, kad Ivanas Rūstusis dievino sūdytus produktus ir rūgpienį, Petras I vertino rūgščius produktus, o Josifas Stalinas negalėjo gyventi be jauno vyno ir citrinų.

Galite būti sotūs daržovėmis?

Tuomet jūs veikiausiai kunkuliuojate energija ir pasiekiate profesinės sėkmės. Karštų patiekalų iš morkų ir kitų daržovių mėgėjai dažniausiai smalsūs ir sąžiningi. Jų nuoširdus darbas paprastai nelieka nepastebėtas. Buityje tai taikūs žmonės, siekiantys harmoningos partnerystės ir saugantys savo sveikatą. Tačiau jie turėtų nevartoti per daug druskos - tai įprasta vegetarų klaida, galinti sukelti skrandžio problemų ir migreną.

Renkatės vaisius?

Ananasas ar mango - šie saldūs kąsneliai yra laimingo gyvenimo užtaisas. Vaisių mėgėjai lengvai susiranda draugų, jie dėmesingi ir jautrūs. Jiems svetimas žodis „konkurencija“, todėl jie nesiekia karjeros ir renkasi tas profesijas, kur gali išreikšti savo kūrybingumą. Tiesa, jie gali pasirodyti pernelyg nerūpestingi. Tokio tipo vyriškiai santūriai reiškia jausmus.

Sultingo bifštekso gerbėjai

Tokio maisto gerbėjai elgiasi labai impulsyviai, jiems būdingi skrydžiai ir kritimai. Nors jie dažnai pasiekia sėkmės, jiems ne visada pasiseka įgyvendinti savo idėjas ir planus. Jie nepastovūs ir su partneriais, tačiau, jei jiems vis dėlto pasiseka išmokti teisingai priimti kritiką, jų gyvenimo linija „išsitiesina“. Mėsėdžiai labiau linkę sirgti, ypač skrandžio ir žarnyno ligomis. Žinoma, jie labiau linkę ir nutukti.

Žuvies fanatikai

Karpių ir austrių gerbėjai išsiskiria ramybe ir pastovumu. Santūrumas atneša jiems kolegų ir draugų pagarbą. Į tokį žmogų galima ramiai atsiremti šeimyniniame gyvenime. Tačiau jam nepakenktų būti atviresniam, kadangi jis paprastai retai kada išsako tai, ką išties galvoja apie kitus žmones arba santykius su jais, o tai kenkia pirmiausia jam pačiam.

Aštraus maisto mylėtojai

Ugningas maistas gali labai smarkiai paveikti jų būdą. Ir temperamentas jų būna ugningas. Siekdami patenkinti juose šėlstantį nuotykių norą, jie turėtų ieškotis atitinkamo darbo - jei ne jūsų pirato ar lakūno bandytojo, tai nors su galimybe dažnai keliauti po užsienį. Didžiausias jų trūkumas - egoizmas, kadangi aštrus charakteris neleidžia išklausyti prieštaravimų. Kaip ir vegetarams, jiems reikėtų vartoti mažiau druskos, jei jie nori išvengti kai kurių ligų.

Riebaus maisto gerbėjai

Tokie žmonės stebėtinai judrūs; darbe juos laiko vienišiais, tačiau jie gan dažnai pasiekia aukščiausias karjeros pozicijas. Itin išradingi flirtuodami - retai kam pavyksta atsispirti jų žavesiui. Jiems galima būtų pasiūlyti būti kiek taktiškesniais - per didelis atvirumas kartais žeidžia pašnekovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)