Sutrikus kvėpavimui, gerklų audiniai ima spazmuoti. Tuomet žmogus nebepajėgia reguliariai, pagal biologiškai užprogramuotą poreikį įkvėpti į plaučius gyvybinių funkcijų palaikymui būtino oro kiekio, ir dėl to nukenčia daugelis gyvybinių funkcijų. Sutrinka miego fazės, miegas tampa neramus ir nepilnavertis.

Žmogus nuolat pabunda, nors to gali ir nesuvokti, nes dažniausiai tuoj pat vėl užmiega, bet apsnūdimo priepuoliai kartojasi ir dienos metu. Laikui bėgant, nuo deguonies trūkumo suprastėja širdies darbas ir sutrinka centrinės nervų sistemos (CNS) veikla. Dėl šios priežasties rytais jaučiamas mieguistumas, kurį laiką gali skaudėti galvą. Vėliau išsivysto hipertoninė liga, blogėja atmintis ir dėmesio koncentracija, mažėja darbingumas.

Atlikdami įtemptą, pastovios atidos reikalaujančią veiklą, tokie žmonės susiduria su dideliais iššūkiais, nes patiria nerimą dar ir dėl to, kad negali gerai jaustis ir produktyviai dirbti. Tai ypač svarbu dirbantiems įtemptą, rizikingą ir atsakingą darbą, nes sumenkęs CNS darbingumas, greitas išsekimas trukdo susikaupti ir produktyviai dirbti. Manoma, kad nemaža dalis avarijų įvyksta būtent dėl CNS slopinimo, kai automobilių vairuotojai užsnūsta prie vairo, nors stengėsi valingai kontroliuoti savo budrumą.

Šiuo metu taikomas apnėjos gydymas sustabdo vis didėjantį pavojų paciento sveikatai, tačiau sunkesnių sutrikimų dažniausiai jau nebepavyksta visiškai įveikti. Todėl labai svarbu imtis apnėjos prevencijos, jai dar tik pradedant savo klastingą žmogaus sveikatos žalojimo procesą.

Bėda ta, kad dabar naudojamos priemonės yra gana brangios ir jų nekompensuoja ligonių kasos. O nemaža dalis net sunkios būklės pacientų jų atsisako dar ir dėl psichologinių priežasčių, nes sergantiesiems sunku susitaikyti su mintimi, kad jiems teks miegoti su specialia kauke, kuri sujungta su prietaisu, sukeliančiu padidinto slėgio oro srautą, pučiamą į plaučius.

Tačiau daugelis apnėjos simptomus jaučiančių pacientų patiria diskomfortą ne dėl pačios kaukės sukeliamų nepatogumų, o dėl socialinių priežasčių, t. y. dėl savo įvaizdžio aplinkinių akyse. Juk tokio tipo medicininės kaukės dažniausiai skiriamos sunkios būklės pacientams įvairių susirgimų atvejais. Todėl ši asociacija apnėjos varginamiems pacientams sukelia psichologinio atmetimo reakciją net ir tais atvejais, kai kvėpavimo sutrikimo neįmanoma kompensuoti jokiomis kitomis priemonėmis.

Tokių priemonių taikymas ypač svarbus esant ankstyvosioms apnėjos pasireiškimo stadijoms, nes kaip tik tada dar galima sugrįžti į normalią, sveikam žmogui būdingą geros savijautos ir aukšto darbingumo būklę.

Neseniai Lietuvos Respublikos valstybiniame patentų biure įregistruotas išradimas, padedantis sustabdyti miego apnėją pradinėje jos pasireiškimo stadijoje. Sukurtas prietaisas beveik niekam nekelia psichologinio diskomforto, nes montuojamas į nedidelę, tik burną dengiančią kaukę ar tiesiog į švelnų raištį su sandariu silikoniniu apvadu aplink burną.

Pats prietaisas montuojamas į 1–2 cm aukščio ir 3–4 cm skersmens cilindrą. Jame esanti sistema riboja per burną įkvepiamo oro srautą taip, kad miegant imtų dominuoti kvėpavimas per nosį. Kai dėl kokių nors priežasčių toks įkvepiamo oro srauto balansas tampa neįmanomas (užgulus nosiai dėl slogos ar alerginio sudirginimo), prietaise sumontuoti vožtuvai sukuria galimybę kvėpuoti per burną.

Tačiau jeigu kvėpavimas per nosį yra apsunkintas dėl siaurų landų, išvešėjusių vidinių kriauklių ar polipų, priemonė tik palengvina kvėpavimą per burną, tačiau nepajėgia užtikrinti normalaus kvėpavimo miego metu. Tada tenka rinktis – arba chirurginiu būdu pašalinti kliūtis laisvam kvėpavimui pro nosį, arba naudoti priemones papildomai plaučių ventiliacijai per jungtį su oro srautą sukuriančiu dabar plačiai naudojamu prietaisu, kuriam reikalingas maitinimo šaltinis (elektros energija arba baterijos).

Naujai sukurtos priemonės praktiniai bandymai parodė, kad tinkamai sureguliavus įkvepiamo oro srautus pavyksta atkurti pilnavertį kvėpavimą be papildomo oro įpūtimo į plaučius tais atvejais, kai apnėja dar nėra įsisenėjusi ir nesusijusi su retsykiais pasitaikančiu CNS kvėpavimo centro reguliacinės funkcijos vangumu.

Priemonė gali būti naudojama ir apnėjos simptomų diagnostikai (stebint miegantį asmenį). Miegui pagerėjus, priemonės veiksmingumas kurį laiką dar išlieka. Geriausius ramaus ir sveiko miego rezultatus galima pasiekti, kaip apnėjos varginamo žmogaus svoris neviršija vidutinės kūno masės indekso reikšmės.

Norėdami sužinoti daugiau, rašykite el.paštu miegoksveikai@gmail.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)